Proteste faţă de Trump în Statele Unite, pe tema despărţirii familiilor de imigranţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proteste de amploare faţă de preşedintele american Donald Trump şi a politicilor sale legate de imigrare au avut loc, sâmbătă, în SUA, atât în oraşe mari precum Washington, Los Angeles sau Boston, dar şi în localităţi mai mici, informează The Guardian.

Au fost organizate peste 630 de evenimente, la care au participat zeci de mii de oameni.

Protestatarii sunt nemulţumiţi de acţiunile administraţiei Trump, în urma cărora aproape 2.000 de copii au fost separaţi de părinţii lor imigranţi în ultimele două luni.

Liderul american, care juca golf la clubul său din New Jersey, i-a atacat pe democraţi, numindu-i „stânga radical㔺i considerându-i responsabili pentru apelul de a desfiinţa Serviciul pentru Imigraţie şi Control al Frontierelor (ICE).

Într-o postare pe contul său de Twitter, Trump a încurajat angajaţii ICE: „Nu vă îngrijoraţi şi nu vă descurajaţi. Faceţi o treabă extraordinară în privinţa menţinerii noastre în siguranţă, prin eradicarea celor mai grave elemente infracţionale. Atât de curajoşi! Democraţii stângii radicale vor să vă elimine. Următorii vor fi poliţiştii. Zero şanse. Niciodată nu se va întâmpla asta!”

Aplicând strict legea, administraţia Trump a plasat imigranţii ilegali în închisoare şi copiii lor în centre de detenţie. Ulterior, preşedintele a revenit asupra deciziei sale şi a semnat, pe 20 iunie, un decret care a pus capăt despărţirii familiilor de migranţi care au trecut ilegal frontiera cu Mexicul. ”Vom avea frontiere foarte puternice, dar vom păstra familiile împreună”, a spus atunci locatarul Casei Albe.

Congresul american a respins, săptămâna aceasta, un vast proiect de lege cu privire la imigraţie, menit să pună capăt despărţirii familiilor imigranţilor clandestini, aplicând o lovitură preşedintelui Donald Trump, care i-a îndemnat pe aleşii republicani să aprobe acest text de compromis.

Propunerea urma să rezolve problema familiilor şi „faliilor” sistemului actual, potrivit republicanilor, incluzând „piloni” ceruţi de Donald Trump în vederea unei promulgări - finanţarea zidului la frontiera mexicană, o soluţie pentru „Dreamers" - sosiţi fără acte în Statele Unite pe când erau copii - şi o reducere a imigraţiei ilegale.

Aceasta prevedea un permis de lucru şi de reşedinţă în cazul „Dreamers", care să fie prelungit din şase în şase ani şi care-i autoriza să încerce să obţină un statut de rezident permanent.

Textul obliga întreprinderile să verifice online statutul angajaţilor prin intermediul serviciilor de imigraţie şi ajuta regiunile agricole să-şi păstreze angajaţii imigranţi cu statut legal.

”În pofida faptului că această măsură nu a trecut, lupta noastră pentru o reformă a imigraţiei va continua”, a scris pe Twitter un republican moderat din cameră, Mike Coffman.

Trump a obţinut marţi o victorie simbolică la Curtea Supremă, care i-a validat, după luni de contencios, controversatul decret care interzice intrarea pe teritoriul Statelor Unite a cetăţenilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite