Declaraţie anti-avort semnată de 30 de guverne, printre care SUA şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Manifestaţie anti-avort în 2019 foto Arhivă
Manifestaţie anti-avort în 2019 foto Arhivă

Printre semnatarii declaraţiei, alături de SUA, sunt Brazilia, Egipt, Ungaria, Indonezia, Uganda, Arabia Saudită, Bahrain, UAE, Irak, Sudan, Sudanul de Sud, Libia.

Declaraţia anti-avort a fost semnată de SUA joi, 22 octombrie, alături de 30 de guverne iliberale şi autoritare. „Declaraţia Consensuală de la Geneva” cere statelor să promoveze drepturile femeilor fără acces la avort, şi face parte dintr-o campanie a administraţiei Trump, condusă de secretarul de stat Mike Pompeo, care vizează schimbarea politicii externe americane într-una conservatoare, chiar cu riscul îndepărtării aliaţilor occidentali, scriu jurnaliştii Digi 24.

Semnarea documentului din partea SUA a fost făcută de Secretarul de Stat Mike Pompeo care a găzduit o ceremonie online. Pompeo a prezentat declaraţia ca fiind un moment istoric în mişcarea pentru interzicerea avortului, spunând că iniţiatorul mişcării este chiar preşedintele Donald Trump. „Sub conducerea lui Donald Trump, SUA au apărat demnitatea vieţii umane. El a făcut-o mai bine ca oricare alt preşedinte din istorie”, a spus Pompeo.

În conţinutul ei, declaraţia arată că nu există drept internaţional la avort, nici obligaţia statelor să finanţeze şi să faciliteze accesul la avort. Documentul foloseşte un limbaj „pro familie”, susţinând rolul familiei ca fundaţie a societăţii, concept asociat până acum cu mişcările împotriva drepturilor homosexualilor.

„În 2019, aproximativ 25 de ţări au semnat una sau mai multe declaraţii comune referitoare la acest subiect. Dorim ca mai multe ţări să se alăture declaraţiei în 2020 astfel încât priorităţile noastre comune multilaterale să fie concretizate”, se arăta într-un memorandum al Departamentului de Stat care a circulat între guvernele susţinătoare ale interzicerii avortului.

În indexul Universităţii Georgetown majoritatea ţărilor care au semnat declaraţia anti-avort sunt catalogate drept cele mai rele pentru viaţa femeilor. Dintre ţările europene, au aderat la document Belarus, Ungaria şi Polonia, a cărei curte constituţională a interzis marţi avortul, printr-o decizie controversată.

Citeşte şi:

Avortul, aproape imposibil în Polonia

„Am făcut un avort şi m-am iertat”

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite