Furios, Trump ameninţă că va suspenda Congresul pentru a-şi impune nominalizările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump FOTO Getty Images
Donald Trump FOTO Getty Images

Donald Trump a provocat stupefacţie miercuri ameninţând cu suspendarea Congresului, o putere nemaiutilizată până acum de un preşedinte american, pentru a forţa confirmarea unor judecători şi alte nominalizări la Senat, acuzându-i totodată pe democraţi că paralizează măsurile de ajutor economic decise pe fondul pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

Senatul, dominat de republicani, poate confirma sau respinge nominalizările preşedintelui în posturi strategice: membri ai administraţiei, directori de agenţii guvernamentale, magistraţi ai Curţii Supreme, ambasadori, judecători federali etc.

Din cauza pandemiei de coronavirs, Camera superioară şi-a suspendat şedinţele plenare până la 4 mai, dar se reuneşte o dată la trei zile pentru şedinţe scurte „pro forma”, cu doar câţiva senatori.

Nominalizările şi textele pot, în teorie, să fie aprobate în unanimitate în cursulor acestor şedinţe, dar profundele diviziuni politice complică această perspectivă.

„Nu îşi îndeplinesc datoriile faţă de americani”, s-a revoltat Trump.

El i-a cerut şefului Senatului, republicanul Mitch McConnell, să supende aceste şedinţe, pentru a confirma el însuşi candidaţii.

În cazul în care Camera Reprezentanţilor, cu majoritate democrată, „nu este de acord cu această suspendare, îmi voi exercita dreptul constituţional de suspendare a ambelor camere”, a ameninţat liderul de la Casa Albă.

Cunoscut pentru abilitatea sa de strateg, Mitch McConnell nu pare să dea curs solicitării lui Trump şi evită în acelaşi timp să-i răspundă direct.

Puterea constituţională evocată de Donald Trump „nu a fost folosită niciodată şi nu trebuie aplicată în acest moment”, a reacţionat pe Twitter Jonathan Turley, profesor de drept la Universitatea George Washington.

Pe de altă parte, Donald Trump i-a acuzat pe democraţi că blochează o suplimentare cu 250 de miliarde de dolari a fondurilor destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. Această sumă se adaugă celor 350 de miliarde prevăzute deja într-un plan istoric de relansare a reconomiei americane în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari aprobat la sfârşitul lui martie.

Democraţii spun că vor să negocieze, pentru a se asigura că aceste fonduri vor fi repartizate către întreprinderile mici şi mijlocii din toate domeniile de activitate şi reclamă totodată o creştere cu 250 de miliarde a ajutoarelor destinate spitalelor şi autorităţilor locale, aflate în prima linie a luptei împotriva coronavirusului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite