SUA şi Rusia sunt gata să reia cursa înarmărilor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii au un nou proiect ruşilor de a dezvolta o rachetă de croazieră FOTO AP
Ruşii au un nou proiect ruşilor de a dezvolta o rachetă de croazieră FOTO AP

Între Moscova şi Washington situaţia se tensionează pe zi ce trece, mai ales privind rachetele de croazieră şi patrulele îndrăzneţe realizate de submarinele ruseşti, fapt care ar putea renaşte rivalitatea dintre cele două forţe nucleare dominante ale lumii, notează „The Guardian“.

Tensiunile dintre cele două puteri mondiale au atins un nou nivel de curând când SUA au ameninţat cu acţiuni represive privind proiectul ruşilor de a dezvolta o nouă rachetă de croazieră. Washingtonul presupune că această activitate încalcă unul dintre articolele cheie ale tratatului de la sfârşitul Războiului Rece şi din această cauză a adus în discuţie un proiect pentru desfăşurarea propriilor rachete de croazieră în Europa, la 23 de ani de absenţă de pe continent.

A doua zi de Crăciun, într-unul dintre cele mai pregnante semne de tensiune dintre cele două ţări, armata americană a lansat deasupra Capitalei primul dintre cele două dirijabile dezvoltate. Sistemul, cunoscut sub numele de JLENS, este proiectat pentru detectarea rachetelor de croazieră.

Comandamentul Aerospaţial Nord-american (NORAD) nu a specificat exact natura ameninţării cu care se confruntă ţara, însă lansarea dirijabilelor vine la nouă luni după ce generalul Charles Jacoby de la NORAD a recunoscut că Pentagonul se confruntă „cu provocări semnificative“ privind rachetele de croazieră, referindu-se în special la ameninţarea din partea submarinelor ruseşti.

Submarinele ruseşti, care au făcut incursiuni în Oceanul Atlantic, au la bord, în mod obişnuit, rachete nucleare funcţionale. În lumina acţiunilor agresive din partea Moscovei şi a expirării restricţiilor impuse de Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat în 1987, există o nesiguranţă privind rachetele de croazieră dezvoltate de ruşi şi dacă acestea au focoase nucleare, notează „The Guardian“.

Noul ton agresiv al ruşilor coincide cu îmbunătăţirea armelor nucleare, reflectând astfel hotărârea Moscovei de a ţine ritmul cu arsenalul american. Astfel, dezvoltarea va implica o creştere substanţială a numărului de focoase nucleare de pe submarine. Modernizarea implică şi noi sisteme de lansare. Mai mult, luna trecută, Rusia a anunţat că va reintroduce trenurile de transport pentru rachete nucelare, fiind astfel capabilă să transporte armele pe calea ferată, devenind astfel o ţintă mai instabilă.

Însă, situaţia care îi îngrijorează cel mai mult pe americani este că ruşii testează o rachetă de croazieră de rază medie pe care administraţia Obama a numit-o o încălcare clară a tratatului. Rachetele de croazieră pot scăpa de identificarea radar şi pot lovi ţinte strategice fără avertisment, astfel existând temeri de atacuri surpriză din partea ambelor forţe nucleare.

Rusia însă a negat existenţa noii rachete de croazieră şi a răspuns cu acuzaţii privind încălcările făcute de SUA ale tratatului INF, acuzaţii respinse de Washington.

Reintroducerea rachetelor pe continentul european ar reprezenta o şi mai mare tensionare politică, însă majoritatea republicană din Congresul american insistă pentru un răspuns mai aspru împotriva rachetelor ruseşti.

Cu ambele puteri ce-şi modernizează arsenalele, şi cu Rusia acordând mai multă importanţă intimidării nucleare, directorul Proiectului de Informare Nucleare din cadrul Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani spune că ne confruntăm cu o perioadă de „competiţie militară acerbă“. „Această situaţia nu va aduce siguranţă, ci mai mulţi oameni nervoşi de ambele părţi“, adaugă Hans Kristensen.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite