Îndrăgostiţi de dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dependenţa de dragoste se poate manifesta la fel ca cea de droguri
Dependenţa de dragoste se poate manifesta la fel ca cea de droguri

Unii oameni nu pot sta singuri şi preferă să sară dintr-o relaţie în alta pentru a evita singurătatea. Sunt dependenţi de atenţie şi fac tot posibilul să fie mereu cu cineva pentru că „au nevoie de iubire“.

Cred în dragoste, aşa cum e ea ilustrată în filme, ascultă mereu melodii romantice, se implică în toate relaţiile şi fac tot posibilul să iasă bine. Sunt dependenţi de partener şi consideră că dacă ar fi singuri ar fi dezorientaţi şi fără vlagă. Din aceleaşi motive, ezită să încheie orice relaţie, chiar dacă scârţâie şi este evident că nu duce nicăieri. Aceştia sunt îndrăgostiţii de dragoste.

Este şi cazul lui Mircea, un tânăr de 28 de ani, din Bucureşti. Spune că din perioada liceului nu a stat niciodată mai mult de două-trei luni singur, dar nici nu a avut vreo relaţie care să dureze mai mult de un an. „Îmi place să ştiu că este cineva care se gândeşte la mine şi nu suport singurătatea. Unii spun că sunt superficial şi că n-o să ajung niciodată să mă cunosc şi să-mi dau seama ce nu merge la relaţiile mele dacă nu iau o pauză ca să analizez. Eu n-am nevoie de analize, îmi trebuie dragoste", explică Mircea.

„Ofer tot, vreau tot. Rog seriozitate"

Tânărul se aşteaptă ca partenera lui să-l facă să se simtă iubit şi să poată să primească toată dragostea pe care o poate oferi el. „Eu dau tot şi aştept să mi se ofere tot. De obicei nu prea primesc şi de aceea se termină prost mai toate relaţiile mele. Prietenii îmi spun să nu mai «sar» din relaţie în relaţie pentru că nu aşa voi găsi adevărata dragoste. Dar dacă nu aşa, atunci cum? Să aştept să-mi bată la uşă o Cosânzeană?", se întreabă ironic Mircea.

Cu toate acestea, nu a fost „decât foarte rar" implicat în mai multe relaţii în acelaşi timp. „Nu-mi place să intru în mai multe relaţii odată pentru că nici mie nu mi-ar plăcea să fiu a doua sau a treia opţiune pentru cineva. Cu toate astea, s-a mai întâmplat să ies cu două fete în acelaşi timp, dar niciodată când am avut o relaţie serioasă", mai spune Mircea. El poate fi etichetat ca fiind „dependent de dragoste", dar, spun specialiştii, este greu de făcut asemnea catalogări pentru că, prin natura noastră, toţi suntem dependenţi de acest sentiment.

Dependenţa, confundată cu dragostea

Se pare că aceste „pofte" pot fi explicate ştiinţific. A fi îndrăgostit sau a lua droguri este acelaşi lucru din punct de vedere al funcţionării creierului. De aceea, o vrem, o căutăm, ne e greu atunci când nu o avem, iar când o găsim nu vrem să se termine.

Dorinţa obsesivă de a iubi poate să fie însă şi o urmare a lipsei de atenţie din copilărie, poate arăta o stimă de sine scăzută sau o lipsă a modelelor de urmat. „E vorba pur şi simplu de dependenţă, nu e neapărat iubire. Cei care schimbă des relaţiile au probleme de ataşament. Ei au avut probleme în copilărie, cel mai probabil, de aceea sunt instabili emoţional. Ei cred că se îndrăgostesc, dar nu-şi asumă responsabilitatea relaţiei, îşi îndeplinesc dorinţa, trăiesc momentul, iar «dragostea» dispare la fel de repede cum apare", este de părere psihoterapeutul Keren Rosner.

Specialistul mai spune că persoanele dependente, care nu-şi găsesc echilibru decât alături de altcineva, nu sunt capabile să‑şi gestioneze propria viaţă şi, din custodia părinţilor, trec în custodia persoanei iubite, iar atunci când sunt părăsiţi, caută pe altcineva.

„Schimbă des partenerii pentru că aceştia obosesc, deoarece iau decizii pentru amândoi, iar atunci când se încheie o relaţie simt că le «fuge pământul de sub picioare» şi se refugiază imediat în braţele altcuiva", mai explică Rosner.

"Unii spun că n-o să aflu ce nu merge la relaţiile mele dacă nu fac o analiză. Eu n-am nevoie de analize, îmi trebuie dragoste!"
Mircea
bucureştean

Semne de dependenţă

Specialiştii de la twoofus.org au identificat cinci feluri de comportament care arată că o persoană este dependentă de dragoste. Iată-le:
1 Ai tendinţa să te îndrăgosteşti repede şi până peste cap.
2 Ai tendinţa să te îndrăgosteşti des de persoane diferite.
3 Foloseşti sintagma „suflet-pereche" în mod frecvent.
4 Simţi nevoia de romantism şi entuziasm pe parcursul tuturor stadiilor relaţiei.
5 Crezi în dragoste la prima vedere.

Tot cei de la twoofus.org au şi soluţia. Dacă simţiţi o nevoie obsesivă să fiţi îndrăgostiţi tot timpul, iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să nu mai încercaţi să găsiţi rezolvări rapide şi să ajungeţi să aveţi o relaţie adevărată şi durabilă:
- Luaţi o pauză de 5-6 luni. În această perioadă, nu flirtaţi şi nu ieşiţi cu nimeni. Concentraţi-vă pe hobby-uri şi canalizaţi-vă pasiunea pe care o aveţi pentru dragoste în pasiunea pentru viaţă.
- Învăţaţi să vă diferenţiaţi sentimentele. Când petreceţi mult timp cu partenerul, este posibil să nu puteţi vedea relaţia clar. Detaşaţi-vă puţin şi încercaţi să analizaţi obiectiv dacă sunteţi îndrăgostit de persoana de lângă voi.
- Bucuraţi-vă de iubire. Odată ce aţi preluat controlul emoţiilor şi aţi stabilit că sentimentele pentru partener sunt sincere, bucuraţi‑vă de ele.

Germanii, cei mai zgârciţi „valentini"

Germanii sunt cei mai zgârciţi atunci când vine vorba de cadourile pe care le fac de Sfântul Valentin. Un studiu recent arată că bărbaţii din Germania sunt foarte calculaţi şi atunci când trebuie să-şi impresioneze iubitele. Ei nu „aruncă" mai mult de 70 de euro pe cadouri pentru partenerele lor.

Foarte aproape de ei, în acest top, se situează italienii, care nu exagerează cu cheltuielile când vine vorba de inimioare de pluş, bomboane sau cercei, cheltuind doar 74 de euro pe astfel de articole.

Orientalii sunt cei mai generoşi

Cercetarea, comandată de site-ul de bijuterii boticca.com, mai arată că bărbaţii din ţările din Orientul Îndepărtat, precum China, Hong Kong, Japonia şi Singapore, consumă cei mai mulţi bani pe cadourile făcute cu ocazia Zilei Îndrăgostiţilor.

Fiecare asiatic amorezat cheltuieşte, în medie, 206 euro pe darurile specifice acestei sărbători. Spaniolii îşi onorează renumele de bărbaţi pasionali şi ocupă locul al doilea în acest top, cu o sumă de 180 de euro cheltuită, în medie, pe cadouri pentru iubite. Ei sunt urmaţi de francezi, care nu cheltuiesc însă mai mult de 143 de euro cu această ocazie.



Bijuteriile, la mare căutare

Bărbaţii din Statele Unite ale Americii, ţara în care s-a popularizat atât de mult Ziua Îndrăgostiţilor, cheltuiesc, în medie, 127 de euro, fiind depăşiţi la acest capitol până şi de britanici, care „lasă" pe 14 februarie aproximativ 140 de euro în magazinele care comercializează bijuterii, lenjerie intimă, dulciuri şi jucării de pluş.

Un alt studiu, comandat de compania QVC, arată că 38% din britanici nu cheltuiesc nici măcar un euro cu această ocazie. Cei care fac daruri aleg să ofere cercei (31%), brăţări (26%) şi lănţişoare (21%). Doar o mică parte dintre ei (14%) le dau iubitelor inele cu această ocazie.

Orientalii sunt cei mai generoşi
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite