Cum alegem ghiozdanul potrivit pentru ca spatele copilului să nu aibă de suferit: sfaturile unui medic ortoped

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elevi ghiozdane

Plecând de la studiile care arată că purtarea incorectă a genţii de şcoală e una dintre cauzele principale ale bolilor coloanei vertebrale, Dr. Tarek Nazer, medic prtopedie-traumatologie, explică regulile de care ar trebui să ţină cont părinţii atunci când achiziţionează ghiozdan elevilor.

Odată cu apropierea începerii noului an şcolar, goana după rechizite prinde avânt. Pe lângă caiete, truse geometrice şi blocuri de desen, cea mai grea alegere pe care o au de făcut părinţii este cea a ghiozdanului. 

Pentru a fi siguri că acesta nu duce la deformarea structurii osoase a micului elev, Dr. Tarek Nazer (foto jos), medic Ortopedie-Traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate, oferă câteva sfaturi:

Ghiozdan, geantă de umăr sau troler, care este cel mai potrivit accesoriu pentru copil?

Imagine indisponibilă

Studiile privind tulburările de coloană vertebrală ale elevilor arată că purtarea incorectă a genţii de şcoală e una dintre cauzele principale ale bolilor coloanei vertebrale.

Dintre toate cele trei variante, trolerul este cel mai comod de purtat. Cele mai bune ghiozdane pentru elevi, în special pentru cei mici, rămân însă cele dreptunghiulare, cu două bretele şi spate matlasat. Trolerele pot deforma şi ele coloana vertebrala dacă nu sunt adaptate înălţimii copilului. Geanta, pentru că este purtată pe un singur umăr, va crea şi aceasta mai târziu probleme copiilor şi adolescenţilor.

Criteriile principale de care trebuie ţinut cont atunci când alegem un ghiozdan

Alegerea ghiozdanului potrivit este o adevărată provocare atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Cei mici îşi doresc ceva colorat şi cu personaje din desene animate, dar ei nu ştiu că alte aspecte trebuie luate în calcul pentru că vor căra un „munte de cărţi“ în spate, lucru care are o influenţă negativă asupra ţinutei.

  • Dimensiunile ghiozdanului trebuie să corespundă limitelor anatomice ale trunchiului, adică să se încadreze între segmentele toracic şi lombar din cadrul coloanei vertebrale, mai exact între nivelul umerilor şi cel al taliei.
  • Studiile au arătat că ghiozdanul nu ar trebui să depăşească 8-10% din greutatea copilui. Conform recomandărilor, pentru un copil de clasele I-III greutatea ghiozdanului nu trebuie să depăşească 3,5 kilograme, iar pentru copiii din clasele V-VII, să ajungă, în medie, la 5 kilograme.
  • Materialul din care este confecţionat ghiozdanul trebuie să fie uşor, mânerele să fie rezistente la încărcături, curelele trebuie să fie confecţionate din material elastic, să aibă o lăţime de cel puţin 4 centimetri şi să fie căptuşite pentru a dispersa greutatea. Ele trebuie, de asemenea, să permită ajustarea acestora după înălţimea copilului. Cele prevăzute cu o centură  la brâu sunt ideale. Cusăturile trebuie să fie fine pentru a nu răni umerii.

Este important şi să-i implicăm pe copii în alegerea ghiozdanului (culoarea, desenul, etc.), deoarece trebuie să îi placă acel ghiozdan tocmai pentru a-l purta într-un mod sănătos. În cazul în care nu le place, vor fi tentaţi să îl poarte greşit pentru a-l ascunde.

Ţinuta corectă a copilului atunci când poartă ghiozdan

O importanţă deosebită pentru menţinerea unei ţinute corecte o are peretele auxiliar al ghiozdanului. Acesta trebuie să fie căptuşit, iar dacă imită curburile fiziologice ale coloanei vertebrale va micşora solicitările mecanice axiale prin echilibrarea acestora pe scheletul trunchiului.

În al doilea rând, ghiozdanul trebuie cărat corect pe ambii umeri.

Consecinţe pe termen lung în cazul unui ghiozdan nepotrivit

Cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la copiii cu vârste cuprinse între 7-15 ani sunt scoliozele şi deformarea coloanei în formă de „S“.

Din cauza greutăţii mari a ghiozdanului, a modului în care copiii poartă ghiozdanul sau chiar a ghiozdanului în sine apar zone de suprasolicitare ce împing coloana vertebrală într-o direcţie greşită. Acest lucru conduce în timp la deformarea ei.

Umerii, şoldurile şi genunchii sunt suprasolicitate atunci când copilul cară ghiozdanul greşit sau acel ghiozdan depăşeşte greutate permisă pentru vârsta şi greutatea pe care le are elevul. Totodată, poate fi afectată creşterea corectă a copilului.

Semne de alarmă pentru părinţi

Pentru a exclude compresia arterelor şi a nervilor de către cureluşe, părinţii trebuie să întrebe copiii dacă simt dureri la nivelul spatelui sau au senzaţie de amorţeală la nivelul mâinilor atunci când se întorc de la şcoală. Foarte important de reţinut pentru părinţi este faptul ca cei mici trebuie motivaţi sa facă sport pentru a întări muşchii coloanei vertebrale.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite