Care sunt cele mai bune "bucătării" din restaurantele bucureştene în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru prima dată în clasament a fost inclusă categoria "bucatarie urbană", autorii arătând că restaurantele care adoptă acest concept sunt din ce în ce mai numeroase. FOTO pinterest.com
Pentru prima dată în clasament a fost inclusă categoria "bucatarie urbană", autorii arătând că restaurantele care adoptă acest concept sunt din ce în ce mai numeroase. FOTO pinterest.com

Publicaţia online Restograf a premiat cele mai bune restaurante din Bucureşti în 2014, după specificul lor. Singurul criteriu care a fost luat în calcul în realizarea topului a fost calitatea produselor pregătite, de aceea pe plachetele acordate scrie, de exemplu, "Cea mai bună bucătărie turcească din Bucureşti în 2014", şi nu "Cel mai bun restaurant turcesc din Bucureşti în 2014".

Titlul "Restaurantul anului 2014 în Bucureşti" i-a revenit restaurantului Zexe, pentru că "s-a evidenţiat cu ceva mai mult decât cea mai bună mâncare din bucătăria sa". În ceea ce priveşte premiile pentru fiecare specific, organizatorii au precizat că acestea au fost acordate doar acolo unde există cel puţin zece restaurante cu tipul respectiv de bucătărie înregistrate pe Restograf.

„Nu am dat premii pentru restaurantele bulgăreşti, coreene sau thailandeze, de pildă, fiindcă sunt prea puţine. Am introdus şi o categorie specială, «restaurante pescăreşti», chiar dacă acest criteriu face parte din dominanta meniului, şi nu din tipul de bucătărie. Însă fiind un criteriu important de reperare pentru clienţi, l-am luat în calcul ca o categorie distinctă pentru premiere", a declarat, vineri, George Butunoiu, unul dintre membrii echipei Restograf.

Mâncare italiană ca la mama acasă 

Premiul pentru "Cea mai buna bucătărie americană", în Bucureşti în 2014 a fost luat de Red Angus Steakhouse, "Cea mai bună bucătărie franţuzească" - Le Fin Palais Royal, "Cea mai bună bucătărie italiană" - Osteria Gioia, "Cea mai bună bucătărie germană" - Die Deutsche Kneipe, iar "Cea mai bună bucătărie internaţională" - Joseph by Joseph Hadad. Amvrosia a primit premiul "Cea mai bună bucătărie grecească", Harem - "Cea mai buna bucătărie turcească", El Puerto Ibericov - "Cea mai bună bucătărie spaniolă", iar Cherhanaua Ancora - "Cel mai bun restaurant pescaresc".

"Cea mai bună bucătărie arăbească" este la Damascus Palace, "Cea mai bună bucătărie chinezească" - 5 Elemente, "Cea mai bună bucătărie japoneză" - Yoshi, iar Four Seasons (din Calea Dorobanţilor) are "Cea mai buna bucătărie libaneză", potrivit Restograf. Premiul pentru "Cea mai bună bucătărie românească" a revenit restaurantului Vatra Neamului, pentru "Cea mai bună bucătărie nespecifică" - The Artist, iar pentru "Cea mai bună bucătărie urbană" - Alt Shift.

Premiile sunt date pentru mâncarea despre care ştiu sigur că aceste restaurante sunt capabile să o facă dacă vor şi dacă îşi mobilizează toate resursele! Să nu credeţi că la oricare dintre acestea, orice veţi mânca, în orice zi şi în orice moment, va justifica titlul premiului pe care l-au primit, a mai spus George Butunoiu.

Pentru prima dată în clasament a fost inclusă categoria "bucatarie urbană", autorii arătând că restaurantele care adoptă acest concept sunt din ce în ce mai numeroase. "Aceasta este un fel de «bucătărie de internet», o ramură distinctă a bucătăriei internaţionale, însă ceva mai simplă şi mai rapidă, pe de o parte, însă mai inovativă şi mult mai «fluidă», pe de altă parte, care nu mai lucrează cu reţete clasice, ci cu reţete create nu se mai ştie unde şi de către cine, şi care se plimbă pe internet de la unii la alţii care vor să le încerce. Aceasta e mâncarea pe care o pot găti singuri, acasă, cei pasionaţi de gastronomie, dacă au reţeta şi nişte dotări acceptabile în bucătărie şi în cămară", a explicat Butunoiu.

Angajata cu cel mai frumos zâmbet 

La categoria premii speciale -"Preferinţa Restograf", s-au remarcat Peter's Kitchen şi Cucina di Eleni, în timp ce Urbanesc şi Escargot au împărţit distincţia „Cel mai regretat restaurant închis în 2014“. "Cel mai frumos zâmbet într-un restaurant bucureştean în 2014" a fost un alt premiu, oferit angajatei restaurantului Zabaione, Diana Caimac. 

Potrivit organizatorilor, două dintre restaurante au refuzat premiile, "cel mai probabil în semn de protest faţă de ce s-a scris despre ele, pe Restograf". "La unul dintre aceste două restaurante, în mod particular, s-a întâmplat că mi-au dat o mâncare făcută la repezeală, care nu era bună, însă mi-au luat banii ca pentru una gătită aşa cum trebuie. Le-am dat premiul, totuşi, fiindcă ştiu bine ce mâncare pot să facă atunci când sunt cinstiţi până la capăt, mâncare pe care celelalte restaurante din specificul lor nu ar putea să o facă oricât s-ar strădui", a mai spus George Butunoiu.

În 17 martie 2011 a fost lansat site-ul Restograf.ro, subintitulat "Monografia gastronomiei bucureştene", unde membrii fondatori, dar şi cititorii fac recenzii şi topuri ale restaurantelor bucureştene. Membrii fondatori sunt George Butunoiu,Mircea Cinteză, Theodor Paleologu, Adrian Papahagi, Nancy Nemes Bagdasar, Petre Guran, Alex Todericiu şi Valeriu Nistor.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite