Credit Suisse pledează vinovat pentru „conspiraţie extinsă” şi plăteşte amenzi de 2,6 miliarde de dolari pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credit Suisse recunoaşte că a operat „o reţea bancar transfrontalieră ilegală”, care a ajutat mii de clienţi americani să-şi ascundă activele de Fisc. FOTO Reuters
Credit Suisse recunoaşte că a operat „o reţea bancar transfrontalieră ilegală”, care a ajutat mii de clienţi americani să-şi ascundă activele de Fisc. FOTO Reuters

Grupul elveţian Credit Suisse a devenit primul gigant bancar din ultimii 20 de ani care recunoaşte că a comis infracţiuni, iar procesul a stabilit un precedent-reper în industria bancară. Credit Suisse a încheiat o înţelegere cu autorităţile din SUA, care acuză grupul că şi-a ajutat clienţii americani să nu plătească taxe şi impozite.

Ancheta asupra Credit Suisse şi a felului în care bancherii îşi ajută clienţii să scape de rata mai mare de impozitare din SUA a fost demarată în urmă cu mai bine de un an. Înţelegerea încheiată cu elveţienii va aduce amenzi în valoare de 1,8 miliarde de dolari în vistieria Departamentului pentru Justiţie al SUA, 715 milioane de dolari - tot sub formă de amenzi - vor merge la Departamentul pentru Servicii Finanrciare, iar Rezerva Federală va încasa 100 de milioane de dolari. 

Astfel, Credit Suisse va plăti amenzi în valoare de 2,6 miliarde de dolari, una dintre cele mai ridicate din istorie.

„Regretăm profund derapajele trecute care au dus la încheierea acestei înţelegeri”, a declarat Brady Dougan, directorul executiv al Credit Suisse, citat de „Financial Times”. 

Ca parte a înţelegerii cu autorităţile, Credit Suisse recunoaşte că a operat „o reţea bancar transfrontalieră ilegală”, care a ajutat mii de clienţi americani să-şi ascundă activele de Fisc. Sute de angajaţi ai grupului, printre care şi mai mulţi directori, au fost implicaţi în aceste operaţiuni de-a lungul a zeci de ani. 

În 1995, grupul bancar Daiwa din Japonia a pledat vinovat după operaţiuni similare, care au ajutat clienţii să evite impozitele pentru active în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Trei luni mai târziu, grupul şi-a vândut operaţiunile din SUA. În 2009, UBS a plătit o amendă în valoare de 780 de milioane de dolari autorităţilor americane pentru operaţiuni similare. 

„Profitabilitatea unei companii sau cota ei de piaţă nu pot fi şi nu vor fi niciodată folosite ca un scut în faţa urmăririi penale sau pedepsirii. Iar această acţiune ar trebui să elimine definitiv această percepţie greşită”, a declarat procurorul general american, Eric Holder, citat de Associated Press. 

Anul trecut, Holder a fost aspru criticat după ce a declarat în faţa Congresului că giganţii marile grupuri bancare au devenit greu de urmărit penal. Holder a încercat să-şi schimbe discursul, declarând că nicio instituţie financiară nu este „prea mare pentru închisoare”. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru22/evaziune-fiscal-b-nci" target="_blank">View the story "evaziune fiscală bănci" on Storify</a>]

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite