SUA a testat cu succes componente prototip ale unor rachete hipersonice la Centrul de testare Wallops al NASA din Virginia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SUA testează cu succes componente prototip ale unor rachete hipersonice Centrul de testare Wallops al NASA din Virginia FOTO Twitter)

Statele Unite au anunţat că au testat cu succes ”prototipuri” ale unor compomnente ale unor rachete hipersonice, care urmează să fie folosite în dezvoltarea acestui nou tip de armament - în care Rusia şi China îi devansează mult pe americani, relatează AFP, citat de news.ro

O altă testare a tehnologiei hipersonice care s-a derulat joi în Alaska a eşuat din cauza unui lansator de rachete. Pentagonul precizat într-un comunicat că acesta nu făcea parte din programul hipersonic.

Testele s-au desfăşurat la Pacific Spaceport Complex din Kodiak, Alaska, potrivit Defense News.

Armata şi Marina au anunţat, de asemenea, joi că au efectuat miercuri un test separat al tehnologiilor hipersonice la instalaţia de zbor NASA Wallops de pe insula Wallops, Virginia.

Trei teste - efectuate miercuri la Centrul de testare Wallops al NASA, în Virginia, în apropiere de Washington - au fost efectuate ”cu  succes”, a anunţat joi într-un comunicat Marina americană (US Navy).

Aceste teste ”reprezintă o demonstraţie de tehnologie, a capacităţilor şi unor prototipuri de sisteme hipersonice avansate într-un mediu realist”, precizează Marina.

Statele Unite sunt ”foarte îngrijorate” de progresele Chinei în domeniul rachetelor supersonice, care zboară cu o viteză inferioară Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului) şi rămân manevrabile, ceea ce le face dificil de detectat şi interceptat, a subliniat luni, la Geneva, Reprezentantul Permanent american însărcinat cu dezarmarea Robert Wood.

Potrivit Financial Times (FT), China a lansat în august o rachetă hipersonică - cu o capacitate nucleară - care a făcut înconjurul Pământului pe o orbită joasă şiapi a coborât către ţintă, pe care a ratat-o.

China a dezminţit aceste dezvăluiri şi a evocat un ”test de rutină al unui vehicul spaţial, menit să testeze tehnologia unui vehicul spaţial reutilizabil”.

China a prezentat în 2019 o rachetă hipersonică - de tip DF-17.

Această armă cu rază de acţiune intermediară (aproximativ 2.000 de kilometri), sub formă de ”planor”, poate purta focoase nucleare.

Racheta despre care scrie FT - alta decât DF-17 - ar putea ajunge în spaţiu, ar putea fi plasată pe o orbită şi ar putea reintra apoi în atmosferă pentru a-şi atinge ţinta. Raza de acţiune a acestei rachete este, astfel, cu mult mai mare.

Ruşii au lansat recent o rachetă hipersonică de tip Zircon de la bordul unui submarin şi au introdus în serviciu, la sfârşitul lui 2019, rachete hipersonice de tip Avangard, cu capacitate nucleară.

Potrivit Moscovei, Avangard poate atinge o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea.

Pentagonul speră să desfăşoare primele rachete hipersonice americane la orizontul lui 2025.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite