Cauza pilozităţii excesive la femei şi cum poate fi aceasta tratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cauza pilozităţii excesive la femei şi cum poate fi aceasta tratată
Cauza pilozităţii excesive la femei şi cum poate fi aceasta tratată

Afectează una din 10 femei la vârsta de reproducere şi se manifestă prin apariţia firelor  nedorite de păr de pe buza superioară, obraji, bărbie, piept, abdomen superior, spate şi fese.  Hirsutismul  este termenul medical care defineşte excesul de păr terminal, iar această reacţie poate fi semnul unei afecţiuni endocrine importante.

Hirsutismul  este termenul medical care defineşte excesul de păr terminal (fir negru, gros) la femeie în zone androgen – dependente, caracteristice bărbatului (buza superioară, obraji, bărbie, piept, abdomen superior, spate şi fese şi afectează 1 din 10 femei la vârsta de reproducere. Reacţia poate fi semnul unei afecţiuni endocrine importante (sindromul ovarelor polichistice sau, în cazuri foarte rare,  tumori ovariene sau suprarenale, etc.) şi pentru că afectează echilibrul psihoemoţional, care poate duce până la depresie.

Laura Florea, medic endocrinolog, expică ce este hirsutimul şi cum poate fi acesta tratat:

Care sunt cauzele hirsutismului?

Excesul de hormoni masculini (androgeni) secretaţi de ovare şi glanda suprarenală, produşi local în foliculul pilos determină apariţia hirsutismului. Testosteronul este cel mai important androgen. Cele mai frecvente cauze sunt sindromul ovarelor polichistice (S.O.P.C.) şi hirsutismul idiopatic.

Pe lângă hirsutism, femeile cu SOPC (Sindromul Ovarelor Polichistice) prezintă de asemenea şi cicluri menstruale neregulate (nu ovulează lunar), acnee, obezitate sau exces ponderal, căderea părului în regiunea frontală a scalpului.

Hirsutismul idiopatic prezintă doar păr terminal în exces, dar ciclurile sunt regulate deşi se crede că este manifestarea unei forme blânde de SOPC.

Când apelăm la ajutor medical?

Extrem de important este să apelăm la medic atunci când hirsutismul apare brusc şi se agravează rapid, când bănuim un SOPC, când ne afectează starea de bine şi vrem să remediem afecţiunea. În acest sens, sunt necesare investigaţii specifice pentru stabilirea profilului hormonal şi al aspectului imagistic care pun diagnosticul de certitudine şi dictează conduita terapeutică. În afara de tratamenului specific mai sunt aspecte care depind de fiecare persoană în parte: scăderea în greutate daca există exces ponderal sau obezitate, spune Laura Florea, medic endocrinolog la Clinica AS.

Cum se tratează?

Tratarea hirsutismului este o alegere personală legata de cât de afectată este femeia de acest aspect şi de contextul sociocultural din care provine (sunt ţări în care pilozitatea este considerată marcă de frumuseţe sau semn de identitate).

  • Contraceptivele. Acestea scad concentraţia androgenilor, le diminuează efectele şi reglează ciclurile menstruale. Este tratamentul de elecţie în hirsutism şi de obicei 60-100% dintre paciente observă o ameliorare.
  • Medicaţia antiandrogenică prin care scade concentraţia şi efectele androgenilor (cea mai folosită este spironolactona).
  • Îndepărtarea firelor de păr prin diferite metode: radere, ceară, creme, electroliza, laser.

Poate fi folosită o cremă pe baza de eflornitină care întârzie creşterea părului facial nedorit, dar care nu îndepărtează permanent părul. Efectele apar după 6-8 săptămâni de aplicare a cremei, dar odată întreruptă, părul creşte la nivelul anterior medicaţiei în aproximativ 8 săptămâni. Crema necesită testare pe o zonă mică înainte de aplicare datorită riscului de inflamare locală.

Îndepărtarea firelor de păr cu laserul distruge foliculul pilos, dar tratamentul medicamentos trebuie continuat după epilare deoarece părul va creşte după o anumită perioada. Deşi costisitoare, epilarea laser este eficientă, rapidă şi mai bună decât electroliza. Poate reduce permanent creşterea firului de păr în special la pacientele cu piele deschisă la culoare şi păr negru. Majoritatea pacientelor necesită 4-6 şedinţe de laserterapie la intervale de 4-6 săptămâni pentru rezultate satisfăcătoare şi menţinerea cu alte şedinţe la 6-12 luni pentru firele de păr mici şi fine care pot reapărea.

Aşteptările legate de tratamentul hirsutismului trebuie să fie realiste. Răspunsul la tratament este lent datorită faptului că ciclul de viaţă al foliculului pilos este de aproximativ 6 luni, motiv pentru care efectele abia după acest interval sunt vizibile. Pe perioada tratamentului se pot utiliza metode mecanice de îndepărtare a părului, dar medicaţia nu se reevaluează mai devreme de acest interval. Durata tratamentului variază în funcţie de efecte şi de vârsta pacientei. Pacientele de 20 de ani necesită tratament ani îndelungaţi, iar înaintarea în vârstă ameliorează hirsutismul prin scăderea secreţiei de androgeni.

Pacienta hirsuta în tratament cu contraceptive orale şi/sau antiandrogenice trebuie să oprească medicaţia când se hotărăşte să facă un copil.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite