Altă mâncare de peşte!
0Gospodina iscusită iar sclipeşte. Şi trei feluri de mâncare încropeşte. Soţul vine şi pe rând i le răpeşte. Cu un păhărel de vin alb le „stropeşte“. Tot înghite şi îl vezi cum se topeşte. Se întinde-un pic în pat şi aţipeşte. A mâncat pe săturate nişte peşte. O iubeşte, iar iubirea lui dospeşte.
Chiftele din peşte
Timp de preparare: 40'
Dificultate: mică
Număr de porţii: 4
Ingrediente
-500 g file de peşte dezosat
-2 ouă
-1 ceapă uscată (sau 3-4 fire de ceapă verde)
-2 căţei de usturoi
-3 felii de franzelă
-50 ml lapte dulce
-1/2 legătură pătrunjel verde
-1/2 legătură mărar verde
-3-4 linguri de pesmet
-sare, piper, ulei pentru prăjit
PENTRU SOS
-100 ml iaurt sau smântână
-2 căţei de usturoi
-1/2 linguriţă de ulei mărar verde
-1 praf de sare
Preparare
1 Se trec fileurile de peşte prin maşina de tocat împreună cu ceapa şi căţeii de usturoi.
2 Se amestecă tocătura cu feliile de pâine înmuiate în lapte şi stoarse bine, cu ouăle bătute, verdeaţa tocată mărunt, sare şi piper, după gust.
3 Din compoziţia obţinută se modelează chiftele, de mărimea şi forma dorită, se trec prin pesmet şi se prăjesc în ulei bine încins. Se scot pe prosoape absorbante, pentru a îndepărta uleiul în exces.
4 Separat, se zdrobesc căţeii de usturoi, se freacă cu puţin ulei şi un praf de sare până se leagă, apoi se amestecă cu iaurtul sau smântâna şi mărarul tocat fin. Sosul se serveşte în sosieră, alături de chifteluţele calde.
Peşte pane
Timp de preparare: 40'
Dificultate: mică
Număr de porţii: 4
Ingrediente
-3 fileuri de peşte dezosat
-2 linguri făină (mălai sau pesmet)
-sare, piper, ulei pentru prăjit
PENTRU ALUATUL DE PANE
-2 ouă
-3 linguri făină
-1 pahar de bere (sau apă)
-sare, piper
PENTRU DECOR
-frunze de salată verde
-felii de roşii
Preparare
1 Se porţionează fileurile de peşte, se pudrează cu sare şi piper, după gust, şi se lasă la frigider 20 de minute să se condimenteze.
2 Între timp, se amestecă, într-un castron, ouăle, făina, sare, piper, după gust, şi se subţiază cu bere (sau apă) până la consistenţa unei smântâni.
3 Se scot bucăţile de peşte de la frigider, se usucă bine cu prosoape absorbante, se trec prin făină, apoi prin aluatul de pane, iar la sfârşit din nou prin făină (mălai sau pesmet) şi se prăjesc în ulei bine încins, până se rumenesc frumos pe ambele părţi.
4 Se scot paneurile pe prosoape absorbante pentru a îndepărta excesul de grăsime şi se servesc calde pe un platou garnisit cu frunze de salată verde şi felii de roşii.
Tartă aromată
Timp de preparare: 90'
Dificultate: medie
Număr de porţii: 8
Ingrediente
PENTRU ALUAT
-200 g făină
-100 g mălai
-1 pliculeţ praf de copt
-1 praf de sare
-100 g unt
-1 ou
PENTRU UMPLUTURĂ
-600 g peşte dezosat
-300 g spanac
-3 linguri mazăre din conservă
-4 ouă
-3 roşii
-5 linguri smântână
-100 ml lapte dulce
-2 linguri unt
-2 linguri caşcaval ras
-nucşoară rasă
-busuioc
-măghiran uscat
-sare, piper
Preparare
1 Pentru aluat, se cerne făina cu mălaiul şi praful de copt. Se adaugă untul moale, oul, un praf de sare şi patru linguri de apă rece. Se frământă un aluat elastic şi se pune la frigider o oră.
2 Se întinde aluatul într-o foaie şi se îmbracă o formă de tartă unsă cu unt. Se apasă bine pe margini şi se înţeapă cu furculiţa. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi se pun 500 de grame de fasole boabe (ca să nu se umfle aluatul). Se coace 20 de minute.
3 Se spală spanacul, se scurge bine şi se taie şuviţe. Se căleşte uşor în untul topit şi se ia deoparte de pe foc. Se taie peştele mărunt şi se aşază într-un castron mare. Se amestecă cu o roşie curăţată de pieliţe, seminţe şi tăiată cubuleţe. Se adaugă spanacul călit, mazărea, gălbenuşurile bătute cu smântână, caşcavalul ras, laptele şi condimente, după gust. Se amestecă bine şi se încorporează albuşurile bătute spumă tare.
4 Se scoate forma din cuptor, se iau folia şi fasolea şi se toarnă compoziţia. Deasupra se aşază felii de roşie şi apoi se mai introduce tarta în cuptorul preîncălzit, pentru 40-45 de minute.