„Generalul invizibil“ care conduce războiul împotriva Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat care a fost descris drept „generalul invizibil“ şi care deţine o diplomă de master în educaţie şi în managementul afacerilor, pe lângă studiile sale militare, este în fruntea operaţiunilor conduse de SUA împotriva Statului Islamic şi a grupării Khorasan. Generalul Lloyd J. Austin este comandantul Centrului de Comandă american şi aflat la cârma operaţiunilor militare din Irak şi Siria.

Într-adevăr, generalul Lloyd J. Austin este „comandantul combatant“ al operaţiunilor din Siria şi Irak, prin rolul său de Comandant al Centrului de Comandă american (CENTCOM), a confirmat pentru „Business Insider“ un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării din SUA.

Comandantul CENTCOM, Lloyd Austin, supraveghează prezenţa armatei americane în 20 de ţări din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi sud-estul Asiei. Rolul său presupune conducerea militarilor în operaţiuni în Siria şi Irak precum şi plănuirea strategiilor privind lupta împotriva Statului Islamic (SI) şi Khorasan din ambele ţări.

SUA a început atacul împotriva SI luna trecută, în Irak. Luni noapte, America a lansat atacuri împotriva SI şi grupului Khorasan în Siria. Barack Obama a luat decizia de extindere a operaţiunilor în Siria după o întâlnire cu Austin la sediul CENTCOM de la baza aeriană MacDill din Florida, pe 17 septembrie, potrivit secretarului de presă al Casei Albe, Josh Earnest.

Preşedintele a fost informat de planul de atac de generalul Austin şi de alţi lideri militari atunci când a fost la CENTCOM. În ziua următoare a autorizat planul de atac. În acel moment, hotărârile au fost lăsate la discreţia comandantului, generalul Austin“, declara Earnest.

Un general foarte discret, „invizibil“

Lloyd Austin a fost numit „un general invizibil“ de jurnalistul „New York Times“ Ernesto Londono, într-un profil făcut mai devreme luna aceasta pentru că „spre deosebire de predecesorii săi, generalul Austin a fost foarte discret“.

Londono a spus că predilecţia lui Austin către discreţie l-a ajutat să crească în grad, deoarece „comandantul invizibil este tipul de general pe care administraţia Obama pare să-l favorizeze zilele acestea“.

„Se fereşte de lumina reflectoarelor, evită să se implice în politică şi rareori vorbeşte cu presa, refuzând interviuri. Într-o epocă în care mulţi generali postează pe blog sau pe Twitter, el nu face asta“, scrie jurnalistul „New York Times“ despre generalul Austin.

O carieră militară de 39 de ani

Potrivit biografiei sale oficiale, Austin, 61 de ani, este din Thomasville, Georgia. El a urmat academia militară americană West Point. În 1975, după ce a absolvit, Austin a devenit locotenent secund în Infanterie. 

În plus faţă de studiile sale de la West Point, are un master în educaţie obţinut la Universitatea Auburn şi un alt master în Managementul Afacerilor de la Universitatea Webster.

Austin a fost detaşat la sediul Departamentului Apărării de la Pentagon în 1999 după ce şi-a făcut serviciul militar la Fort Bragg, unde a deţinut mai multe funcţii de conducere şi unde, într-un final, a devenit comandant al Forţelor multinaţionale din Irak în timpul operaţiunii de eliberare a Irakului, din februarie 2008 până în aprilie 2009.

După ce a servit şi ca director al personalului de la Pentagon, în septembrie 2010, Austin a preluat funcţia de comandant general al forţelor armate americane din Irak, supervizând retragerea trupelor americane din această ţară în decembrie 2011.

În timpul carierei sale militare de 39 de ani, Austin a câştigat multe premii şi decoraţii, inclusiv Steaua de Argint şi Medalia de Onoare pentru Apărare.

Austin a fost ales să conducă CENTCOM anul trecut. Aici, el l-a înlocuit pe generalul James Mattis, care, potrivit reporterului Tom Ricks, a fost dat la o parte din cauza neînţelegerilor cu administraţia Obama privind Iranul.

Într-un discurs din cadrul ceremoniei în care Austin a fost investit în funcţie, secretarul Apărării, Chuck Hagel, a punctat faptul că generalul „preia această funcţie într-un moment de schimbări dramatice, de provocări şi de dezordine“. Hagel l-a complimentat pe Austin datorită „conduitei calme, viziunii strategice, experienţei regionale şi cunoştinţelor în domeniu“, dar şi pentru judecata clară de care dă dovadă, notează „Business Insider“.

Primul bărbat de culoare la conducerea CENTCOM

În timp ce conducea trupele în Irak, Austin a devenit primul afro-american care a comandat trupe în luptă. El este şi primul bărbat de culoare aflat la conducerea CENTCOM. Totuşi, Austin a fost citat spunând că nu vrea ca rasa să devină un punct central al dezbaterilor.

Dacă vorbiţi astăzi cu Tiger Woods şi-l întrebaţi cum s-a simţit ca cel mai bun jucător afroamerican de golf, vă va spune că nu vrea să fie cunoscut ca  cel mai bun jucător afroamerican de golf. El vrea să fie cunoscut ca cel mai bun jucător de golf“, a declarat Austin într-unul din puţinele sale interviuri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite