Sacii de cadavre, folosiţi în spitalele din statul american Washington pentru a salva pacienţii afectaţi de căldura extremă care a lovit regiunea

Sacii de cadavre, folosiţi în spitalele din statul american Washington pentru a salva pacienţii afectaţi de căldura extremă care a lovit regiunea

Foto: Dr. Alexei Wagner / Stanford University School of Medicine

Medicii din statul american Washington au folosit saci pentru cadavre umpluţi cu gheaţă şi apă pentru a răcorii pacienţii grav afectaţi de căldura din această perioadă.

După ce căldura a lovit Pacificul de Nord luna trecută, spitalele au fost copleşite de oameni afectati de temperaturile extreme. Plasarea pacienţilor cu insolatie în saci - utilizaţi de regulă pentru cadavre umane - plini cu gheaţă a funcţionat atât de bine încât ar putea deveni un prim tratament rapid în astfel de cazuri, într-o lume din ce în ce mai afectată de schimbările climatice, a declarat dr. Alex St. John, medic de urgenţă la Centrul Medical Harborview

Reprezentanţi ai spitalelor din Seattle şi Renton, statul Washington, au spus că au apelat la această metodă în cazul pacienţilor care au ajuns la urgenţe cu insolaţie gravă, care le punea viaţa în pericol, cei mai mulţi dintre ei oameni în vârstă, relatează NBC News.

În ciuda conotaţiei macabre a sacilor de corp, utilizarea lor este o modalitate ieftină şi convenabilă de a trata pacienţii ce suferă de probleme cauzate de căldura excesivă, a declarat Dr. Grant Lipman, profesor de medicină de urgenţă la Universitatea Stanford. 

„Când oamenii sunt atât de bolnavi, trebuie să-i răcoreşti repede”, a spus Lipman.

Accidentul vascular cerebral este cel mai periculos tip de boală cauzat de căldură şi o urgenţă medicală care poate duce la deces aproximativ o treime din pacienţii spitalizaţi. Temperatura centrală a corpului ajunge la 40 de grade Celsius şi poate deteriora creierul şi alte organe.

Pacienţii sunt trataţi în mod obişnuit cu pachete de gheaţă plasate strategic. Unii medici de urgenţă îşi scufundă pacienţii în căzi cu apă sau introduc catetere de răcire în venele mari ale corpului.

Prin metoda sacilor umpluţi cu gheaţă şi apă, temperatura unui pacient scade în câteva minute.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările