Procesul lui Donald Trump pentru „incitare la insurecţie“ începe luni. Ce riscă fostul preşedinte american

Procesul lui Donald Trump pentru „incitare la insurecţie“ începe luni. Ce riscă fostul preşedinte american

FOTO EPA-EFE

Camera Reprezentanţilor trimite actul inculpării (impeachment) fostului preşedinte Donald Trump cu privire la ”incitare la insurecţie” în Senat luni, când începe un proces care îi poate interzice miliardarului să mai candideze la preşedinţie, a anunţat vineri liderul majorităţii democrate în Camera Superioară a Congresului american Chuck Schumer, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Camera (Reprezentanţilor) va trimite articolul inculpării Senatului. Senatul va organiza un proces împotriva lui Donad Trump. Va fi un proces complet. Va fi un proces corect”, a anunţat Schumer în Senat.
 
Trimiterea actului inculpării deschide dezbateri în Senat, care se transformă în tribunal pentru a-l judeca pe Trump cu privire la incitare la insurecţie, în urma violenţelor de la Capitoliu, la 6 ianuarie, implicând susţinători ai fostului preşedinte.
 
”Un proces va avea loc în Senatul Statelor Unite şi un vot cu privire la condamnarea preşedintelui”, a anunţat Schumer, citat de DPA.
 
”Am discutat cu preşedinta (Camerei Reprezentanţilor Nancy) Pelosi, care m-a informat că articolele vor fi transmise Senatului luni”, a anunţat el.
 
Acest anunţ arată că o cerere a liderului minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell în vederea unei organizări a procesului la jumătatea lui februarie a fost respinsă.
 
McConnell a propus ca reprezentanţii să trimită actul inculpării lui Trump în Senat la 28 ianuarie.
 
Ambele părţi ar fi avut la dispoziţie două săptămâni, până la 13 februarie, pentru a se pregăti în vederea procesului, timp în care Senatul ar fi putut să confirme în funcţie membrii Cabinetului lui Joe Biden, aprecia el.
 
Democraţii vor să-i interzică lui Donald Trump accesul la funcţii publice pe viaţă.
 
Ei îl cnsideră pe miliardarul republican vinovat de atacul susţinătorilor săi la Congres, la începutul lui ianuarie, soldat cu cel puţin cinci morţi, inclusiv un membru al Poliţiei Capitoliului.
 
Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Donald Trump de ”incitare la insurecţie” în violenţele de la Capitoliu, din cauza unui discurs incendiar pe care fostul locatar al Casei Albe l-a susţinut în faţa susţinătorilor săi, în care a reiterat acuzaţii fără fundament cu privire la farudarea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările