Dragostea nu dispare la vârsta a treia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afecţiunea dintre parteneri creşte optimismul cuplului
Afecţiunea dintre parteneri creşte optimismul cuplului

Vârsta înaintată nu trebuie să devină un impediment pentru dragoste. Din contră, bucuraţi-vă de timpul liber şi de experienţa de viaţă care vă oferă o perspectivă diferită asupra iubirii.

Mentalitatea comună asociază vârsta a treia cu noţiuni ca înţelepciunea şi tandreţea, excluzând ideea de sexualitate, care persistă în mintea majorităţii drept apanaj al tinerilor.

Apariţia nepoţilor şi asumarea rolului de bunici îi poate presa şi mai tare pe cei de vârsta a treia, făcându-i să-şi reprime sexualitatea, pe care o consideră nepotrivită noului statut. Ei îşi pot schimba percepţia legată de sexualitate şi îi pot da o conotaţie negativă, văzând-o ca pe o preocupare ce ştirbeşte seriozitatea şi sobrietatea.

Dar specialiştii spun că nu trebuie să cedăm presiunilor venite din exterior. Din punct de vedere biologic, viaţa sexuală la vârsta a treia nu suferă o diminuare semnificativă.

Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt apţi din punct de vedere sexual şi la menopauză, respectiv la andropauză, unele cercetări arătând că activitatea sexuală regulată este posibilă până aproape de vârsta de 90 de ani. Iar visele erotice cu poluţii nocturne pot apărea şi la persoane cu vârste între 70 şi 80 de ani.

Tulburările de libido sunt normale

Se consideră, în general, că viaţa sexuală a celor aflaţi la vârsta a treia se caracterizează prin persistenţa libidoului, dar şi printr-o diminuare a potenţei şi a capacităţii de erecţie şi de orgasm. Dar aceste lucruri sunt normale, iar actele sexuale trebuie adaptate astfel încât partenerii să ajungă la satisfacţie.

Atunci când este necesar, se poate apela şi la adjuvante, precum pastila albastră şi afrodiziacele de tipul ardeiului iute şi usturoiului, pentru bărbaţi, şi la lubrifianţi sau la terapiile hormonale de substituţie care să compenseze uscăciunea vaginului, o problemă cu care se pot confrunta femeile după ce ajung la menopauză.

Profitaţi de timpul liber

Experienţa de viaţă, timpul liber şi faptul că-şi cunosc partenerul în toate detaliile sunt avantaje de care se pot bucura toate cuplurile de vârsta a treia. Amintirile pe care le depănaţi împreună, confortul pe care vi-l dă vechimea relaţiei şi satisfacţiile pe care le-aţi resimţit de-a lungul timpului sunt un plus care vă transformă într-un exemplu pentru orice cuplu mai tânăr.

În plus, menţinerea firescului şi armoniei în cuplu este resimţită şi de copiii voştri, dar şi de nepoţi. Prin urmare, toţi cei implicaţi în această ecuaţie au de câştigat dacă voi, în ciuda vârstei, găsiţi un echilibru în viaţa de cuplu.

Şi îndrăgostirea este posibilă

Se ştie că dragostea poate da puteri nebănuite şi că sentimentele nu ţin cont de vârstă. Prin urmare, îndrăgostirea la vârsta a treia este posibilă. Şi acest lucru poate fi chiar simplu, având în vedere timpul liber de care dispui, reţelele de socializare care se creează între pensionari şi faptul că singurătatea este o problemă pentru majoritatea celor de vârsta ta.

În cazul în care îţi găseşti partenerul, nu trebuie să iei în seamă prejudecăţile. Bucuraţi-vă că aveţi şansa de a fi înconjuraţi de dragoste şi de atenţie şi că aveţi capacitatea de a primi şi de a-i oferi celuilalt suport emoţional şi fizic.

Specialistul nostru
Lena Rusti

psiholog psihoterapeut

Mediul social perpetuează ideea că sexualitatea este o componentă a vieţii adultului ce dispare odată cu vârsta. De fapt, fiinţa sexuală există  în continuare. Este adevarat că bolile, neputinţa de a-ţi accepta transformările fizice, mai ales când nu există un partener stabil, prejudecăţile sociale pot duce la alterarea semnificativă a libidoului şi a vieţii sexuale, până la dispariţia lor.

Există însă, în acelaşi timp, persoane care îşi păstrează în mod constant, până la vârste foarte înaintate, un tonus pozitiv şi o viaţă sexuală activă. Tensiunile şi stările negative care pot apărea din cauza declinului sexual se pot atenua şi ajusta printr-un proces de acceptare interioară a limitelor noastre, prin trăirea cu înţelepciune, asumare şi printr-o atitudine pozitivă vizavi de schimbările prin care trecem.

Intimitate

Activitatea sexuală regulată este posibilă până aproape de 90 de ani.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite