SUA au impus sancţiuni unor susţinători ai grupării teroriste Al-Qaida din Turcia

SUA au impus sancţiuni unor susţinători ai grupării teroriste Al-Qaida din Turcia

Trezoreria SUA

Administraţia americană a impus sancţiuni împotriva a cinci susţinători financiari ai organizaţiei teroriste Al-Qaida care activează în Turcia, informează vineri agenţia Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sancţiunile vizează cinci indivizi de diferite cetăţenii care „au furnizat sprijin financiar şi logistic grupării teroriste”, a indicat joi într-un comunicat secretarul de stat Antony Blinken.
 
Majdi Salim, Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani, originari din Egipt, şi Nurettin Muslihan, Cebrail Guzel şi Soner Gurleyen, născuţi în Turcia, au fost desemnaţi ca „acordând asistenţă materială, financiară, tehnologică sau oferind bunuri ori servicii” grupării teroriste, a menţionat într-un comunicat Departamentul Trezoreriei (Ministerul de Finanţe american).
 
„Aceste sancţiuni ilustrează angajamentul de neclintit al SUA de a tăia sprijinul financiar pentru Al-Qaida. Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri străini, inclusiv Turcia, pentru a expune şi opri reţelele de sprijin financiar ale Al-Qaida”, a subliniat la rândul ei Andrea Gacki, directoarea Oficiului american pentru controlul activelor străine.
 
Ca urmare a sancţiunilor, bunurile celor cinci din SUA vor fi blocate, iar cetăţenii americani nu vor mai putea face afaceri cu aceştia.
 
Mai mult, sancţiunile impuse de SUA pot îngreuna afacerile internaţionale, numeroase bănci temându-se să nu aibă probleme legale din cauza încălcării acestora.
 
„Statele Unite nu vor uita niciodată victimele atacurilor de la 11 septembrie 2001 şi celelalte acţiuni ale al-Qaida din lume. Vom continua să-i luăm în vizor pe toţi cei care încearcă să facă rău SUA, cetăţenilor noştri şi intereselor noastre”, a insistat secretarul de stat american.
 
Serviciile de informaţii americane estimează că al-Qaida va lovi din nou în maximum doi ani
 
Înfrângerea guvernului afgan susţinut de americani a crescut pericolul ca gruparea teroristă al-Qaida să se reorganizeze rapid şi să lanseze foarte repede un atac asupra Statelor Unite, potrivit serviciilor de informaţii americane CIA şi DIA.
 
„Evaluarea actuală este că, într-un interval de unu la doi ani, al-Qaida va reuşi să-şi dezvolte capacitatea cel puţin la un nivel suficient pentru a ne ameninţa patria”, a declarat general locotenent Scott Berrier, directorul Agenţiei de Informaţii pentru Apărare (DIA), potrivit sursei citate.
 
Retragerea haotică a trupelor americane şi aliate din Afganistan în faţa unei ofensive fulgerătoare a talibanilor a redus capacitatea militarilor şi a agenţiilor de informaţii de a monitoriza teroriştii din Afganistan. Generalul Berrier a declarat că agenţia sa caută modalităţi de a recâştiga accesul în Afganistan şi chiar „acordă prioritate acestui efort”.
 
La rândul său, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a confirmat că ameninţarea al-Qaida este în creşte şi estimează că grupul va fi capabil de noi atacuri în câţiva ani. „Începem deja să observăm indicii ale unei potenţiale mişcări în Afganistan a grupării al-Qaida”, a mai declarat Cohen. „Dar sunt primele zile şi vom urmări foarte atent acest lucru.”
 
De asemenea, Cohen a atenţionat că atacurile teroriste ar putea avea loc chiar în acest interval de timp, de către ramura afgană a grupării Statul Islamic cunoscută sub numele de Khorasan.
 
Poziţiile celor doi oficiali din domeniul informaţiilor sunt exprimate la scurt timp după declaraţiile publice făcute pe această temă de către Michael Morell, fost director al CIA în două rânduri. „Cred că talibanii vor oferi al-Qaidei un refugiu sigur, şi mai cred că al-Qaida intenţionează să-şi construiască din nou capacitatea, astfel încât să ne poată ataca aici, acasă”, a declarat Morell pe 7 septembrie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările