Cine este Reality Winner, tânăra acuzată că a divulgat un document strict secret despre tentativele Rusiei de a se amesteca în alegerile din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reality Winner, o tânără în vârstă de 25 de ani originară din Texas, care nu şi-a ascuns aversiunea faţă de preşedintele Donald Trump, riscă ani grei de închisoare, acuzată fiind că a divulgat un document strict secret al NSA (Agenţia Naţională de Securitate a SUA) referitor la tentativele ruşilor de a pirata sistemul electoral american în perioada alegerilor prezidenţiale de anul trecut.

Începând de luni, când cazul a devenit public, televiziunile americane au difuzat în mod constant imagini cu tânăra, care lucra din februarie pentru o firmă ce avea contract cu NSA - Pluribus International, notează France-Presse, preluată de dhnet.be.

Reality Winner, o fată cu părul blond şi ochi albaştri, care iubeşte natura şi animalele, a fost arestată sâmbătă, la domiciliul său din statul american Georgia. 

Însă profilul său este departe de a fi cel al unei infractoare. Cazierul său conţine doar o minoră infracţiune rutieră. Cu toate acestea, congresmanul republican Jason Chaffetz a insistat asupra faptului că merită să fie încătuşată şi trimisă la închisoare.

image

Reality Winner Foto: EPA

Apărătoare înverşunată a mediului înconjurător, pasionată de tenis şi atletism, Reality Winner, care în perioada ianuarie 2013 - februarie 2017 a lucrat pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite, nu s-a ferit să-l critice pe preşedintele american, Donald Trump, pe reţelele de socializare.

Criticile au început să curgă din luna februarie, notează „The Guardian“, la scurt timp după ce Trump a dispus reluarea lucrărilor de construcţie a conductelor petroliere Dakota Access Pipeline şi Keystone XL. Construcţia celor două oleoducte fusese suspendată în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, în urma protestelor ecologiştilor şi ale unor grupuri de amerindieni, relevă AP.

Idealuri înalte

Reality „crede că trebuie să facă întotdeauna ce este corect“, le-a spus mama ei, Billie Winner-Davis, jurnaliştilor. „Are o inimă bună. (...) Şi-a servit comunitatea, a fost în slujba ţării“, a punctat femeia. 

De altfel, tatăl vitreg al tinerei, Gary Davis, a ţinut să sublinieze că Reality Winner a refuzat o bursă integrală pentru colegiu, preferând să se alăture Forţelor Aeriene. Pentru activitatea ei, tânara a primit şi o medalie. „Îmi cunosc fiica. Este o patriotă“, a afirmat el. 

Reality Winner, care, după cum a declarat mama sa la CNN, vorbeşte fluent paştu, dari şi farsi, limbile vorbite în Afganistan, Pakistan şi Iran, obişnuia să se angajeze în activităţi de caritate. De pildă, trimitea cutii pline de cadouri pentru copii din Afganistan, notează „The Guardian“. 

Imediat după ce a fost arestată, Reality Winner a fost comparată cu Edward Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, care a dezvăluit lumii întregi amploarea programelor de supraveghere ale NSA.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a afirmat că tânăra ar merita să fie susţinută pentru că a avut curajul „de a ne informa“.

Din documentul strict secret al NSA pe care ea l-ar fi trimis site-ului The Intercept reiese că hackeri care au legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse au încercat să pătrundă în sistemul de vot american cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut. 

image

Potrivit documentului, hackerii au lansat un atac asupra a cel puţin un furnizor de software pentru alegerile din SUA şi au trimis e-mailuri de tip spear-phishing către cel puţin 100 de oficiali  americani.

De asemenea, documentul, ce ar fi putut fi declasificat abia în 2042, dezvăluie noi detalii legate de concluzia agenţiilor de informaţii americane potrivit cărora serviciile ruse au încercat să se infiltreze în sistemul de înregistrare a electorilor în cadrul unor tentative de a o discredita pe democrata Hillary Clinton şi de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câştige alegerile. Totuşi, acesta nu sugerează că voturile au fost manipulate.

Secrete tot mai greu de păstrat

Publicarea acestui document scoate în evidenţă şi o altă stare de fapt - într-o societate în care tehnologia evoluează extrem de repede, secretele agenţilor americani din domeniul informaţiilor par să fie din ce în ce mai greu de păstrat. În acest context, France-Presse a trecut în revistă cele mai recente scurgeri de informaţii din serviciile americane.

Chelsea Manning, Julian Assange şi WikiLeaks 

Julian Assange şi-a lansat site-ul WikiLeaks în 2006, însă acesta devine abia în 2010 sursa unei scurgeri de informaţii caracteristice epocii digitale. Chelsea Manning, care înainte de a-şi revendica identitatea feminină purta numele Bradley Manning, a sustras sute de mii de documente confidenţiale legate de războaiele din Irak şi Afganistan, inclusiv telegrame diplomatice, pe care i le-a transmis lui Assange. Documentele s-au răspândit pe internet cu o viteză ameţitoare, provocând tensiuni cu aliaţii SUA şi expunând surse ale serviciilor de informaţii. 

image

Chelsea Manning/Bradley Manning

image

Julian Assange Foto: EPA

Edward Snowden şi NSA 

În 2013, Edward Snowden pune la dispoziţia jurnaliştilor Laura Poitras şi Glenn Greenwald mai multe dosare privind programele de supraveghere ale NSA. Snowden, care a lucrat pentru NSA şi CIA, era la acea vreme angajat al societăţii private Booz Allen Hamilton, care avea contract cu serviciile americane. Dezvăluirile lui Snowden au arătat că SUA îşi spionau aliaţii, ascultând inclusiv convorbirile telefonice ale cancelarului federal german, Angela Merkel, notează AFP.

image

Edward Snowden Foto: EPA

Glenn Greenwald şi The Intercept 

După dezvăluirile lui Snowden, Greenwald şi alţi jurnalişti, susţinuţi de fondatorul site-ului eBay Pierre Omidyar, fondează în 2014 site-ul de informaţii The Intercept, care continuă să publice informaţii din documentele furnizate de Snowden, dar şi din alte dosare secrete. În 2015, The Intercept a publicat şi documente ale serviciilor britanice din care rezulta dorinţa Regatului Unit de a controla pe cât posibil comunicaţiile, inclusiv pe internet.

image

Glenn Greenwald Foto: EPA

NSA şi Shadow Brokers 

În 2016, o misterioasă organizaţie numită Shadow Brokers a scos la vânzare pe internet instrumente ultrasecrete ale unei echipe de piraţi cibernetici a NSA, cunoscută sub numele de Equation Group.

Nu s-a anunţat niciun cumpărător, iar cei de la Shadow Brokers, bănuiţi că ar fi de orgine rusă, au început de atunci să prezinte noi informaţii referitoare la aceste instrumente.

Subcontractorul NSA Harold Martin 

Harold Martin a fost arestat în luna august a anului 2016, când anchetatorii au găsit în locuinţa sa dintr-o suburbie a Washingtonului o „cantitate uluitoare“ de informaţii clasificate. La fel ca Snowden, el lucra pentru Booz Allen Hamilton. Nu se ştie însă ce a făcut Martin cu aceste informaţii. El este urmărit penal pentru sustragerea unor documente secrete şi pentru încălcarea regulilor companiei la care lucra.

Instrumente ale CIA şi WikiLeaks 

Începând din martie, WikiLeaks a publicat în mod regulat aproape 9.000 de documente referitoare la un program de spionaj cibernetic al CIA. Din documente reiese că, prin intermediul unor programe informatice, CIA, ca şi NSA, ar putea accesa telefoane mobile şi chiar televizoare prin comenzi de la distanţă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite