Întrebările esenţiale la care trebuie să găsim un răspuns pentru a obţine mult râvnitul echilibru în viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fericirea înseamnă, de fapt, să te lupţi pentru a obţine ceea ce îţi doreşti, în egală măsură cu a înţelege pentru ce eşti dispus să depui eforturi şi să faci sacrificii, după cum precizează consilierul în dezvoltare personală Mark Manson. FOTO bovo-tighe.com
Fericirea înseamnă, de fapt, să te lupţi pentru a obţine ceea ce îţi doreşti, în egală măsură cu a înţelege pentru ce eşti dispus să depui eforturi şi să faci sacrificii, după cum precizează consilierul în dezvoltare personală Mark Manson. FOTO bovo-tighe.com

De cele mai multe ori evităm să ne punem întrebări importante pentru că nu ştim dacă avem curajul sau puterea de a lua măsurile necesare ca să facem schimbări importante în viaţă. Gândirea critică şi analiza reflexivă sunt cele două condiţii care ne pot ajuta să descoperim răspunsuri la o serie de întrebări esenţiale.

Încă de la 1910, filozoful, psihologul şi pedagogul american John Dewey sublinia în cartea "How We Think" importanţa gândirii reflexive, raţionale, analitice, care ne face să acceptăm mai uşor provocările vieţii de zi cu zi şi şi să decidem care sunt lucrurile pentru care merită să ne sacrificăm şi să depunem efort.

Publicaţia Business Insider a identificat o serie de întrebări la care avem nevoie să găsim propriile răspunsuri, astfel încât să găsim un echilibu interior care se va răsfrânge pozitiv asupra vieţii de zi cu zi.

Dacă astăzi ar fi ultima zi din viaţa mea, mi-aş mai dori să fac ceea ce urmează să fac azi?

Aceasta este întrebarea pe care Steve Jobs, cofondatorul şi CEO-ul firmei Apple, povestea într-o conferinţă susţinută în faţa studenţilor de la Universitatea Stanford, că şi-a pus-o după ce a fost dignosticat cu cancer pancreatic.

„Faptul că am realizat că pot muri curând, m-a ajutat să fac cele mai importante alegeri în viaţă. Pentru că în prezenţa unei astfel de realităţi, a morţii, totul se cerne şi rămân valabile numai lucrurile cu adevărat importante”, mărturisea Jobs, care a murit în anul 2011.

Care este cea mai importantă calitate/abilitate pe care o am?

Aceasta este întrebarea care ne poate ajuta să alegem o carieră care să ne împlinească, după cum afirmă cofondatorul firmei VaynerMedia, Gary Vaynerchuk. Acesta este de părere că cei mai mulţi oameni ajung să-şi urască locul de muncă pentru că nu au niciodată răbdarea să descopere ceea ce îi pasionează cu adevărat.

Pentru ce se sunt dispus să mă sacrific şi să lupt în viaţă?

Fericirea înseamnă, de fapt, să te lupţi pentru a obţine ceea ce îţi doreşti, în egală măsură cu a înţelege pentru ce eşti dispus să depui eforturi şi să faci sacrificii, după cum precizează consilierul în dezvoltare personală Mark Manson. ”Calitatatea vieţii pe care o trăieşti nu este determinată de calitatea experienţelor pozitive pe care le avem, ci tocmai de experienţele negative. Să înveţi cum să depăşeşti experienţele negative înseamnă să înveţi cum să obţii ce este mai bun de la viaţă”, este de părere Manson.

Care sunt lucrurile de care am fost mulţumit azi?

Profesorul Francesca Gino, din cadrul Harvard Business School (Şcoala de Business de la Harvard), a făcut o cercetare din care a rezultat că angajaţii obişnuiţi să se concentreze pe lucrurile pozitive care s-au întâmplat în timpul unei zile de lucru, pe care le notau, obţineau rezultate profesionale mai bune decât cei care nu-şi făceau un bilanţ. Această analiză ajută, de fapt, la internalizarea unor informaţii care pot fi folosite pentru a găsi soluţii mai bune a doua zi. Faptul că notezi aceste probleme zilnice, nu doar că te gândeşti la ele, te ajută să le vizualizezi şi să identifici mai uşor soluţii. 

Sunt înconjurat de persoane care mă sprijină şi care mă ajută să mă dezvolt?

Studiile au indicat că în viaţă nu avem foarte multe relaţii personale semnificative, care să ne ajute cu adevărat să ne dezvoltăm şi să fim mai fericiţi. Media oferită de cercetări se referă la cinci persoane relevante, cu care interacţiunea este relevantă şi ne încarcă cu energie, în loc să ne inoculeze un mod negativ de a privi lucrurile. Tocmai de aceea este important să fim selectivi cu oamenii care ne înconjoară, şi să ne orientăm către cei capabili să transforme timpul petrecut împreună într-o sursă de inspiraţie şi de bună dispoziţie, este de părere profesorul Francesca Gino, de la Harvard Business School.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite