„Washington Post” şi „The Guardian” sunt marii câştigători ai Premiilor Pulitzer din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile „The Guardian” şi „Washington Post” sunt marile câştigătoare ale Premiilor Pulitzer din acest an, cele două primind trofeul după ce publicat dezvăluirile lui Edward Snowden despre programele americane de supraveghere, acestea fiind recompensate luni, la New York, informează AFP.

Premiile Pulitzer sunt cele mai importante premii din domeniul jurnalistic, iar cele două cotidiene au fost lăudate de juriu pentru, „distinsul exemplu de serviciu public de care au dat dovadă".

Juriul Pulitzer a ales în acest an să recompenseze mai degrabă publicaţiile, ci nu jurnaliştii autori ai articolelor. Cele două publicaţii au decis să-şi asume responsabilitatea publicării documentelor furnizate de fostul colaborator al Agenţiei Naţionale pentru Securitate, Edward Snowden, despre amploarea programelor americane de supraveghere.

Dezvăluirile provenite din documente furnizate de fostul colaborator al NSA au fost criticate dur de administraţia americană şi au tensionat relaţiile Statelor Unite cu ţări aliate nemulţumite de informaţiile care au demonstrat că Washingtonul înregistra inclusiv conversaţiile private ale unora dintre liderii lor.

Premiul Pulitzer pentru fotografie a fost câştigat de doi jurnalişti de la The New York Times, pentru două teme diferite - atacul terorist din mall-ul din Kenya şi viaţa unui tânăr, rămas infirm în urma atentatului de la maratonul din Boston.

Denumite şi Nobel-urile din domeniul jurnalistic, Premiile Pulitzer au fost create de jurnalistul american de origine maghiară Joseph Pulitzer şi acordate prima oară în 1917.

Citeşte şi:

O jurnalistă de la Associated Press, premiată cu Pulitzer, a fost ucisă în Afganistan

O jurnalistă care lucra pentru agenţia de ştiri Associated Press a murit, vineri, iar alta a fost grav rănită, după ce un comandant de poliţie din estul Afganistanului a deschis focul asupra maşinii în care se aflau, informează BBC.

Roboţii jurnalişti ameninţă presa clasică. Scriu ştiri şi „aspiră“ la premiul Pulitzer

Scenariile futuriste din filme precum „Matrix“ şi „Inteligenţă artificială“ – potrivit cărora roboţii vor conduce lumea într-un viitor nu foarte îndepărtat – par să prindă contur. Cel puţin în anumite domenii, susţine un profesor de informatică, Dr. Kristian Hammond, care „prezice“ că până în 2030 90% din ştiri vor fi scrise de roboţi „jurnalişti“.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite