Ce indică despre o persoană senzaţia de „piele de găină“ şi cum se produce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa-numita „piele de găină“ în limbaj popular nu este nimic altceva decât un fenomen fiziologic, însă această senzaţie poate spune multe despre nivelul de sănătate al persoanei care o experimentează. Cercetătorii au făcut un studiu în rândul spectatorilor unui concert de muzică live.

Aţi fost vreodată la un concert live şi vi s-a făcut pielea de găină? Dacă da, cercetătorii spun că este un semn că veţi trăi o viaţă lungă.

Un studiu realizat în timpul unor festivaluri mari de muzică a constatat că senzaţia „piele de găină“ poate fi un semn al stării bune de sănătate, scrie The Independent. 

Echipa de cercetători a descoperit că cei care se confruntă frecvent cu această reacţie pot lega mai uşor relaţii cu ceilalti, au rezultate academice mult mai bine şi sunt mai sănătoşi. 
 
Studiul a fost realizat de doi cercetătorii ai Universităţii Harvard şi a constat în urmărirea reacţiei subiecţilor cu un dispozitiv special în timp ce ascultau muzică live.  

Conform studiului, femeile au mai multe şanse să experimenteze astfel de reacţii. Rezultatele arătă că 55% dintre femei au reacţionat la stimulii muzicii, în comparaţie cu 46% dintre bărbaţi. 
 
Cercetătorii spun că cei care au avut cel puţin o dată această reacţie, s-au descris ca fiind „empatici“ şi „amabili“.

Denumit în termeni medical-ştiinţifici cutis anserina sau reflexul pilomotor, în general, este experimentat de oameni când resimt frigul, dar şi în situaţii cu mare încărcătură emoţională - frica, nostalgia, plăcerea, euforia sau excitaţia sexuală. 

El porneşte de la sistemul nervos simpatic, responsabil cu starea de alertă. Prin intermediul terminaţiilor nervoase, comanda ajunge la mici muşchi localizaţi la baza firului de păr. Aceştia se contractă, formând acele bobiţe vizibile pe piele şi trag firul în sus.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite