Donald Trump: „De ce ne dorim oameni din ţări de rahat?“ Cum a reacţionat Haiti

Donald
Trump: „De ce ne dorim oameni din ţări de rahat?“ Cum a reacţionat Haiti

Donald Trump FOTO AFP

Preşedintele american Donald Trump a intrat într-o nouă polemică pe tema migraţiei, exprimându-şi dubiile asupra primirii unor imigranţi din „ţări de rahat“. Haiti a condamnat „sever“ această declaraţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Donald Trump a calificat Haiti, El Salvador şi unele ţări din Africa drept „ţări de rahat“, punând la îndoială primirea unor imigranţi din astfel de entităţi statale.

„De ce ne dorim ca aceşti oameni din ţări de rahat să vină aici?“, ar fi întrebat preşedintele american în cursul unei reuniuni în Biroul Oval cu senatori responsabili de dosarul migraţiei, spune o sursă citată de CNN.

Apoi Trump ar fi respins propunerea senatorilor de a face un compromis în acordul cu privire la migraţie, un compromis de altfel necesar  protejării participanţilor la programul DACA, notează CNN.

O persoană informată despre întâlnire a afirmat că senatorul democrat din Illinois Dick Durbin şi senatorul Lindsey Graham din Carolina de Sud i-au prezentat lui Donald Trump un plan privind înjumătăţirea loteriei vizelor, la cererea organizaţiei  Congressional Black Caucus, restul ajungând la ţări slab reprezentate din Africa şi la naţiuni care au statutul de protecţie temporară, inclusiv Haiti, precizează CNN, potrivit news.ro.

Potrivit sursei, când Durbin a menţionat Haiti, Donald Trump a început să întrebe de ce îşi doresc să aducă oameni din Haiti şi mai mulţi africani în Statele Unite, adăugând că ar trebui să vină în schimb mai mulţi oameni din ţări precum Norvegia.

Comentariile lui Donald Trump la această întâlnire au fost publicate mai întâi de The Washington Post, care relatează că senatorii au rămas „şocaţi” de afirmaţiile liderului de la Casa Albă. 

Contactat în legătură cu acest subiect, Raj Shah, un purtător de cuvânt al Casei Albe, nu a negat afirmaţia lui Trump, dar a ţinut să sublinieze că preşedintele american „luptă pentru a aduce soluţii permanente care ne fac ţara mai puternică, primind persoane care pot contribui la societatea noastră, la creşterea economiei noastre şi care pot fi asimilaţi de naţiunea noastră extraordinară”.

Purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders a spus joi că nu s-a ajuns la un acord în cadrul întâlnirii. 

Într-un comunicat, Guvernul haitian „condamnă sever“ declaraţia lui Trump, apreciind că declaraţia preşedintelui american este „bazată pe  stereotipuri“.

„Dacă se confirmă aceste afirmaţii, atunci este vorba de comentarii şocante şi ruşinoase din partea preşedintelui Statelor Unite. Îmi pare rău, dar nu există alt cuvânt decât rasist“, a reacţionat şi purtătorul de cuvânt al Înalt Comisariatului ONU pentru Drepturile Omului, Rupert Colville.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: