Ce bea românul când nu bea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceaiul, o băutură la îndemână
Ceaiul, o băutură la îndemână

În timp ce, la nivel mondial, cea mai populară băutură, alături de apă, este ceaiul, românii preferă, în ordine, apa, cafeaua şi laptele.

Cea mai consumată băutură la nivel mondial alături de apă, ceaiul veritabil, provenit din planta Camellia sinensis, nu se bucură de aceeaşi popularitate în rândul românilor, arată cel mai recent studiu privind consumul de ceai verde în România, coordonat de Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Mai mult, cercetarea a scos la iveală faptul că majoritatea românilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde şi nici compoziţia acestuia, asociind în mod greşit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice şi nu cu băutura provenită din frunzele arbustului.

Astfel, în topul băuturilor consumate zilnic de români conduce apa îmbuteliată (66,2%), secondată îndeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se clasează laptele (53,4%), ceaiul fiind ultima opţiune (44,5%).

O problemă descoperită în urma studiului este şi aceea că, în mod tradiţional, românii asociază ceaiul cu infuziile de plante, incluzând aici şi pe cel verde şi pe cel negru. Astfel, 83% din români nu au nici cea mai vagă idee despre compoziţia acestora.

Ceaiul, O băutură la îndemână

„Recunoscut la nivel mondial pentru beneficiile sale, consumul de ceai verde nu este încă un obicei cotidian răspândit la scară largă în România. Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii. Fie că ne facem un ceai cald acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul verde este o băutură la îndemână în orice moment al zilei", explică Gheorghe Mencinicopschi.

El a mai precizat că ceaiul verde este asociat cu scăderea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare şi cu prevenirea unor afecţiuni cronice precum obezitatea, diabetul sau declinul funcţiei cognitive.

Românii preferă infuziile de plante

Totuşi, studiul a relevat faptul că doar 17% din români consideră ceaiul verde ca fiind o alternativă mai sănătoasă la alte tipuri de băuturi. Principalele motive pentru care românii sunt dispuşi să consume mai mult ceai de acest fel sunt problemele de sănătate (15%) şi dieta (9%). „Beau ceai verde pentru că are antioxidant şi ajută în curele de slăbire.

info

M-am obişnuit şi cu gustul, aşa că nu folosesc zahăr pentru a-l îndulci", spune Mihaela Mihăilă (30 de ani), din Bucureşti. Jumătate dintre români preferă însă infuziile din plante medicinale şi aromatice. Doar 19% din respondenţi au declarat că au obiceiul de a bea ceai verde cald şi doar 6% declarând că beau ceai verde rece. Potrivit specialistului care a coordonat studiul, apa şi ceaiul trebuie însă „mâncate", adică băute cu înghiţituri mici. Mai mult, şi apa se bea cu măsură, respectiv cel mult greutatea corporală înmulţită cu 30 de miligrame. În caz contrar, odată depăşită această limită, apa devine dăunătoare.

Cafeaua, băutura din fiecare dimineaţă

În ceea ce priveşte momentul zilei când românii preferă să consume ceai, dimineaţa (46,6%) şi seara (30,1%) sunt intervalele favorite. Laptele este, de asemenea, o băutură „de dimineaţă" (52%) sau „de seară" (21,1%) pentru români. Liderul incontestabil al dimineţilor româneşti rămâne cafeaua, cu o rată de consum de 83,1% în rândul respondenţilor.

Studiul a evidenţiat faptul că, pe parcursul întregii zile, românii aleg să bea apă îmbuteliată sau băuturi răcoritoare, în timp ce băuturile alcoolice sunt consumate mai ales seara (74,5%).

„Dimineaţa prefer o cană de cafea, ca să mă energizez şi să plec la serviciu complet trează, iar seara o cană cu ceai de tei sau de sunătoare, pentru relaxare. Dar dacă la ceai aş putea renunţa, la cafea cu siguranţă nu", spune Raluca Sandu (28 de ani), auditor la o firmă din Capitală.

"Este important ca şi românii să includă cantităţi mai mari de ceai verde în dieta zilnică, acesta fiind o alternativă mult mai sănătoasă la cafea şi un susţinător al sănătăţii.''
Gheorghe Mencinicopschi director Institutul de Cercetări Alimentare

Simbol al statutului social

Din China medievală şi până în urmă cu câţiva zeci de ani, ceaiul a fost considerat un simbol al bunăstării, nefiind o băutură nici ieftină, nici atât de larg răspândită. Ceaiul a însemnat mereu distincţie, eleganţă, fiind şi un simbol al ospitalităţii.

Click pe infografie pentru a mări

infografie adevarul
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite