Culisele degringoladei. Cum a încercat Trump să forţeze mâna vicepreşedintelui său: „Dacă Mike Pence face ce trebuie, câştigăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump si vicepresedintele Mike Pence FOTO AFP
Donald Trump si vicepresedintele Mike Pence FOTO AFP

Seria Axios, care prezintă culisele degringoladei preşedintelui american Donald Trump, relatează în episodul 7, „Trump turns on Pence”, cum a încercat acesta, până în ultima clipă, să-l convingă pe vicepreşedintele său, care l-a apărat mereu în cei patru ani de mandat, să facă dovada loialităţii înaintea respectării Constituţiei.

După certificarea voturilor de Colegiul Electoral pe 14 decembrie, Donald Trump a devenit convins că un singur om mai putea întoarce scrutinul în favoarea sa şi anume vicepreşedintele său, Mike Pence, care trebuia doar să refuze să certifice alegerile în Congres, măcar că asta ar fi asigurat doar o amânare a deznodământului.

Oficialii care au fost prinşi la mijloc între Trump şi tot felul de avocaţi conservatori care insistau că vicepreşedintele are puterea constituţională să oprească numărarea voturilor în Congres au fost Marc Short, şeful de personal al lui Pence, şi Mark Meadows, şeful de cabinet. Dar şi Pence însuşi, care a păstrat o atitudine echilibrată, dând curs solicitărilor rezonabile, şi rămânând alături de Trump, dar până la un punct, atins pe 6 ianuarie, ziua certificării voturilor marilor electori în Congres.

„Sfârşitul e aproape, Donald. pe 6 ianuarie, Mike Pence va bate ultimul cui în coşciugul tău politic”, rula o reclamă a Proiectului Lincoln, un Comitet de Acţiune Politică format din foşti strategi republicani,care şi-au dedicat eforturile distrugerii lui Trump.„Sunt zero şanse ca Trump să ştie ce se întâmplă pe 6 ianuarie”, a spus la o şedinţă Steve Schmidt, co-fondatorul proiectului şi cel care avusese ideea spotului apărut pe Fox News.

Donald Trump a fost furios şi i-a cerut lui Pence să facă ceva în privinţa acestuia. Dar sfatul echipei de campanie a fost clar: Nu vă bateţi capul cu asta.

Marc Short a fost cel care şi-a dat seama printre primii că era doar o chestiune de timp până când Trump ar fi apelat la ajutorul lui Pence să rezolve el lucrurile. Preşedintele american nu dăduse niciun semn că ar fi acceptat realitatea, chiar şi după 14 decembrie. Pence l-a apărat pe Trump cu fidelitate şi constanţă în cei patru ani de mandat şi l-a susţinut şi în acţiunile de contestare a votului, dar s-a ţinut la distanţă de avocaţii săi conspiraţionişti. Era tot mai clar, însă, că Trump urma să apeleze din nou la loialitatea lui, când Pence trebuia, conform Constituţiei, să prezideze camerele reunite pentru certificarea voturilor din Colegiul Electoral.

Până de Crăciun, Trump i-a pus clar în vedere lui Pence că voia ca el să ridice obiecţii. Pence a încercat să-i explice că procedura era în mare măsură o formalitate în ceea ce îl priveşte, dar în final i-a promis că avocatul său va analiza chestiunea.

Între timp avocaţii din exterior ai lui Trump o dădeau înainte despre autoritatea constituţională de care ar fi dispus Pence. Unul dintre ei era Mark Martin, un fost judecător la Curtea Supremă din statul Carolina de Nord. Trump l-a rugat pe Pence să-l asculte. Peter Navarro, consilierul pe priobleme de comerţ al Casei Albe, susţinea de asemenea public că Pence are aceste puteri.

S-a iscat un adevărat teatru de război la Casa Albă în care taberele încercau să-l convingă pe Trump de versiunea lor - doar că una din ele avea cale mai sigură spre mintea preşedintelui dispus să-i asculte pe cei care îi spuneau ce voia să audă şi îi dădeau speranţe. Vicepreşedintele şi echipa sa au fost prinşi la mijloc, iar Pence trebuia să navigheze în tot acest haos de opinii personale şi sfaturi din afara cadrului de oficiali - din campanie şi de la Casa Albă.

Navarro l-a convins pe Trump că Short l-a asmuţit pe Pence împotriva sa, astfel că şeful de personal al vicepreşedintelui nu mai era dorit în aripa de Vest. Lupta paralelă a fost amplificată de faptul că şeful de cabinet, Mark Meadows, nu părea să facă nimic pentru a frâna potopul de informaţii false care ajungeau la preşedinte, ba chiar părea să dea voie unui val mai mare de persoane care îi prezentau tot felul de argumente nebuneşti lui Trump.

Lucrurile au degenerat până în punctul în care, pe 28 decembrie un aliat în Congres al lui Trump, Louie Gohmert, i-a intentat proces lui Pence la o curte federală într-un pariu inutil şi bizar de a-i forţa mâna. E posibil ca acesta să fi fost încurajat chiar de Trump.

Short i-a cerut sfatul lui Meadows când deja campania de presiune a lui Trump faţă de oficiali ai statelor unde pierduse căpătase amploare şi se scurgea în spaţiul public, aşa că avea nevoie de ajutor pentru a împiedica un dezastru iminent. Meadows a avut o atitudine ezitantă şi chiar laşă când a dat de înţeles că aşteptările în privinţa lui Pence au crescut şi apoi cumva s-a ţinut deoparte de tot ce se întâmpla.

Campania lui Trump de a răsturna voturile atinsese etapa de obsesie în care viziunea lui Trump era cea a dezvoltatorului imobiliar pentru care un deal făcea diferenţa dintre pierdere şi câştig şi singura cale către el era: nu eşti cu mine, eşti împotriva mea.

O voce a înfrânării raţionale era avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, cel care îl apărase pe Trump în primul proces de impeachment şi care era antrenat nu de puţine în dezbateri aprinse cu preşedintele. Pe de altă parte, alţii, precum procurorul general Bill Barr, considerat cel mai loial membru al Cabinetului, a părăsit scena de confruntare refuzând să dea curs acuzaţiilor lui Trump de fraudă pe scară mare

Pe 4 ianuarie, Trump a mai adus un expert pentru a-l convinge pe Pence că, de fapt, are capacitatea constituţională să intervină.

„Ştii, Mike, este un avocat constituţional respectat. Ar trebui să auzi ce are de spus”, a spus Trump despre John Eastman, un avocat conservator (director fondator al Centrului pentru Jurisprudenţă Constituţională, a stârnit contriverse după un editorial în care a susţinut că Kamala Harris, pe atunci candidată la nominalizarea democrata de vicepreşedinte, nu este cetăţean american deci nu are dreptul la candidatură -n.red).

Cei doi s-au întâlnit înainte de 6 ianuarie, condiţia transmisă de Pence prin Short lui Meadows fiind să nu participe Giuliani. De faţă au fost Trump şi alţi oficiali seniori care l-au chestionat pe Eastman în legătură cu teoria sa cum că Pence are unilateral autoritatea de a retrimite electorii la legislativele statelor dacă sunt suspiciuni de fraudă electorală. Acesta a citat alte precedente : 1801, când Thomas Jefferson a renumărat voturile electorilor din Georgia; 1861, când s-au renumărat voturile electorilor din Hawaii pe fondul contestaţiilor lui Nixon.

Echipa lui Pence a demontat teoria invocând amendamente ulterioare şi Electoral Count Act, o legislaţie din 1887 . Echipa lui Pence înţelesese că avocatul pleda pentru o teorie în care Pence ar fi răsturnat singur rezultatele. Eastman a lămurit pentru Axios că pleda doar pentru obţinerea unei amânări a certificărilor astfel încât să fie forţate revizuiri ale buletinelor de vot

Trump însă nu a renunţat şi le-a spus susţinătorilor din Georgia, înainte de cursa pentru Senat din 5 ianuarie, una importantă pentru republicani, că speră să-l aibă pe Pence de partea lor,  altminteri „nu-l va mai plăcea prea tare”. Pe de altă parte, Pence promitea în faţa micului său grup de susţinători că vor fi ascultate obiecţiile şi argumentele pe 6 ianuarie, când urma să se reunească Congresul.

Trump a făcut o ultimă încercare pe 6 ianuarie, când l-a sunat ultim oară înainte de incidentele de la Capitoliu. Apoi a urmat discursul nefericit la marşul de la Washington: „Dacă Mike Pence face ce trebuie, câştigăm. Are dreptul de a face asta. Tot ce trebuie să facă vicepreşedintele Pence este să trimită înapoi voturile la state pentru recertificare şi devenim preşedinte, iar voi deveniţi cei mai fericiţi oameni”.

„Apoi mergem cu toţii acolo şi voi fi şi eu acolo cu voi”, a promis Trump.

În timp ce Trump lansa aceste îndemnuri, spunând că susţinătorii săi trebuie să facă dovada tăriei lor, Pence anunţa inevitabilul, şi anume că va respecta Constituţia. Mulţimea a întrat în Capitoliu şi unii dintre ei au cerut capul lui Pence. Acesta a fost evacuat la timp împreună cu familia sa. La începutul asediului asupra Capitoliului Trump l-a denunţat pe Twitter pentru lipsă de curaj în a-şi apăra ţara şi Constituţia.

  

Unii dintre aliaţii săi republicani, între care şi liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell, n-au mai vorbit cu Trump după insurecţia de la Capitoliu. Pence, un conservator, nu s-a distanţat de Trump decât în această chestiune a respectării alegerilor democratice şi s-a întâlnit cu el câteva zile mai târziu. Apoi a acceptat să participe la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, refuzând în schimb să ia parte la cea de adio paralelă a lui Trump, care a plecat de la o bază militară spre Florida.

Mulţi se aşteaptă ca Pence să candideze la prezidenţiale în 2024.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite