Cum au influenţat cei 12 agenţi ruşi alegerile din SUA

Cum au influenţat cei 12 agenţi ruşi alegerile din SUA

Ministerul american al justiţiei a mai făcut un pas, la jumătatea lunii, în ancheta privind amestecul rusesc în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, punând sub acuzare 12 ofiţeri rusi. Înainte de asta, alţi 13 cetăţeni ruşi, împreună cu Internet Research Agency, Concord Management and Concord Catering, au fost puşi sub acuzare pentru amestec în sistemul politic din Statele Unite.

Primul rechizitoriu s-a concentrat pe acţiunile întreprinse de mai sus menţionata „fabrică de troli” de la St. Petersburg, şi a găsit că obiectivul operaţiunii era de a semăna discordie în sistemul politic, şi de a aborda subiecte care creează disensiuni prin intermediul unor grupuri şi pagini care pretindeau în mod fals că sunt activişti americani. 
 
Cel mai recent rechizitoriu arată cum s-au petrecut simultan mai multe furturi de date şi cum ofiţeri de informaţii ruşi au creat persoane online inventate şi websit-uri false pentru a publica documente legate de alegeri, pretinzînd în mod fals că e opera unor „hactivişti” americani.
 
Unitatea No. 26165
 
Unitatea militară ce s-ar fi ocupat cu distribuirea informaţiei prin WikiLeaks şi medii de socializare anonime se află la aceeaşi adresă ca şi ofiţerul GRU, Oleg Ivanikov - cunoscut sub numele de cod Orion, care a fost identificat de organizaţia independentă de cercetări Bellingcat, drept unul din participanţii la evenimentele ce au condus în iulie 2014 la doborîrea avionului de pasageri MH-17 în estul Ucrainei.
 
Potrivit actului de acuzare, nouă dintre cei 12 acuzaţi că fac parte din personalul GRU servesc în unitatea militară Nr. 26165, care este situată pe Komsomolski Prospekt No. 2 la Moscova. 
 
În timpul URSS, unitatea avea ca misiune decodarea şi analiza criptografică a mesajelor interceptate pentru Directoratul Nr. 6 al GRU, sub numele oficial „Centrul Principal 85 al Serviciului Special GRU”. Astăzi, potrivit unor menţiuni numeroase ce pot fi găsite pe Internet, unitatea se ocupă în continuare de tehnologiile de vârf din domeniul informatic, notează Europa Liberă. Comandantului unităţii, Viktor Borisovici Netişko, care este cel dintâi pe lista de acuzare americană.
 
Unitatea Nr. 74445
 
Este o unitate militară despre care e foarte dificil de găsit informaţie liberă şi căreia îi aparţin - potrivit actului de acuzare american - trei dintre acuzaţi: ofiţerii Aleksandr Osadciuk, Aleksei Potiomkin şi Anatoli Kovaliov. 
 
Potrivit rechizitoriului anchetatorilor americani, din această clădire GRU a executat operaţiunea de spargere a conturilor computerelor americane. Mai mult, datele obţinute ar fi fost distribuite de la această adresă prin conturi anonime pe mediile sociale, ca Guccifer 2.0 şi DCLeaks.
 
Unitatea Nr. 40904
 
Unitatea militară Nr. 40904 sau „Directoratul de informaţii spaţiale al GRU strânge informaţii de spionaj cu ajutorul sateliţilor. Este localizat în clădirea centrală a GRU pe Şoseaua Horoşiovskoie (Obiectivul K-200.

Potrivit comentariilor de pe pagina Wikimapia, Centrul de Control al Comunicaţiilor Nr. 28 este şi el localizat la această adresă pe strada Svobodni.
 
După toate aparenţele, este vorba de o referinţă la unul din nodurile centrale de interceptare ale sistemului Krug. Acesta a fost creat în anii 1950 pentru a monitoriza mişcările aviaţiei inamice, conversaţiile între echipajele bombardierelor strategice americane şi ale Nato, şi comunicaţiile prin satelit ale Statului Major Unit al Şefilor de Stat Major din SUA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: