De la zero la Zara: povestea lui Amancio Ortega, al treilea clasat în topul celor mai bogaţi oameni din lume

De la zero la Zara: povestea lui Amancio Ortega, al treilea clasat în topul celor mai bogaţi oameni din lume

Amancio Ortega, părintele brandului Zara FOTO www.techscio.com

Deşi Amancio Ortega a construit un adevărat imperiu al modei, Zara, este un om dificil de cunoscut, imposibil de intervievat şi incredibil de secretos.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Într-un articol publicat de site-ul CNN şi apărut în revista „Fortune“, Ortega este înfăţişat ca fiind un bărbat în vârstă de 76 de ani, incredibil de bogat, dar foarte puţin cunoscut. Ortega s-a asigurat de asta, refuzând toate interviurile, iar până în 1999 nu apăruse nicio fotografie cu el.

Cu toate acestea, a reuşit să construiască un imperiu al modei în peste 80 de ţări. A început acum 40 de ani, desfiinţând modelul de afaceri care fusese rafinat de-a lungul deceniilor de casele de modă europene şi înlocuindu-l cu ceea ce astăzi numim Zara, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume.

Ortega s-a bazat pe două reguli când şi-a construit imperiul. Prima dată s-a gândit că trebuie să le ofere oamenilor ceea ce vor, iar apoi a decis că va fi nevoie să facă asta mai rapid decât oricine altcineva.  A reuşit să îşi aplice regulile şi să creeze Inditex.

„Foarte puţine companii pot concura cu Inditex la momentul actual. Compania este în competiţie cu ea însăşi“, declară Christodoulos Chaviaras, analist la Barclays Capital în Londra.

Poate că Spania este sever afectată de criza economică, în condiţiile în care rata şomajului a ajuns la 24%, dar la Inditex nimeni nu simte efectele recesiunii. Inditex a produs 835.000 de piese vestimentare în 2011. În medie, un nou magazin Zara se deschide în fiecare zi. În Spania, de pildă, există 1.938 de magazine Zara. Ortega controlează mai mult de 59% din acţiunile companiei, iar anul trecut l-a depăşit pe Warren Buffett şi a devenit al treilea cel mai bogat om din lume, după Carlos Slim Helu şi Bill Gates. Averea sa se ridică la 56 de miliarde de dolari.

În ce-l priveşte pe Ortega însuşi, s-a născut în Busdongo de Arbas, o comunitate de 60 de suflete din nordul Spaniei, în 1936, chiar în perioada în care izbucnea în ţară războiul civil. Tatăl său lucra la căile ferate spaniole, iar mama sa era menajeră. Când Amancio era copil, familia lui s-a mutat în La Coruna.S-ar fi angajat poate la fel ca şi tatăl său, în industria feroviară, dar o întâmplare petrecută când avea 13 ani i-a schimbat viaţa.

În timp ce se întorceau de la şcoală, el şi mama sa au intrat într-un magazin, unde aceasta a cerut un împrumut. „A auzit pe cineva spunând:  «Senora, nu îţi pot da asta. Trebuie să plăteşti»“, povesteşte Covadonga O’Shea, una dintre prietenele vechi ale lui Ortega care a scris singura biografie autorizată despre el, „Omul de la Zara“. „S-a simţit atât de umilit, încât a decis să nu mai meargă la şcoală“, spune ea.

Când era încă adolescent, Ortega a găsit un loc de muncă la un magazin de tricouri numit Gala. La 16 ani, a ajuns la concluzia că nu poate face bani decât oferindu-le clienţilor ceea ce vor cu adevărat. Pentru a face asta, avea nevoie să afle ce voiau oamenii. Ortega avea mediul ideal: Galicia, în care şansele de angajare erau  puţine, iar  mii de bărbaţi plecau la muncă, lăsându-şi femeile acasă. „Femeile ar fi făcut orice pentru nişte bani şi erau chiar foarte pricepute la cusut“, spune Xabier Blanco, un jurnalist local care a scris de asemenea o carte despre părintele Zara, „Amancio Ortega: de la zero la Zara“.

Prima sa companie se numea GOA. Mercedes Lopez avea 14 ani când s-a angajat la Ortega şi spune că multe din femei erau încântate să fie angajate. „Condiţiile erau foarte bune. Îl cunoşteam bine pe Amancio. Era foarte apropiat de muncitori“, spune Mercedes, acum în vârstă de 52 de ani.

Când a strâns suficienţi bani, Ortega a deschis primul magazin, în 1975, la două blocuri distanţă de locul unde a lucrat în copilărie, Gala. L-a numit Zara, pentru că numele său favorit, Zorba, nu era disponibil. Mai târziu, deşi compania crescuse, Ortega a rămas la cele două reguli de aur ale sale.

I-a luat 10 ani să înfiinţeze Inditex şi să deschidă primul său magazin internaţional, în Portugalia. Au urmat Paris şi New York, spre sfârşitul anilor 1980.

Dorinţa de a descoperi noi tendinţe şi preferinţe ale cumpărătorilor este încă vie la Ortega. „Nu mergem niciodată la prezentări de modă“, spune Loreta Garcia, care s-a alăturat companiei Inditex acum 23 de ani. „Urmărim bloggerii şi ascultăm clienţii, dar ne schimbăm părerea tot timpul“, spune ea. „Ce pare grozav astăzi, în două săptămâni va fi cea mai proastă idee“.

Astăzi, Ortega e pe jumătate retras din activitate. Locuieşte în La Coruna, pe o stradă aglomerată. Ia micul dejun în fiecare dimineaţă cu oamenii de afaceri sau cunoştinţele din localitate şi se retrage la sfârşitul săptămânii în casa lui de la ţară, unde creşte pui, capre şi îşi adună copiii. Unul dintre vechii lui prieteni povesteşte că filosofia de viaţă a lui Ortega este „normalitatea absolută“.

Cu toate acestea, perioada nu e tocmai una caracterizată de normalitate în Spania. Rata şomajului printre tinerii de douăzeci de ani din ţară – clienţii obişnuiţi  ai lui Ortega -  a ajuns la aproximativ 50%.

Cât timp ar mai putea Zara să îşi continue expansiunea? Zara s-ar putea schimba, dar omul care a dat naştere ideii va fi mereu, pentru cei care îl cunosc, eroul unei mici localităţi din provincie.

Odată, când a călătorit în State cu ocazia deschiderii unui nou magazin în Manhattan, Ortega a privit cum mulţimea de clienţi asaltase magazinul. A fost copleşit, astfel încât s-a închis în baie şi a plâns. „Nimeni nu mi-a văzut lacrimile curgând“, i-a spus el lui O’Shea. „Îţi poţi imagina cum m-am gândit la părinţii mei atunci? Cât de mândri ar fi fost să îşi vadă fiul care, să zicem aşa, a descoperit America, pornind de la un oraş mic, pierdut în nordul Spaniei“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările