Bunica nu ştie întotdeauna ce este mai bine când vine vorba de dieta copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bunicii au tendinţa să răsfeţe prea mult nepoţii cu dulciuri şi alimente care doar îngraşă
Bunicii au tendinţa să răsfeţe prea mult nepoţii cu dulciuri şi alimente care doar îngraşă

Cu siguranţă este mai ieftină opţiunea în care părinţii lasă copii în grija bunicilor, dar acest fapt vine cu „greutăţi” pe măsură, scrie „The Independent”. Unul dintre trei copii crescuţi de bunici sunt astăzi obezi.

Acestea sunt problemele cu dublu-tăiş ale mamelor care lucrează: nu se pot descurca fără ajutorul bunicilor, dar nici nu pot controla în detaliu meniul copiilor cât timp sunt departe de ele. Studii recente demonstrează că temerile mamelor sunt justificate şi că bunicii sunt un pericol pentru greutatea copilului.

Un raport al Universităţii din Helsinky avertizează că micuţii crescuţi de bunici pot deveni supraponderali mai mult decât cei crescuţi acasă, cu un program alimentar decis de mame. Toate cadourile sub formă de îngheţată şi ciocolată măresc ratele obezităţii infantile, care aduce cu sine un risc mult mai mare de moarte prematură, la fel cum creşte şi riscul diabetului sau al bolilor de inimă, potrivit „The Independent”.

Unul dintre trei copii crescuţi de bunici ajung să fie supraponderali la vârsta de 3 ani. Rezultatele dau peste cap tradiţiile de până acum: în trecut, dar şi astăzi, în societăţile tradiţionale, îngrijirea copiilor de către bunici avea o importanţă vitală în supravieţuirea copilului. Dar în lumea de astăzi, nu mai are. 

„Rezultatele arată că acelaşi comportament al bunicilor care avea efecte benefice asupra nepoţilor în trecut, astăzi are efectele opuse în societatea modernă”, au spus cercetătorii. „Măsurile luate de bunici, menite să îmbunătăţească subzistenţa nepoţilor în societăţile trecute, au efecte diferite în cele de astăzi”, explică aceştia.

De fapt, bunicii de astăzi sunt mai bătrâni decât cei de acum 100 de ani, fapt ce alterează înţelegerea lor asupra produselor alimentare care îngraşă sau nu. „Ceea ce îngrăşa copiii acum câteva decenii a evoluat în mii de alte produse astăzi, lucruri pe care bunicii nu le înţeleg întotdeauna”, a spus Aric Sigman, psiholog şi nutriţionist.

„Oamenii în vârstă au mai puţină energie şi sunt mai puţin mobili, aşa că nu pot fi la fel de activi cu nepoţii lor aşa cum erau bunicii din generaţii anterioare”, a completat acesta.

Studiul a comparat greutatea copiilor în vârstă de trei ani, îngrijiţi majoritar de bunici, cu greutatea copiilor de aceeaşi vârstă, îngrijiţi de părinţi. Per total, 23,6% copii erau supraponderali. Dintre cei care erau îngrjiţi de către părinţii părinţilor, 26,2% erau supraponderali, comparativ cei cu 22,9%, îngrijiţi de părinţi. Potrivit studiului, acest fapt echivalează cu un risc mărit cu 31% ca nepoţii crescuţi de bunici să fie supraponderali. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite