Situaţie bizară în Texas: Fără curent, dar cu facturi de mii de dolari pentru energia electrică

Situaţie bizară în Texas: Fără curent, dar cu facturi de mii de dolari pentru energia electrică

Foto: Getty Images

Texasul se confruntă cu un val de frig care a dus la întreruperi frecvente de curent, însă cu toate acestea, facturile la energia electrică au crescut cu mii de dolari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vinovatul pentru această situaţie este furnizorul de energie, potrivit Digi24, care citează Bloomberg şi Agerpres. Mai exact, o companie numită Griddy Energy, care are un model unic de afaceri, preţul cerut de aceasta pentru energia electrică fiind bazat pe cel în timp real de pe pieţele angro de electricitate. Aceasta duce la variaţii de preţuri uriaşe, fiind şi motivul pentru care mulţi clienţi s-au trezit cu facturile „umflate” în luna februarie.

Unul dintre aceştia este David Astrein, un locuitor din Houston, care spune că în luna februarie factura sa de energie electrică este de 2738,66 de dolari, o creştere enormă comparativ cu luna precedentă (129,85 de dolari). El şi soţia sa stau într-o casă cu trei camere şi nu au mai folosit maşina de spălat vase şi cea de spălat rufe, limitând de asemenea cât mai mult iluminatul pe timp de noapte.

„Suntem blocaţi cu Griddy şi aceste preţuri astronomice. Eşecul statului Texas de a pune la punct un plan de rezervă pentru situaţii de acest timp creează o situaţie de urgenţă financiară pentru toţi consumatorii unor companii precum Griddy”, indică David Astrein.

Reprezentanţii Griddy Energy spun că au recomandat clienţilor să treacă la un alt furnizor, însă o bună parte din aceştia nu au reuşit să facă acest lucru în timp util. Totuşi, compania pretinde că obţine un profit infim la facturile extrem de mari emise în luna februarie: „Vreau să precizez că dintr-o factură totală de 2.738,66 dolari, Griddy a înregistrat un profit de doar 6,48 dolari” a spus directorul general Michael Fallquist.

Compania spune că de vină pentru creşterea uriaşă a preţurilor este Public Utilty Commission din Texas, care a mărit preţul angro la 9 dolari pentru un kilowatt oră (de aproape 300 de ori mai mult faţă de preţul normal).

Greg Abbott, guvernatorul Texasului, a convocat sâmbătă o întâlnire de urgenţă pentru a rezolva problema facturilor mari. Abbot spune că se află în căutarea unor soluţii „care sp garanteze că locuitorii statului nu au de suferit de pe urma unor creşteri nejustificate a facturilor la electricitate”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările