Americanii vaccinaţi nu mai sunt obligaţi să poarte măşti în interior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Americanii vaccinaţi nu mai sunt obligaţi să poate măşti în interior / FOTO Shutterstock
Americanii vaccinaţi nu mai sunt obligaţi să poate măşti în interior / FOTO Shutterstock

Centrul american pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC) a anunţat joi că persoanele care sunt complet vaccinate anti-Covid nu mai trebuie să poarte masca de protecţie şi nici să păstreze distanţa fizică atunci când se află în spaţiu închis sau afară, în majoritatea cazurilor.

„Oricine este complet vaccinat poate participa la activităţi în interior şi în aer liber, în grupuri mici sau mari, fără a purta o mască sau a respecta distanţarea fizică”, a declarat joi Rochelle Walensky, directorul Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Noua recomandare a fost dată la aproximativ un an de când ce CDC a sugerat prima dată că americanii trebuie să poarte mască pentru a se proteja faţă de infectarea cu SARS-CoV-2. La acel moment, SUA înregistrau zilnic mai mult de 1.000 de decese asociate Covid-19.

O persoană este considerată complet vaccinată la două săptămâni de la rapel. Asta oferă sistemului imunitar suficient timp să dezvolte anticorpi împotriva coronavirusului. Potrivit datelor CDC, mai mult de 35% din populaţia SUA a trecut prin ciclul complet de imunizare până acum. 

„Trebuie să facem trecerea asta. Dacă eşti vaccinat, nu mai trebuie să porţi mască în aer liber. Doar într-o situaţie neobişnuită, dacă te afli într-o mulţime foarte aglomerată, unde oamenii se calcă efectiv pe picioare, atunci trebuie să porţi mască. Dar altfel, dacă eşti vaccinat şi te afli în spaţiu deschis, dă masca la o parte. Nu trebuie s-o mai porţi", a declarat şi Anthony Fauci la postul CBS.

Există puţine limitări. Persoanele cu un sistem imunitar afectat, spre exemplu, ar trebui să discute cu medicii despre măsurile de combatere. Persoanelor complet vaccinate este posibil să le fie cerut să poarte mască în anumite locuri, precum spitale şi alte unităţi de îngrijire medicală şi în transportul în comun.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite