Pluton de execuţie, alternativă la injecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scaunul în care este pus condamnatul pentru a fi împuşcat este din oţel şi este înconjurat de saci de nisip FOTO thehindu.com
Scaunul în care este pus condamnatul pentru a fi împuşcat este din oţel şi este înconjurat de saci de nisip FOTO thehindu.com

Utah a devenit luni primul stat american care a restabilit plutoanele de execuţie pentru condamnaţii la moarte, în cazul în care nu sunt disponibile substanţele necesare pentru injecţia letală.

Guvernatorul statului Utah, Gary Herbert, a semnat ordinul care autorizează pedeapsa capitală prin împuşcare. Legislaţia, care a fost deja adoptată de Senatul acestui stat, autorizează recurgerea la un pluton de execuţie doar dacă substanţele care servesc la realizarea injecţiilor letale nu sunt disponibile.

În multe zone din SUA există probleme cu stocurile de produse medicale necesare preparării injecţiilor letale, după ce mai multe state europene care furnizau substanţele respective au refuzat să mai facă acest lucru. Din această cauză, unii responsabili americani au recurs la combinaţii experimentale de substanţe chimice care au provocat o moarte dureroasă şi lentă în cursul recentelor execuţii, în special, în statul Oklahoma.

Potrivit iniţiatorului noii legi, plutoanele de execuţie oferă o alternativă umană şi rapidă. Criticii proiectului de lege l-au numit „barbar“, însă un purtător de cuvânt al guvernatorului Gary Herbert a declarat că „cei care se opun acestui proiect de lege se opun de fapt pedepsei cu moartea“.

23 de ani  în celula morţii

O femeie din Arizona, care îşi aşteptase 23 de ani rândul la execuţie, a fost găsită acum nevinovată. Debra Milke (foto) fusese condamnată la pedeapsa capitală pentru uciderea fiului ei, în vârstă de 4 ani. În 1990, Debra Milke a fost pedepsită, pentru că ar fi tocmit doi asasini care să îi împuşte băieţelul.

Femeia, acum în vârstă de 51 de ani, şi-a susţinut întotdeauna nevinovăţia, iar condamnarea ei s-a bazat atunci pe dovezile aduse de un detectiv care, între timp, a fost discreditat de autorităţi şi care a susţinut la momentul procesului că femeia i-ar fi mărturisit crima.

Doi bărbaţi, Roger Scott şi Jim Styers, au pledat vinovat şi au fost condamnaţi, separat, la moarte pentru uciderea băieţelului de 4 ani.  Şi ei încă aşteaptă în celulele lor din Arizona să fie executaţi.

În data de 2 decembrie 1989, Debra Milke a acceptat ca fiul său să meargă însoţit de colegul său de cameră Styers şi de prietenul său Scott la mall pentru a-l vedea pe Moş Crăciun. Dar aceştia l-au dus pe copil în afara oraşului, într-o râpă, unde Styers l-a împuşcat pe micul Christopher de trei ori în cap, potrivit motivării Curţii de Apel.

Timp de două decenii, femeia a susţinut că nu are nicio vină, dar  abia acum un judecator i-a dat dreptate şi a retras toate acuzaţiile formulate împotriva ei.

Debra Milke, eliberată pe cauţiune în 2013, devine a doua femeie exonerată vreodată de la pedeapsa cu moartea în Statele Unite şi a 151 persoană care a avut acelaşi noroc din 1973, potrivit Centrului de Informare privind pedeapsa cu moartea (TRIPS).

pluton de executie functionare infografie
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite