Primele impresii ale foştilor preşedinţi americani despre Vladimir Putin. După ce a fost fermecat, George W. Bush a vrut să-l ia la bătaie

Primele impresii ale foştilor preşedinţi americani despre Vladimir Putin. După ce a fost fermecat, George W. Bush a vrut să-l ia la bătaie

George W. Bush l-a pictat pe Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

AFP a făcut o compilaţie a primelor impresii ale foştilor preşedinţi americani despre Vladimir Putin pe care actualul preşedinte american Joe Biden l-a numit „criminal”. Cei doi şefi de stat vor purta discuţii azi la Geneva.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima impresie a lui Bill Clinton după ce l-a sunat în 1999 să-l felicite pentru funcţia de preşedinte a fost că e „suficient de dur încât să coaguleze Rusia”.
 
Clinton, care avea o relaţie caldă cu mentorul lui Putin, Boris Elţîn, îl considera „rece”, dar avea să scrie în memoriile sale că „Elţîn a ales un succesor care are abilităţile şi capacitatea de a gestiona turbulenta viaţă politică şi economică a Rusiei mai bine decât o poate face el (bolnav) acum”.
 

George W. Bush

În discuţiile private, înainte să fie ales, Bush l-a catalogat pe Putin „un tip dur”, ca să fie fermecat de el când s-au întâlnit prima oară în 2001, în Slovenia, povestind, o remarcă devenită celebră, că l-a privit în ochi pentru „a-i simţi sufletul”.
 
„E un om dedicat trup şi suflet ţării sale”, spunea el.
 
Bush, un om credincios, ar fi fost mişcat când Putin i-a mărturisit că i-a ars casa şi singurul obiect rămas întreg a fost o cruciuliţă dăruită de mama sa.
 
Relaţiile lor s-au înrăutăţit foarte mult ulterior - în 2006, Bush, frustrat, îi spunea premierului danez :„Putin e prost informat. E ca şi cum aş discuta cu un şcolar, nu are informaţiile corecte”.
 
La conferinţa lor comună de presă, Putin nu l-a menajat pe Bush: „Nu ne-am dori o democraţie ca în Irak”.
 
Bush i-a dezvăluit premierului britanic că aproape şi-a pierdut cumpătul în timpul unei întâlniri cu Vladimir Putin, înfuriindu-se atât de tare încât era să sară peste masă şi să-l lovească.
 
„Avea un ton dispreţuitor, acuzând America de tot felul de lucruri”.

În memoriile sale Bush a dezvăluit că l-a confruntat direct pe Putin la Jocurile Olimpice de la Beijing, după ce Rusia a invadat Georgia, în 2008.

Bush l-a avertizat pe Putin că preşedintele georgian are sânge fierbinte. „Şi eu am sângele fierbinte”, a replicat Putin.

„Nu, Vladimir, tu ai sânge rece”, i-a răspuns Bush.
 

Barack Obama

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au liniştit în timpul mandatului lui Obama.
 
„Nu am o relaţie personală proastă cu Vladimir Putin. Când avem conversaţii, suntem sinceri, direcţi şi constructivi. Ştiu că presei îi place să se uite la limbajul corporal şi el stătea puţin cocoşat, ca un copil plictisit din spatele clasei", declara fostul preşedinte american în 2013.
 

Donald Trump

Donald Trump, a făcut atât de puţin efort să-şi mascheze admiraţia faţă de liderul rus, încât mulţi dintre oficialii de la Washington s-au întrebat dacă nu cumva securitatea Casei Albe ar fi fost compromisă de agenţiile de spionaj de la Kremlin.
 
„Îmi place Putin şi el mă place pe mine”, îi spunea Trump jurnalistului Bob Woodward adăugând că se înţelege mai bine cu liderii străini cu cât sunt mai „duri şi mai răi”. După summitul din 2018, fostul preşedinte american a spus public că este mai înclinat să-l creadă pe Putin decât FBI-ul în privinţa amestecului Rusiei în alegerile din 2016.
 
„Preşedintele Putin mi-a spus că nu este Rusia. Nu văd vreun motiv pentru care ar fi”, a adăugat el.
 

Joe Biden

Biden a transmis de la bun început că SUA vor adopta o poziţie dură faţă de Rusia - întrebat dacă îl consideră pe Putin un „criminal”, Biden a răspuns că da, asta e părerea lui despre el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările