Cele mai frecvente probleme sexuale de care se plâng cuplurile şi cum pot fi acestea rezolvate, conform sexologilor

Cele mai frecvente probleme sexuale de care se plâng cuplurile şi cum pot fi acestea rezolvate, conform sexologilor

FOTO Arhiva Adevărul

Psihoterapeuţii specializaţi în rezvolvarea problemelor sexuale întâlnesc în mod frecvent anumite situaţii dificile cu care se confruntă cuplurile. Şapte sexologi au făcut o listă cu problemele sexuale de care cuplurile căsătorite se plâng cel mai des.

Femeile nu pot ajunge la orgasm în timpul actului sexual normal

Cele mai multe femei care ajung în cabinetele sexologilor se plâng că nu pot atinge orgasmul în timpul sexului cu penetrare, lucru pe care şi-l doresc cu ardoare, a explicat terapeutul sexual Laurie Watson pentru publicaţia Huffington Post. Psihologul recomandă în acest caz ca femeile să conştientizeze că nu vaginul este centrul plăcerii sexuale în cazul femeii, ci clitorisul. De fapt, numai 15-20% din femei reuşesc să ajungă la orgasm în timpul sexului cu penetrare, dar şi atunci au nevoie de foarte multă stimulare manuală sau orală. Poziţiile cele mai bune pentru a ajunge le orgasm sunt femeia deasupra sau cea în care femeia stă pe spate pe o suprafaţă rigidă şi îşi ridică uşor şoldurile, mai spune aceasta.

Dorinţe sexuale care nu se potrivesc

O altă problemă sexuală pe care sexologii o aud foarte des se referă la discrepanţa sexuală, adică unul dintre parteneri îşi doreşte să facă sex mai des decât celălalt şi în ipostaze mult mai erotice. Sexologul Tammy Nelson consideră că adesea această problemă apare încă de la începutul relaţiei, când, deşi atracţia sexuală este puternică de ambele părţi, unul dintre parteneri este mai dornic decât celălalt şi el face ca sexul să fie interesant pentru o perioadă mai lungă. Numai că după ani de zile, partenerul a cărui dorinţă nu a fost niciodată comparabilă cu a perechii sale ajunge să considere enervant şi obositor faptul că are alături pe cineva care pare că se gândeşte numai la sex. Important este ca partenerii să aibă curajul să discute sincer despre ceea ce simt şi să încerce să găsească o cale de mijloc pentru a fi mulţumiţi în egală măsură.

Bărbaţi cu probleme erectile

Ejacularea prematură este una dintre ele mai frecvente probleme cu care se confruntă bărbaţii, la fel şi disfuncţiile erectile. În ambele cazuri, bărbaţii dezvoltă anxietate puternică şi ajung să evite sexul şi intimitatea, a precizat psihoterapeutul Danielle Harel. Adesea, partenerele acestor bărbaţi consideră că nu mai sunt suficient de atrăgătoare şi că aşa se explică problema bărbaţilor. Este important în această situaţie ca bărbaţii să se concentreze mai mult pe propriile nevoi sexuale şi mai puţin pe ceea ce gândesc partenerele. De asemenea, iubitele sau soţiile ar trebui să nu considere că ele sunt de vină şi să-i ofere bărbatului toată înţelegerea şi sprijinul.

Dorinţa de a reveni la viaţa sexuală dinainte de a avea copii

Multe cupluri vin la sexolog după ce au devenit părinţi, adesea pentru că femeia nu mai simte plăcerea sexuală. Psihologul Ava Cadell îşi sfătuieşte pacientele să facă în primul rând exerciţii Kegel, pentru întărirea musculaturii pelviene, de cel puţin trei ori pe zi. La fel de eficiente sunt şi masturbarea, sexul oral sau folosirea jucăriilor sexuale, pentru că plăcerea sexuală nu ar trebui să depindă doar de sexul cu penetrare.

Bărbaţi cu dorinţă sexuală mai scăzută decât a partenerelor

Mulţi bărbaţi nu înţeleg de ce nu-şi doresc să facă sex mai des şi, în acest caz, femeia este cea frustrată, subliniază sexologul Brandy Engler. Pentru a descoperi răspunsul este nevoie de o mulţime de întrebări, pentru că acesta diferă de la cuplu la cuplu. Uneori, bărbatul simte că partenera se comportă ca şi cum sexul este o obligaţie, aşa că ajunge să nu mai fie atras de sex. Alteori ajunge să simtă că este sufocat de prezenţa soţiei, caz în care este nevoie să se concentreze şi pe ceea ce-i face lui plăcere. Greşeala femeilor este că au impresia că bărbatul îşi satisface o nevoie biologică atunci când face sex şi că nu are nevoie de prea multă implicare emoţională, ceea ce este total fals, avertizează sexologul Brandy Engler. 

Bineînţeles, se aplică şi regula în care femeia este cea care nu simte nevoia să facă sex la fel de des ca bărbatul ei. Şi atunci sunt o mulţime de motive care pot sta la baza acestei probleme: deconectarea emoţională, modificarea dorinţelor sexuale, educaţia sexuală greşită de care a avut parte (adesea li s-a dat impresia că sexul este ceva murdar şi greşit), tânjesc să le fie împlinite anumite fantezii sexuale etc. Femeile trebuie să înveţe să ceară ceea ce-şi doresc şi să-şi asculte mai bine trupurile, fiind atente la modul în care reacţionează la anumiţi stimuli erotici.

Unul dintre parteneri este bolnav

Se întâmplă destul de des ca unul dintre parteneri să se îmbolnăvească, de exemplu de cancer, dar cuplul doreşte să aibă în continuare o viaţă sexuală, afirmă psihologul Celeste Hirschman. Aceasta spune că în aceste cazuri îşi încurajează pacienţii să pună accentul pe latura emoţională a relaţiei şi pe puterea atingerii. Să se sărute mai des, să se ţină de mâini, să se mângâie şi să apeleze la mesaj ca formă de preludiu. Forme de afecţiune care fac ca o partidă de sex să fie intensă, tandră, dar şi relaxantă pentru ambii parteneri.

Căsătorii în care nu sexul nu mai există

La rândul său, sexologul Sari Eckler Cooper a dezvăluit că se confruntă cu tot mai multe cazuri de căsătorii în care partenerii nu mai fac sex deloc sau actul sexual se întâmplă extrem de rar. Rutina, oboseala, stresul de la serviciu, copiii, de fiecare dată există un cumul de motive, arată specialistul. De regulă, unul dintre parteneri aşteaptă ca problema să se rezolve şi speră ca perechea sa să-şi depăşească problemele, iar viaţa sexuală să revină la normal. Problema este că acest lucru nu se întâmplă dacă nu există discuţii sincere în acest sens şi dorinţa clară a ambilor parteneri de a trece peste impas. Important este ca discuţiile să nu urmeze o direcţie greşită, adică unul dintre parteneri să fie găsit vinovat pentru situaţia respectivă, pentru că viaţa sexuală depinde de ambii parteneri, nu doar de unul, conchide sexologul Sari Eckler Cooper.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările