Victoria Nuland, necrutăţoare cu fenomenul corupţiei din România, revine. Joe Biden vrea să o numească adjunctul şefului diplomaţiei americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victora Nuland s-a întâlnit în 2015 cu preşedintele Klaus Iohannis
Victora Nuland s-a întâlnit în 2015 cu preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele ales al SUA, Joe Biden, va anunţa în următoarele zile numele a mai mulţi candidaţi pentru funcţii importante în politica externă şi securitate, scrie publicaţia americană Politico, menţionând că multe funcţii vor reveni funcţionarilor din administraţia Obama. Victoria Nuland, care a coordonat direcţia eurasiatică sub conducerea lui Barack Obama, ar putea prelua postul de secretar adjunct de stat pentru afaceri politice.

Pe timpul administraţiei Obama, Victoria Nuland a avut o influenţă semnificativă asupra formării politicii SUA pe direcţia post-sovietică. Ea a promovat susţinerea forţelor pro-occidentale în Ucraina, Georgia şi Republica  Moldova, dar şi impunerea unor sancţiuni mai dure împotriva Federaţiei Ruse. Ea a devenit faimoasă mai ales în Rusia după ce a vizitat Euromaidanul din Kiev unde a împărţit sandvişuri participanţilor la demonstraţii. Nuland a iscat critici dure în rândul politicienilor ruşi.

Victoria Nuland, unul dintre diplomaţii americani de top cei mai implicaţi în politica românească a ultimilor trei ani, a părăsit postul de asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia după instalarea la Casa Albă a noului preşedinte Donald Trump.

Nuland fusese numită asistent al secretarului de stat al Statelor Unite pentru Europa şi Eurasia în 2013 de către titularul de la acea dată al funcţiei de secretar de stat, Hillary Clinton. Anterior, Nuland fusese purtătorul de cuvânt al lui Clinton. În perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Forţele Armate Convenţionale din Europa. Din 2005 până în 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO. În anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american în Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA faţă de Rusia şi ţările din Caucaz.

La începuturile carierei sale în Departamentul de Stat, Victoria Nuland, expertă pe probleme ruseşti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova. De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane în Mongolia. Victoria Nuland şi-a început cariera diplomatică în timpul preşedintelui Bill Clinton, când a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. După venirea la Casa Albă a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politică externă a vicepreşedintelui Dick Cheney.

Victoria Nuland a devenit cunoscută în România la începutul anului 2014, când a efectuat o vizită la Bucureşti, marcată de controverse, unii lideri politici acuzând amestecul american în treburile interne ale României. Vizita a survenit la scurt timp după ce Camera Deputaţilor adoptase o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici americani la Bucureşti ca fiind "un pas înapoi pentru România" şi "un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".

În ianuarie 2015, Nuland a efectuat o nouă vizită la Bucureşti, după alegerea noului preşedinte Klaus Iohannis, declarând că lucrurile s-au îmbunătăţit de la ultima sa vizită, dar subliniind că mai sunt multe de făcut şi avertizând, totodată, asupra faptului că fenomenul corupţiei este o chestiune de securitate naţională.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite