La cafeneaua CIA chiar şi vânzătorii lucrează sub acoperire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un Starbucks pentru agenţii CIA ar fi putut reprezenta o oază de normalitate pentru oamenii care toată ziua urmăresc, analizează şi intervin în cursul evenimentelor lumii. Însă, în incinta cafenelei, nici măcar vânzătorii nu sunt ceea ce par. Toată lumea lucrează sub acoperire.

Fără nume pe pahare la Starbucks CIA

Noul supervizor din cafeneaua Starbucks din incinta CIA a considerat ideea sa destul de inofensivă. El a vrut ca vânzătorii să scrie numele clienţilor pe paharele de hârtie, la fel ca în orice altă cafenea din franciza Starbucks, pentru a scurta cozile şi a elimina confuzia. Însă clienţii acestei cafenele nu sunt orice fel de clienţi. Ei sunt clienţii CIA care îşi beau cafeaua la Starbucks CIA, notează „The Washington Post“.

Puteau să folosească ce pseudonim voiau. Însă orice fel de nume dat îi făcea pe oameni – ştiţi voi, agenţii sub acoperire – să se simtă foarte inconfortabil. Pur şi simplu, schema asta nu merge pentru filiala asta“, a declarat un supraveghetor al serviciilor de catering din cadrul CIA care, bineînţeles, nu a vrut să-şi dea numele din motive de securitate.

Cafeneaua este localizată undeva în Langley, complexul foarte bine păzit din statul american Virginia, unde agenţia pentru securitate externă a SUA îşi are birourile.

Vânzătorii trec prin interviuri şi verificări dure pentru a fi angajaţi aici, iar atunci când trebuie să părăsească incinta sunt escortat de agenţi CIA. În Starbucks CIA, nu există concursuri sau carduri de reduceri deoarece oficialilor le este teamă că datele înregistrate pe carduri pot cădea în mâini greşite, dând la iveală identitatea agenţilor secreţi.

Sturbucks CIA – una dintre cele mai aglomerate cafenele din SUA

Şi totuşi, Sturbucks CIA este una dintre cele mai aglomerate cafenele din ţară, cu mii de analişti şi agenţi, economişti şi ingineri, geografi şi cartografi care muncesc în a aduna date secrete şi în lansarea de operaţiuni sub acoperire din cele mai periculoase şi violente locuri din jurul lumii.

Evident că suntem dependenţi de cafeină“, declară un ofiţer.

Pentru că zona este de fapt o insulă foarte securizată, foarte puţini ies din birou să-şi ia o cafea. Cozile, şi dimineaţa şi la mijlocul după-amiezii, se întind pe holuri. Potrivit poveştilor din agenţie, un oficial senior, enervat de timpul pierdut la coadă la cafea, se apropia de angajaţi şi le şoptea „Ce ai făcut pentru ţara ta astăzi?“.

Cafeneaua aceasta arată aproape la fel ca orice Starbucks, cu scaune şi mese de lemn, cu brioşe de afine şi zmeură de-a lungul barului şi cu o muzică folk-rock pe fundal.

„Cafeina este foarte populară în armată, iar mulţi dintre agenţii CIA provin din acel mediu“, explică Vince Houghton, un expert în serviciile secrete şi custode al Muzeului Internaţional al Spionilor.

Poveştile spun că Starbucks CIA este cea mai aglomerată cafenea din lume. Pentru mine are sens. Aceasta este o parte a populaţiei care trebuie să fie foarte alertă şi care petrece ore întregi citind documente cu atenţie. Dacă scapă un cuvânt, pot muri oameni“, adaugă custodele muzeului spionilor.

Cafeneaua în care exersezi araba sau ţii interviuri de angajare

Însă managerul cafenelei spune că această cafenea „are o misiune specială“: ajută la umanizarea mediului de lucru pentru angajaţii care se confruntă cu un stres ridicat în birourile fără ferestre şi care nu se pot relaxa în timpul pauzei jucându-se la smatphone-urile lor. Din motive de securitate, telefoanele trebuie să rămână în maşină.

Printre postere drăguţe care fac reclamă la boabele de cafea din Kenya şi la cafelele cu lapte şi dovleac, odihnindu-se în colţuri, sunt agenţii care iau o mică pauză. Managerul magazinului spune că deseori îi aude pe clienţi exersând limbile străine, cum ar fi germana sau araba. Cafeneaua este şi locul unde se ţin multe interviuri de angajare cu agenţii care vor să se mute de pe o poziţie în alta a CIA-ului, cum ar fi de la contraterorism la controlul proliferării armelor nucleare. „Cafeaua se potriveşte cu acest tip de conversaţie“, adaugă un ofiţer.

Un alt exemplu este şeful echipei care a ajutat la găsirea lui Osama bin Laden, care a recrutat un ajutor al operaţiunii chiar în acest Starbucks. O agentă chiar a spus că, ocazional, se întâlneşte cu colegi de liceu sau de facultate la coadă la cafea. Până atunci, ei nici măcar nu ştiau că lucrează împreună. Asemenea reuniuni surpriză nu sunt neobişnuite. Faptul că lucrezi în CIA nu înseamnă că anunţi pe Facebook sau pe Twitter că eşti agent sub acoperire.

În mod normal, în timpul zilei, cel mai bine se vând cafele cu lapte şi vanilie şi checurile cu lămâie. Însă ofiţerii care lucrează în schimbul de noapte, fie pentru că există o criză, fie pentru că lucrează pe alt fus orar, preferă un expresso dublu sau un frappuccino foarte dulce.

Angajaţii cafenelei nu au voie să spună unde lucrează

Cei nouă vânzători care lucrează în această cafenea iau parte frecvent la instructaje privind riscurile de securitate. „Le spunem că dacă cineva este foarte interesat de locul lor de muncă şi pune prea multe întrebări, atunci ei trebuie să ne anunţe imediat“, spune supervizorul cafenelei.

O vânzătoare care face naveta în fiecare dimineaţă pentru a ajunge la muncă înaintea zorilor spune că, iniţial, a aplicat pentru o companie de catering care deserveşte clădirile federale din zonă, fără să ştie unde va fi numită. „Am trecut prin multe interviuri şi multe verificări, nu doar un istoric financiar“, spune ea.

Femeii în vârstă de 27 de ani i s-a oferit o slujbă şi i s-a spus că va lucra în catering în Langley. În prima sa dimineaţă de muncă, şi-aduce ea aminte, a introdus locaţia în sistemul său GPS, dar nu s-a întâmplat nimic. Aşa că a sunat persoana care o angajase şi i s-a explicat cum să ajungă la adresa respectivă. „Aşa am realizat că acum lucrez pentru Starbucks CIA“, spune ea.

Din nefericire, nu se poate lăuda unde lucrează. „Tot ce pot să le spun prietenilor este că lucrez într-o clădire federală“, spune ea. A ajuns să recunoască feţele oamenilor şi băutura preferată şi, astfel, să le asocieze. „Este «tipul caramel-macchiato» sau «femeia mocha latte». Însă n-am nicio idee despre ce fac. Ştiu doar că au nevoie de cafea, chiar multă“, conchide ea pentru „Washington Post“.


Citeşte şi:

Fost director la CIA: „E o chestiune de timp până când Statul Islamic va ataca Occidentul“

Un atac al grupării teroriste Statul Islamic (SI) este o chestiune de timp, „nu de inevitabilitate, nu de intenţie“, este de părere un fost director din cadrul CIA, generalul în retragere Michael Hayden.

Jean-Claude Juncker, mesaj pentru administraţia americană: „Prietenii se ascultă unul pe celălalt, nu se interceptează”

Jean-Claude Juncker, om politic desemnat să conducă viitoarea Comisie Europeană, susţine cel mai recent scandal de spionaj între Germania şi SUA ar putea duce la o pierdere gravă a încrederii în relaţiile transatlantice, potrivit unei declaraţii a conservatorului luxemburghez Jean-Claude Juncker, dată într-un interviu pentru ziarul german „Bild am Sonntag”, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Germania îşi ia la puricat spionii şi îşi întăreşte contraspionajul

Germania a trecut de la statutul de aliat la cel de ţintă a CIA şi NSA. Acesta este un semn de suveranitate, susţine „Die Welt“. Anterior, în perioada de glorie a Războiului Rece, BND (serviciile de informaţii germane) erau mai mult  o ramură provincială a CIA. Astăzi, BND are  onoarea de a fi infiltrată de către colegii de la CIA. Berlinul a decis să facă o verificare în rândul spionilor săi şi să-şi întărească şi contraspionajul.

Germania a Expulzat reprezentantul CIA de la Berlin

Situaţia pe scena europeană şi internaţională tinde să se complice din ce în ce mai mult. După mai multe acuzaţii aruncate din partea Germaniei către SUA, cu privire la spionarea oficialilor germani, astăzi s-a petrecut un eveniment unic de după cel de-Al Doilea Război Mondial: reprezentantul CIA de la Berlin a fost rugat frumos să părăsească ţara.

Ghidul de scriere al CIA, public pentru prima oară. Serviciul american îşi învaţă agenţii cum să raporteze în scris

Celebrul serviciu american de informaţii CIA a publicat săptămâna trecută a opta ediţie dintr-un ghid de scriere corectă, ce fusese considerată o informaţie secretă până în 2013, scrie publicaţia americană Business Insider.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite