Ce ar trebui să ştim când spălăm vasele de mână

Ce ar trebui să ştim când spălăm vasele de mână

Conform unui studiu recent citat de publicaţia Washington Post, spălatul de mână al vaselor nu este foarte eficient în ceea ce priveşte îndepărtarea microbilor. FOTO workingwonders.ca

Majoritatea oamenilor spală vasele de mână, dar, potrivit unui raport recent, această obişnuinţă nu este tocmai eficientă când vine vorba de îndepărtarea microbilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform unui studiu recent, realizat de un grup de experţi din cadrul Agenţiei de Protecţie a Mediului Înconjurător din SUA, Consumer Reports, Cosiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale şi Consiliului pentru Utilizarea Eficientă a Energiei, citat de publicaţia Washington Post, spălatul de mână al vaselor nu este foarte eficient în ceea ce priveşte îndepărtarea microbilor. 

Unul din motivele pentru care vasele spălate de mână nu sunt curăţate aşa cum am spera se referă la faptul că folosim apă călduţă su chiar rece, care nu omoară bacteriile. Mai mult decât atât, buretele de vase s-a dovedit a fi un adevărat focar de microbi, în urma mai multor studii. Din cauza umezelii, microorganismele care se găsesc pe buretele de vase se înmulţesc rapid, motiv pentru care se recomandă uscarea buretelui la microunde sau fierberea acestuia după fiecare folosire, şi schimbarea lui frecventă.

În plus, conform „Huffington Post”, care citează acelaşi studiu, cantitatea de apă folosită când spălăm vasele de mână este imensă, în comparaţie, de exemplu, cu cantitatea utilizată când folosim maşina de spălat vase. Mai exact, spălatul vaselor în maşina de spălat vase ne ajută să economisim până la 22.700 de litri de apă anual. Totuşi, pentru a economisi apa chiar şi atunci când spălaţi vasele de mână, umpleţi pe jumătate un vas mai mare cu apă şi spălaţi toate vasele odată, apoi lăsaţi apa să limpezească toate vasele în acelaşi timp, nu pe fiecare în parte. 

Totuşi, cercetătorii suedezi au descoperit şi un posibil avantaj în cazul spălatului vaselor de mână. Aceştia susţin că în cazul copiilor proveniţi din familii în care vasele s-au spălat de mână există cu 40% mai puţine şanse să dezvolte alergii. La baza acestei teorii stă faptul că bacteriile care rămân pe vase le întăresc micuţilor sistemul imunitar şi îi fac mai rezistenţi la alergii. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: