Trei elicoptere misterioase au fost observate deasupra Californiei. Cui aparţin şi care este misiunea lor FOTO

Trei elicoptere misterioase au fost observate deasupra Californiei. Cui aparţin şi care este misiunea lor FOTO

Trei elicoptere misterioase de tip Bell 470 de culoare gri închis fără însemne clare au fost zărite în împrejurimile Los Angelesului de pasionaţii de avioane şi există indicii solide că acestea sunt asociate cu o unitate de aviaţie secretă a armatei SUA, relatează The Drive.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elicopterele de tip Bell 470, echipate cu antene folosite de armată sau de forţele federale, au fost observate pe 12 ianuarie îndreptându-se spre Aeroportul Hollywood Burbank (KBUR sau Bob Hope) din nordul Los Angelesului. Ulterior, două dintre ele au fost văzute părăsind aeroportul. 
 
Elicopterele sunt echipate cu sisteme de comunicaţii (SATCOM) de înaltă frecvenţă de forma unor palete de mixer sau „egg-beater” - asemănătoare elicopterelor militare de supraveghere OH-58D Kiowa Warrior - şi antene de tip lamă. Par să fie lipsite de senzori electro-optici sau de camere cu infraroşu şi au tălpi de aterizare înalte care se regăsesc la elicopterele pentru misiuni federale, de salvare şi militare.
 
Programele online de urmărire a traficului aerian au arătat că elicopterele au decolat din faţa staţiei de pompieri a aeroportului Hollywood Burbank din Los Angeles şi s-au oprit la Departamentul Brigadei de pompieri Camp 8 din LA County, în apropiere de Malibu - o fostă bază militară pentru sistemul de rachete sol-aer Nike.
 
 
Traiectoriile de zbor indică opriri în aeroporturi din toată ţara între care cele din Kentucky, New Mexico şi Arizona.
 
O înregistrare audio dintre unul dintre piloţi şi controlorii de trafic de la KBUR confirmă faptul că toate trei sunt elicoptere Bell 470, cu indicativul de zbor comun „Mike01”, o practică curentă a armatei SUA, folosită mai ales de Forţele Speciale.
 
Pe 13 ianuarie, elicopterele au mers pe acelaşi traseu -San Bernadino, la est de Los Angeles- coasta Pacificului, între Huntington Beach şi Long Beach - înainte de a reveni la Burbank.
 
Cele trei elicoptere Bell 470 au urmat un traseu comun pe 13 ianuarie FOTO ADS-B Exchange via The Drive
 
Site-ul de urmărire a traficului aerian ADS-B Exchange a detectat elicopterele via transmiţători de tip militar ca având drept identificatori de zbor numere seriale - 121141, 121142 şi 121143. Acestea se văd în fotografiile furnizate The Drive de Scott Lowe.
 
Ar putea fi vorba de un trio de elicoptere achiziţionate de Irak cărora le-au fost alocate aceste numere înainte de livrare. În 2013, armata SUA anunţa:”Trei aparate de zbor prototip vor rămâne la Redstone (Alabama) potrivit dorinţelor irakiene în sensul dezvoltării viitoare şi testării”.
 
Totuşi configuraţia elicopterelor observate în Los Angeles este una diferită, cum este diferită şi de a modelelor din Emiratele Arabe Unite, vopsite într-un gri mat.
 
Există unele asemănări între aceste aparate de zbor şi modelele Bell 407 folosite de unitatea de elită a FBI Hostage Rescue Team (HRT), una din unităţile superioare pentru operaţii de contraterorism la nivel naţional. Totuşi acestea sunt vopsite în albastru închis şi au antene de comunicare prin satelit te tip „aripi de liliac”, fiind de asemenea echipate cu platforme Tyler Special Operations de o parte şi de alta, permiţând inserţia şi extracţia rapidă a personalului.
 
Pe de altă parte, modelele FBI folosite de HRT, UH-60M Black Hawk, au fost prevazute cu mai tipuri de sisteme de comunicare prin satelit de-a lungul anilor, de la cele în „x” la cele de tip „egg-beater”.
 
Elicopterele UH-60M Black Hawk ale FBI Foto FBI via The Drive
 
O altă posibilitate este ca aparatele observate deasupra Los Angelesului ar putea aparţine unei unităţi aviatice obscure cunoscută azi drept Aviation Technology Office (ATO -Biroul de Tehnologie Aviatică), fosta Flight Concepts Division (FCD -Divizia de Concepţie Aviatică) - aceasta, ca şi predecesoarele sale, are conexiuni puternice cu CIA.
 
Unitatea îşi are sediul la baza aeriană militară Felker de la Fort Eustis din Virginia şi operează o gamă largă de aparate de zbor, între care modele fabricate în alte ţări precum cele ruseşti Mi-17.
 
O imagine prin satelit a Felker, datată 2 decembrie 2020 şi obţinută de jurnaliştii The War Zone (The Drive) de la Planet Labs, arată trei elicoptere Bell 407 pe o rampă şi cel puţin două din ele par a avea o culoare asemănătoare celor văzute deasupra Los Angelesului în ultimele zile.
 
Unitatea ATO/FCD furnizează capacităţi specializate de aviaţie pentru misiuni clandestine de operaţiuni speciale şi se ocupă de dezvoltarea unor noi generaţii de aparate de zbor. Aceasta ar fi responsabilă de modelele de luptă Hawk, variantele modificate ale UH-60M Black Hawk , folosite în raidul aerian american în care a fost ucis liderul al-Qaida Osama bin Laden, în 2011.
 
Tiparul de vopsire şi configuraţia antenelor celor trei elicoptere amintesc de configuraţia unui aparat Hughes 369D fotografiat în 1987 în Germania de Vest. Acela aparţinea unei unităţi comune a armatei SUA şi CIA, Seaspray, un predecesor al unităţii curente ATO/FCD.
 
Codul hex (codul unic de înregistrare) asociat cu transmiţătorul unuia din elicopterele misterioase, AE69D1, a apărut de mai multe ori anul trecut pe site-urile de monitorizare a traficului aerian, în aria cuprinsă între oraşul Newport News( Virginia) şi Virginia Beach. Baza militară Fort Eustis se află la nord de Newport News.
 
Alte trasele arată zboruri în direcţia bazei Fort Bragg din Carolina de Nord, un epicentru al forţelor de operaţiuni speciale, inclusiv Joint Special Operations Command (JSOC).
 
Pe 22 septembrie 2020, un elicopter programat cu codul AE69D1 a apărut în apropiere de baza Forţelor Aeriene Wright-Patterson din Ohio. În cazul acestui zbor, similar cu al altora din cursul anului trecut, indicativul de zbor a fost de asemenea un posibil număr serial: „ 191262”.
 
Numerele seriale ale Forţelor Aeriene ale SUA sunt în formatul XX-YYYY, unde XX reprezintă anul fiscal în care au fost achiziţionate, în timp ce YYYY  sunt numere arbitrare. 
 
Numerele serialele ale aparatelor de zbor ale armatei au un format similar, dar de cinci cifre în porţiunea Y. Indicativul de zbor ar putea fi citit 19-1262 sau 1-91262.
 
E posibil să fie vorba de numere seriale fictive, atribuite arbitrar, precum în cazul modelelor Bell 407 cumpărate de Irak. Un oficial din Forţele Aeriene a declarat pentru The Drive că numere seriale sunt alocate aparatelor de zbor aparţinând altor agenţii guvernamentale din motive de comoditate. El a răspuns solicitării de informaţii în privinţa aparatelor de patrulare RB-69A Neptune pentru misiuni de spionaj electronic. Aceeste avioane de spionaj au primit identificări ale Forţelor Aeriene, deşi erau de fapt operate de CIA.
 
Stilul numerelor seriale, ca şi în general circumstanţele asociate acestor elicoptere Bell 407 comportă asemănări cu situaţia unui model Mi-171E, o variantă a modelului rus Mi-17, ce are imprimat pe coadă stilul de numerotare al Forţelor Aeriene, şi anume 15-5207.
 
Un elicopter de tip Mi-17 la baza aeriană Felker FOTO Bing Maps via The Drive
 
Acest model, despre care se ştie că este operat de armata SUA sau altă agenţie guvernamentală a fost surprins în fotografii la Aeroportul Bob Hope/Hollywood Burbank (Los Angeles) în 2016.  Culoarea şi configuraţia acestui Mi-171E sunt similare modelelor observate la baza aeriană militară Felker (1954, primul heliport militar din lume) şi care aparţin probabil ATO/FCD.
 
CIA are o lungă istorie de operare a modelelor Mi-17, inclusiv în primele faze ale operaţiunilor militare ale SUA din Afghanistan după atacurile teroriste de la 11 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările