Casa Albă a desfiinţat un program al NASA privind monitorizarea gazelor cu efect de seră

Casa Albă a desfiinţat un program al NASA privind monitorizarea gazelor cu efect de seră

FOTO Arhivă

Administraţia Trump a decis să pună capăt unui program al NASA destinat monitorizării în atmosferă a dioxidului de carbon şi metanului, două substanţe care contribuie la încălzirea planetei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Casa Albă a desfiinţat programul Carbon Monitoring System (CMS), scrie The Huffington Post, care citează revista Science şi un purtător de cuvânt al agenţiei aerospaţiale.

Bugetat cu 10 milioane de dolari anual, CMS urmăreşte scurgerile de dioxid de carbon şi caută sursele de emisie, potrivit Science.

„Administraţia preşedintelui Donald Trump a ucis discret CMS“, precizează sursa sus-menţionată, calificând această decizie ca fiind „ultimul atac de amploare (al Casei Albe, n. red.) contra ştiinţelor naturale“.

Steve Cole, un purtător de cuvânt al NASA, a declarat pentru AFP că propunerea anulării CMS a venit din partea lui Trump. A fost vorba de o colaborare între parlamentari şi administraţia de la Casa Albă, a subliniat el.

Preşedintele american s-a arătat mereu sceptic faţă de problema încălzirii globale, susţinând chiar, în timpul campaniei sale electorale, că este o „invenţie“ a Chinei.

Pe lângă CMS, Trump a renunţat la Orbiting Carbon Observatory 3 (OCO-3), o misiune ştiinţifică de observare a Terrei, şi a anunţat retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris.

citeste totul despre: