Efectele căsătoriei asupra fizicului şi mentalului partenerilor, potrivit studiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase studii arată că mariajul influenţează în mod direct sănătatea partenerilor. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că persoanele căsătorite au un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli, dar şi că sunt mai predispuse la a-şi neglija corpul.

Cercetătorii au identificat o serie de factori care influenţează partenerii după căsătorie. Noile studii sugerează că persoanele căsătorite au un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli de inimă, dar şi că sunt mult mai predispuse la supraponderabilitate, scrie businessinsider.com

Desigur, tendinţele observate nu sunt valabile pentru toate cuplurile. Fiecare relaţie este diferită, în funcţie de personalitatea fiecărui partener, de nevoile lor, de stilul de viaţă şi multe altele.

Modalităţile prin care căsătoria tinde să afecteze partenerii fizic şi mental:

Un studiu publicat anul trecut a constatat că beneficiile privind starea de sănătate sunt observate la majoritatea adulţilor mai în vârstă. (Social Science Quarterly)

Cercetătorii au constatat că inclusiv adulţii căsătoriţi cu persoane de acelaşi sex au raportat o mai bună calitate a vieţii. (Geronotolog)

Dar persoanele căsătorite sunt mai susceptibile spre a deveni supraponderale sau obeze. Atât bărbaţii, cât şi femeile tind să acorde o mai mică importanţă modului în care arată. (CDC, Jurnalul American de Medicină Preventivă)

Bărbaţii căsătoriţi au mai multe şanse să beneficieze de asistenţă medicală preventivă şi teste medicale, scăzând riscul îmbolnăvirii. (CDC)

Persoanele căsătorite au un risc mai scăzut pentru anumite tipuri de boli de inimă: boala arterială periferică, boala cerebrovasculară, anevrismul aortic abdominal şi boala coronariană. (Colegiul American de Cardiologie)

Dar riscul pentru boli de inimă poate fi mai mare pentru persoanele divorţate sau văduve. (Jurnalul căsătoriei şi al familiei)

Persoanele căsătorite au raportat o mai bună stare de sănătate mintală şi o utilizare mai redusă a alcoolului, potrivit unui sondaj canadian privind sănătatea publică.

Un studiu recent a constatat că, în primul an de căsătorie, bărbaţii au avut tendinţa de a deveni mai conştienţi, în timp ce femeile au devenit mai puţin nevrotice. 

Dar acelaşi studiu a constatat că femeile au devenit mai puţin deschise, iar bărbaţii au devenit mai puţin extroverţi în primul an. (Psihologia dezvoltării)

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite