Criză la Hollywood. Lucrătorii din producţie ameninţă să intre în grevă după ce au ajuns la limita epuizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hollywood FOTO Shutterstock
Hollywood FOTO Shutterstock

Lucrătorii din producţia filmelor de la Hollywood  de la designeri de costume la ingineri video ameninţă să intre în grevă dacă nu li se măresc salariile în condiţiile în care platformele online mari precum Netflix câştigă milioane de dolari din difuzarea filmelor şi serialelor, relatează Washington Post.

Sindicatul Alianţei Internaţionale a angajaţilor din teatru, tehnicienilor şi artiştilor din SUA şi Canada  organizează zilele astea un vot electronic cu privire la autorizaţia de intrare în grevă, ale cărui rezultate sunt aşteptate luni.

Un vot favorabil ar oferi liderilor de sindicat o armă puternică în negocierile cu Alianţa producătorilor de film şi televiziune (IATSE), iar o eventuală grevă ar fi cel mai mare blocaj de la Hollywood din 2017, de la greva scriitorilor de scenarii, care a ţinut două săptămâni.

„Pe termen scurt s-ar opri absolut tot”, spune Glenn Williamson, producător şi profesor de actorie la UCLA.

În centrul disputei se află nemulţumirile privind remuneraţia muncii la producţiile difuzate pe platforme video online precum  Netflix, Apple TV Plus, HBO Max şi Amazon Prime Video.

Acestea au transformat industria de la Hollywood, în ultimii ani, într-o producţie anuală continuă spre deosebire de producţia sezonieră mai lentă din trecut.

Pandemia a pus presiune şi mai mare pe lucrătorii din producţie care lucrează peste program pentru a satisface cererea crescută de conţinut după pauzele mari forţate de carantinele anti-COVID-19.

Multitudinea de platforme a determinat nevoi crescute de conţinut şi a obligat lucrătorii din spatele scenei să lucreze tot mai mult şi mai rapid astfel încât echipele au ajuns la limita epuizării, spune Marisa Shipley, de la o organizaţie ce face parte din Alianţa angajaţilor din teatru.

60.000 de membri de sindicat îşi exprimă opţiunea cu privire la grevă în aceste zile după mai multe luni de negocieri eşuate. Alianţa producătorilor de film şi televiziune se apără spunând că au făcut mai multe concesii generoase între care o propunere de suplimentare cu aproape 400 de milioane de dolari americani pentru pensii şi asigurări de sănătate şi perioade mai mari de odihnă.

Lucrătorii din producţie spun însă că remuneraţiile lor nu sunt în pas cu schimbările din industrie care aduc platformelor online profituri de milioane de dolari, în timp ce ei sunt plătiţi potrivit unor contracte încheiate înainte ca acestea să devină dominante pe piaţa de la Hollywood.

„Nici un angajat care lucrează la un film cu un buget de milioane de dolari nu ar trebui să lucreze din maşină şi să fie obligat să aleagă între mâncare şi electricitate”, a spus Jonas Loeb, care este director de comunicare pentru sindicatul IATSE. „Ceea ce nimeni nu poate pune la îndoială în acest moment este că pandemia i-a determinat pe oameni să reflecteze şi ne-a schimbat relaţia cu modul în care lucrăm, când lucrăm şi cum vrem să lucrăm”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite