Bătălia miliardarilor pentru Casa Albă. Michael Bloomberg şi-a anunţat oficial candidatura pentru prezidenţialele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul şi fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, şi-a lansat oficial candidatura la învestitura Partidului Democrat pentru prezidenţialele americane din 2020.

Punând capăt săptămânilor de speculaţii, fostul republican în vârstă de 77 de ani şi-a anunţat candidatura, duminică, printr-un comunicat scris postat pe un website de campanie, descriindu-se ca fiind într-o poziţie aparte de a-l înfrânge pe actualul preşedinte Donald Trump, potrivit Associated Press.

„Candidez la preşedinţie pentru a-l înfrânge pe Donald Trump şi pentru a reconstrui America”, a scris Bloomberg.

„Nu ne putem permite încă patru ani de nesăbuinţă şi acţiuni lipsite de etică ale preşedintelui Trump”, a continuat el. „El reprezintă o ameninţare existenţială pentru ţara noastră şi valorile noastre. Dacă va câştiga un nou mandat, s-ar putea să nu ne mai recuperăm niciodată din distrugere”.

Intrarea în cursă a lui Bloomberg vine la doar 10 săptămâni înainte de începerea alegerilor primare, o mişcare neortodoxă care reflectă anxietatea din interiorul Partidului Democrat legată de capacitatea actualilor candidaţi de a-l învinge pe Trump.

Milioane de dolari pentru reclame anti-Trump

Ca centrist cu legături adânci pe Wall Street, este de aşteptat ca Bloomberg să aibă dificultăţi în ceea ce priveşte baza electorală progresistă a partidului. El a devenit democrat abia anul trecut. Însă resursele sale generoase şi profilul moderat ar putea fi atrăgător în alegerile primare care au devenit, dincolo de toate, o misiune de a găsit cea mai bine poziţionată persoană care să-l împiedice pe Trump să câştige un nou mandat la Casa Albă în noiembrie 2020.
 

Forbes l-a plasat pe Michael Bloomberg pe locul 11 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, anul trecut, vu o valoare netă de aproximativ 50 de miliarde de dolari. Trump, prin contrast, a fost plasat pe locul 259, cu o valoare de puţin peste 3 miliarde de dolari. Afacerile sale furnizează locuri de muncă pentru 19.000 de persoane din 69 de ţări. De asemenea, ele pot stârni probleme etice legate de felul cum site-urile sale de ştiri de business vor acoperi campania şi conflictele financiare de interese pentru o posibilă preşedinţie. 

Încă de pe acum Bloomberg a promis că va cheltui cel puţin 150 de milioane de dolari din averea sa pentru diferite aspecte ale campaniei din 2020, inclusiv peste 100 de milioane de dolari pentru reclame pe internet în care Trump va fi atacat şi peste 30 de milioane de dolari pentru o rundă iniţială de spoturi TV.

Bloomberg nu a precizat cât este dispus să plătească în total pentru ambiţiile sale prezidenţiale sau dacă va accepta un salariu dacă va deveni preşedinte.

Chiar înainte ca anunţul său să fie oficial, rivalii democraţi precum Bernie Sanders au criticat planurile lui Bloomberg de a se baza pe averea sa personală.

„Nu credem că miliardarii au dreptul de a cumpăra alegeri”, a spus Sanders la un miting de campanie din New Hampshire, duminică. El a continuat: „De aceea multimiliardarii ca Michael Bloomber nu vor ajunge prea departe în aceste alegeri”.

Elizabeth Warren, o altă candidată democrată progresistă, l-a criticat şi ea pe Bloomberg, sâmbătă, pentru că încearcă să cumpere preşedinţia. 

„Înţeleg că oamenii bogaţi vor avea mai multe încălţări decât restul dintre noi, vor avea mai multe maşini decât noi, vor avea mai multe case”, a spus ea la un eveniment de campanie din Manchester, New Hampshire. „Dar nu vor primi o porţie mai mare de democraţie, în special în alegerile primare democrate. Trebuie să ne întâlnim faţă în faţă cu lumea, pentru a ridica fiecare voce”.

În video-ul său prin care îşi anunţă candidatura, Bloomberg nu vorbeşte, dar spotul îl prezintă ca un om de afaceri de succes, care are origini umile şi care în cele din urmă „şi-a investit banii unde i-a spus inima”, pentru a produce schimbări în cele mai importante subiecte cotidiene, printre ele numărându-se violenţa produsă de arme, schimbările climatice, imigraţia şi egalitate.

Schimbările climatice, imigraţia şi armele, printre priorităţile lui Bloomberg

Bloomberg a dedicat zeci de milioane de dolari pentru priorităţile sale de politică, în ultimii ani, producând progrese măsurabile în oraşe şi state din America. El a ajutat la închiderea a 282 de uzine de cărbuni în SUA şi a organizat o coaliţie a oraşelor americane angajate să reducă emisiile de carbon cu 75 de milioane de tone, până în 2025.

Bloomberg a devenit favoritul multor primari din SUA, investind mulţi bani în pregătirea oficialilor locali şi încurajându-i să acţioneze pe problemele schimbărilor climatice, armelor şi imigraţiei, în special.

Înainte de anunţul lui Bloomberg, primarii din Columbia, Carolina de Sud şi Louisville, Kentucky şi-au exprimat susţinerea faţă de miliardar. În ciuda susţinerii venite din partea a cel puţin un lider important de culoare, Bloomberg ar putea avea dificultăţi în construirea unei coaliţii multi-rasiale.

Bloomberg i-a înfuriat pe mulţi votanţi minoritari în timpul perioadei de 12 ani petrecute ca primar al New York-ului, pentru că a acceptat şi a apărat controversata strategie a poliţiei „stop-and-frisk” (prin care poliţia putea să reţină, să pună întrebări şi câteodată să percheziţioneze civili pe stradă, pentru arme sau contrabandă), în ciuda faptului că programul avea un impact disproporţionat asupra persoanelor de culoare. Luna aceasta, în faţa unei comunităţi de afroamericani din Brooklyn, Bloomberg şi-a cerut iertare şi a recunoscut să programul ducea deseori la reţinerea persoanelor de culoare sau de origine hispanică.

Scuzele au fost primite cu scepticism de către mulţi activişti importanţi, care au notat că au fost un pas premergător anunţului său de a candida pentru prezidenţiale.

Echipa lui Bloomberg nu a înfiinţat un comitet de acţiune politică (PAC) înainte de lansarea campaniei, preferând să se ocupe de campania pentru alegerile primare şi de un set general de mişcări electorale, precum spoturile anti-Trump de pe internet.

Democrat, republican şi iar democrat

Bloomberg a luat în considerare şi în trecut o candidatură la prezidenţiale, dar ca independent. El a refuzat să intre în cursa din 2016, dar doar după ce a decis că nu poate lua calea victoriei fără susţinerea unui partid politic major.

El a explorat o candidatură şi la începutul acestui an, dar a considerat că nu are şanse în faţa favoritului democrat Joe Biden. Faptul că Biden este acum perceput ca fiind slab şi că Warren este în ascensiune, l-a convins pe Bloomberg să se răzgândească.

„Credem că alegătorii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că câmpul nu este bine poziţionat pentru a-l înfrânge pe Donald Trump”, a spus consilierul  Howard Wolfson, referitor la decizia lui Bloomberg de a se răzgândi.

Consiliera lui Donald Trump, Kellyanne Conway, chiar a lăudat perioada în care Bloomberg a fost primar, atunci când a fost întrebată despre acest lucru în cadrul unei emisiuni de la CBS. Însă ea a spus că intrarea lui Bloomberg în cursa pentru 2020 înseamnă că „câmpul Partidului Democrat este dezamăgitor”. 

Înregistrat iniţial ca democrat, Bloomberg, originar din Massachusetts, a depus actele pentru a trece la Partidul Republican în 2000, înainte de prima sa cursă pentru primar al New Yorkului, potrivit unui purtător de cuvânt. În iunie 2007, el a ieşit din Partidul Republican, fiind neafiliat unui partid politic până când s-a înregistrat din nou ca democrat în luna octombrie a acestui an.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite