NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina în detrimentul celei cu Rusia

NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina în detrimentul celei cu Rusia

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO FOTO Reuters

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a anunţat, miercuri seară, că va intensifica procesul de cooperare cu Ucraina, însă va suspenda câteva iniţiative comune cu Federaţia Rusă, în contextul crizei din Crimeea, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Măsurile pe care le-am luat transmit un mesaj clar Rusiei, şi anume că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, după o reuniune cu Rusia la Bruxelles.

În cursul zilei de miercuri, înalţii diplomaţi din Rusia şi Statele Unite au avut o întrevedere la Paris, destinată iniţial problemelor din Liban. Totuşi, secretarul american de Stat, John Kerry, precum şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat despre situaţia din Crimeea, pentru prima dată de la începutul acestei crize.

La finalul dialogului, cei doi oficiali au convenit să ajute Ucraina pentru a pune în aplicare acordurile semnate la Kiev, în februarie, a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Informaţia a fost însă negată ulterior de un oficial american.

„Nu s-a ajuns la niciun acord şi nu se va ajunge niciodată fără o implicare directă a Guvernului ucrainean”, a declarat un oficial de rang înalt de la Departamentul american de Stat.

În legătură cu sancţiunile economice pe care Statele Unite vor sa le impună Rusiei dacă aceasta nu îşi va retrage trupele combatante din Crimeea, şeful diplomaţiei de la Moscova a precizat că asemenea măsuri sunt „contraproductive” de ambele părţi.

„Ne-am opus întodeauna politicilor privind sancţiunile unilaterale. Sper că partenerii noştri vor înţelege caracterul contraproductiv al acestor acţiuni”, a afirmat Serghei Lavrov.

În replică, Rusia a anunţat că au în vedere confiscarea bunurilor firmelor europene şi americane din ţara sa, dacă Occidentul va impune sancţiuni.

„Lucrăm la un proiect de lege care să permita asemenea prerogrative preşedintelui şi Guvernului”, a declarat de curând Andrei Klişas, şeful Comisiei legislative din Camera superioară a Parlamentului rus.


Citeşte şi:

Hillary Clinton îl compară pe Putin cu Hitler: Când priveşte Ucraina, vede un loc care aparţine Mamei Rusia

Fostul secretar de stat american, Hillary Clinton, a făcut o declaraţie tranşantă despre acţiunile preşedintelui Vladimir Putin în Crimeea, comparându-le cu cele ale liderului nazist Adolf Hitler, de la sfârşitul anilor 30.

Rusia încearcă să extindă scenariul din Crimeea în Doneţk

Protestatarii rusofili din Doneţk, evacuaţi miercuri dimineaţa din clădirile administrative pe care le-au ocupat în ultimele zile, se adună în număr tot mai mare în faţa clădirii principale a guvernului regional şi s-au postat în faţa cordoanelor de poliţişti, alimentând temerile potrivit cărora ar putea izbucni noi violenţe.
 
 
Secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au discutat miercuri pentru prima dată despre situaţia din Ucraina, la finalul unei reuniuni cu privire la situaţia din Liban, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande, relatează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările