Acţiunile şi valorile caracteristice partenerului ideal. Ce defect stă la baza algoritmului care anticipează durata unei relaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acţiunile
şi valorile care asigură durata unei relaţii FOTO ritmus.hu
Acţiunile şi valorile care asigură durata unei relaţii FOTO ritmus.hu

Toate cuplurile îşi doresc o căsnicie de lungă durată. Oricine a avut o relaţie care a eşuat, ştie că găsirea "partenerului ideal" poate fi un proces lung şi dureros,  plin de asteptări nerealiste.

Adevărul este că nu toată lumea poate fi perfectă. Cu toţii avem defecte şi puncte slabe. Ne vom dezamăgi partenerul la un moment dat însă, în funcţie de cât de mult te iubeşte, acesta îţi va accepta defectele.

Potrivit psihologului John Gottman, autorul cărţii „Cele şapte principii care fac o căsnicie să dureze”, să păstrezi fericirea într-un cuplu  este surprinzător de simplu. „Partenerii care au o relaţie de durată adoptă o dinamică a gândurilor şi sentimentelor pozitive, încercând să le înlăture pe cele negative", spune Gottman

Deci, care sunt acţiunile şi valorile într-un cuplu, care stau la baza fericirii conjugale?

 Recunoştinţă

Dacă eşti o persoană care spune cu uşurinţă "Mulţumesc!", chiar şi partenerului de viaţă, înseamnă că ai şanse crescute de a avea o relaţie de durată. Modul în care vă exprimaţi recunoştinţa poate avea un impact puternic asupra relaţiei.

Cercetările efectuate de Universitatea din Georgia accentuează modul în care recunoştinţa este un factor conjugal predictor, care asigură consistenţa calităţii conjugale. Cuplurile care îşi exprimă recunoştinţa mai des înregistrează mai puţini factori de stres, cum ar fi lipsa comunicării, probleme financiare sau certuri repetate.

Abilitatea ta de a face compromisuri şi recunoaşterea greşelilor

Partenerii care ştiu cum să-şi ceară scuze au cele mai mari şanse de a menţine relaţia pe termen lung. Admiţând greşelile comise, nu înseamnă că sunteţi mai puţin buni. În plus, capacitatea de a face compromisuri pentru celălalt este o dovadă a iubirii. În cazul în care ambii parteneri sunt capabili să vadă că nu au întotdeauna dreptate, având capacitatea de a accepta greşelile celuilalt, deţin unul dintre secretele unei relaţii prospere, scrie lifehack.org.

Tonul vocii  

Sintagma "Nu contează ce spui, contează cum spui" s-ar putea să vă pară un clişeu, când vorbim despre problemele conjugale. Însă, atunci când vine vorba de comunicare, tonul vocii are aceeaşi greutate ca şi cuvintele pe care le utilizaţi când discutaţi cu partenerul de viaţă. Experţii sunt de părere că modul în care vorbim, poate ajuta la rezolvarea problemelor, având un mare impact asupra sănătaţii relaţiei.  

Pornind de la această noţiune de bază, un grup de cercetători a crea un algoritm care poate anticipa durata unei relaţii, bazându-se numai pe tonul vocii partenerilor. Algoritmul s-a dovedit a avea o precizie remarcabila de 79%.

Petrecerea timpul liber

Cuplurile care îţi fac timp pentru a sta împreună, au cele mai mari şanse de a rezista în timp. Un studiu care a implicat 500 de persoane, a arătat că cel mai bun predictor al satisfacţiei conjugale a fost timpul petrecut împreună. Cu toate acestea, trebuie ţinut cont şi de faptul că nu doar cantitatea contează, ci şi calitatea.

Atenţia oferită

Un partener care nu acordă atenţie soţiei/soţului, poate scădea şansele unei relaţii de durată. Cuplurile care au legături puternice, nu duc lipsă de atenţie reciprocă. Aceştia răspund fără ezitare la nevoile celuilalt şi nu-l lasă să aştepte, în cazul în care are nevoie de ajutor.

Acceptarea

În prima etapă a relaţiilor de cuplu, cei mai mulţi dintre oameni sunt orbiţi de iubire şi nu văd defectele celuilalt. Cu toate acestea, după ani de relaţie, veţi începe să vedeţi imperfecţiunile persoanei iubite. Pasiunea se va diminua în timp, iar partenerii nu vor mai ţine pasul cu aşteptările celuilalt. Psihologii spun că o căsnicie fericită nu constă în alegerea partenerului perfect. Nu există perfecţiune, ci acceptarea slăbiciunilor celui de lângă noi. O căsnicie fericită este aceea în care partenerii oferă dragoste şi nu aşteaptă nimic în schimb. Când învăţăm să ne acceptăm pe noi, ne va fi mult mai uşor să-i acceptăm şi pe ceilalţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite