Războiul comercial SUA-UE se amplifică după ce Trump a ameninţat că va suprataxa importurile de automobile europene

Războiul comercial SUA-UE se amplifică după ce Trump a ameninţat că va suprataxa importurile de automobile europene

În 2017, aproximativ 15% din vânzările Mercedes-Benz şi BMW au avut loc în Statele Unite

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat vineri că, după taxele vamale impuse pe oţelul şi aluminiul importate din Uniunea Europeană, ar putea institui o taxă vamală de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. Bruxelles-ul a răspuns că nu va sta cu mâinile încrucişate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele SUA, Donald Trump, a somat vineri Uniunea Europeană să elimine taxele vamale impuse ca reacţie la tarifele impuse de Statele Unite, avertizând că, în caz contrar, va introduce măsuri vizând toate vehiculele importate din ţările europene.
 
El a reacţionat astfel deciziei europenilor de a răspunde cu taxe vamale pentru zeci de produse americane ca represalii după ce Washingtonul a introdus astfel de taxe pe oţelul şi aluminiul importate din UE.
 
„Dacă aceste taxe şi bariere comerciale) nu sunt eliminate rapid, vom impune taxe de 20% pe toate autoturismele lor care vin în SUA. Construiţi-le aici !“, a scris Trump pe Twitter.
 
Departamentul american al Comerţului desfăşoară în prezent o investigaţie despre ceea ce administraţia de la Washington numeşte riscul asupra securităţii naţionale reprezentat de importurile de autoturisme şi piese de schimb auto, investigaţie ce ar urma să fie încheiată în lunile iulie-august.
 
Uniunea Europeană a anunţat că va răspunde dacă Statele Unite vor majora taxele vamale pentru automobilele fabricate în blocul comunitar, a declarat un oficial al Comisiei Europene, aceasta fiind cea mai recentă reacţie în conflictul comercial care escaladează, transmite Reuters.
 
”Dacă vor decide să crească taxele pe importuri, din nou nu vom avea de ales decât să reacţionăm. Nu dorim să ne certăm în public din cauza comerţului, pe Twitter. Ar trebui să punem capăt escaladării”, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, în comentarii publicate în ziarul francez Le Monde.
 
Indicele european al acţiunilor companiilor auto a scăzut vineri, după avertismentul dat de Trump. Acţiunile producătorilor americani Ford Motor şi General Motors au scăzut la rândul lor.
 
Trump a spus la o întâlnire cu producătorii auto care a avut loc pe 11 mai, la Casa Albă, că intenţionează să impună tarife de 20%-25% pentru unele vehicule importate şi a criticat aspru surplusul comercial avut de Germania în sectorul auto faţă de Statele Unite.
 
În prezent, Statele Unite impun o taxă vamală de 2,5% pe importurile de vehicule de pasageri din UE şi de 25% în cazul vehiculelor pickup. UE impune un tarif de 10% pentru importurile de automobile americane.
 
În 2017, aproximativ 15% din vânzările Mercedes-Benz şi BMW au avut loc în Statele Unite, 5% în cazul brandului Volkswagen şi 12% în cazul brandului Audi.
 
Producătorii germani Volkswagen, Daimler şi BMW au fabrici în Statele Unite. Datele oficiale arată că producătorii germani construiesc mai multe vehicule în statele din sudul SUA care au votat pentru Trump decât cele pe care le livrează în SUA din Germania.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările