Amestecul băuturilor să fie de vină pentru mahmureală?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mahmureala de a doua zi nu pare să fie cauza amestecului de băuturi alcoolice
Mahmureala de a doua zi nu pare să fie cauza amestecului de băuturi alcoolice

Teoria potrivit căreia combinarea a diverse băuturi alcoolice cauzează mahmureala este universală şi crezută de-a lungul globului. Dar este adevărată?

„Struguri sau grăunţe, dar niciodată amândouă”, sună o vorbă veche din popor care sfătuieşte împotriva amestecării berii cu vin în aceeaşi noapte. Clasicul „berea după vin este un chin” şi „Vinul după bere e plăcere” enunţă două idei importante după care oamenii s-au ghidat de-a lungul timpurilor. Şi cu toate acestea, chiar şi respectând vorbele de duh, unii au parte de mahmureală a doua zi. Sau, dimpotrivă, nerespectând sfatul bătrânesc şi încălcând regula străbună, nu au parte a doua zi de nicio stare deosebit de proastă. 

Dimineaţa de după, când jurămintul „N-am să mai beau niciodată” este depus, în toiul deshidratării corpului şi a migrenei care nu vrea să plece, starea de rău este prezentă chiar şi cu sfatul urmat. 

Cât adevăr conţine sfaturile de mai sus? Există vreo dovadă că formulele anecdotice prezic viitorul?

Cauza simptomelor mahmurelii o reprezintă, în mod special, deshidratarea. Aceasta este urmată de schimbările în nivelul hormonal al aldosteronului şi cortizolului, precum şi efectele toxice ale alcoolului în sine. Mai multe studii publicate în 2000 confirmau că sistemul imunitar este perturbat, ceea ce ar putea să fie cauza migrenelor, a oboselii şi a greţurilor, potrivit bbc.com. 

Primele două ingrediente principale dintr-o băutură alcoolică, ce vor afecta severitatea mahmurelii, sunt evidente. Cu cât alcoolul este mai puternic şi cu cât este băut mai repede, cu atât mai rea va fi mahmureala. Este vorba, totuşi, doar despre o medie. Aceeaşi cantitate de alcool nu trebuie să se traducă în aceeaşi mahmureală severă. 

image

Sunt numeroase persoane care nu au parte de durerile de cap şi nimeni nu ştie exact de ce. Într-un studiu realizat pe tinerii danezi plecaţi în vacanţă, aproape o treime din cei care consumă o cantitate impresionantă de alcool nu suferă de „boala de a doua zi”. 

Nici amestecarea băuturilor nu trebuie neapărat să crească per total cantitatea de alcool consumat, mai puţin în cazul coctailurilor. Combinarea a trei tipuri de alcool, alături de alte ingrediente, va asigura migrena de a doua zi. 

Pe lângă etanolul care provoacă intoxicarea, există un alt ingredient important care contează enorm în severitatea mahmurelii: congenerul. Este substanţa produsă în timpul fermentaţiei, precum acetona, uleiul de fuzel, dar şi cel mai cunoscut, taninul, care oferă băuturii culoarea întunecată şi o parte din aromă. Whisky, de exemplu, conţine de 37 de ori mai mult congeneri decât vodcă. 

Pentru a cerceta efectele acestor substanţe asupra severităţii mahmurelii, o echipă de oameni de ştiinţă din SUA a recrutat studenţi care obişnuiau să bea, fără să aibă probleme cu alcoolul. 

image

Acestora le-a fost oferit, în nopţi diferite, whisky cu cola, vodcă cu cola sau o băutură placebo din cola şi apă tonică, cu câteva picături de whisky sau vodcă, pentru a semăna la gust cu originalul. Studenţii au băut între trei şi şase pahare, îndeajuns de mult cât să aibă o concentraţie de 0.11g de alcool în 100 de ml de aer respirat. Asta însemna că încălcau până la cinci ori limita de alcool permisă la volan, în funcţie de ţara în care se află. Au petrecut o noapte la clinică, unde au fost treziţi la 7 dimineaţa pentru micul-dejun, înainte de teste (au fost plătiţi şi cu câte 450 de dolari fiecare). Cercetătorii au descoperit că studenţii care au băut whisky au evaluat mahmureala mai rea, dar au reuşit să se descurce la fel de bine ca ceilalţi la teste. 

Băuturi precum romul, vodca şi ginul au tendinţa să cauzeze mahmureli mai puţin dure, datorită conţinutul redus de congeneri. „Probabil că cei care combină băuturile, au tendinţa să aleagă lichide închise la culoare, acestea fiind cele care conţin cel mai ridicat nivel de astfel de substanţe. Doar din virtutea de a bea o gamă mai largă, pentru că, altfel, combinaţia băuturilor nu cauzează problema”, scrie BBC. 

Niciun om de ştiinţă nu a realizat testul perfect care verifică teoria „Berea după vin este un chin”, dar, cel mai probabil, nu are legătură cu originea băuturii, ci cu tăria ei. 

Berea are numai o treime din puterea vinului, deci din start intoxicarea este mai redusă. Dar dacă o persoană începe cu vin sau tărie, atunci judecata lor poate fi afectată îndeajuns încât să ajungă să bea mult mai mult. Există, cu siguranţă, dovadezi că oamenii nu sunt buni la a judeca propria lor beţie. La un nivel scăzut de alcool, oamenii au tendinţa să supraestimeze cantitatea de alcool, dar după câteva băuturi încep să subestimeze. 

Dovezile de până acum nu incrimează combinaţiile de băuturi alcoolice pentru mahmureala de a doua zi. Cel mai probabil are legătură cu cantitatea de alcool consumat, precum şi cu tipul de băutură, în funcţie de numărul de congeneri. 

 

Citeşte şi:

 

Tratament-minune pentru petrecăreţi: în 45 de minute, spun „Adio mahmureală!”

 

Mahmureala dăunează grav şofatului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite