Americanii se pregătesc să celebreze 50 de ani de la Marşul lui Martin Luther King spre Washington şi de la celebrul discurt „I have a dream”

Americanii se
pregătesc să celebreze 50 de ani de la Marşul lui Martin Luther King spre Washington şi de la celebrul discurt „I have a
dream”

Martin Luther King, simbol al luptei pentru drepturile civice. FOTO: The Telegraph

Pregătirile americanilor pentru celebrarea a 50 de ani de la Marşul spre Washington şi celebrul discurs al lui Martin Luther King, „Am un vis”, au început de sâmbătă pentru ca miercuri să aibă loc cele mai importante momente programate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oamenii s-au adunat pe străzi încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă pentru a merge la Memorialul Lincoln. Demonstraţiile de masă sunt rare pentru capitala americană. Cu toate acestea, celebrarea a 50 de ani de la Marşul spre Washington condus de Martin Luther King şi pronunţarea celebrului discurs „Am un vis” au strâns oameni din toate colţurile Statelor Unite.

Nu este momentul pentru o comemorare nostalgică. De asemenea, nu este timp pentru a ne autofelicita. Obiectivul nu este încă îndeplinit. Călătoria nu este completă, Putem şi trebuie să facem mai mult”, a declarat Martin Luther al III-lea, fiul cel mai mare al fostului activist pentru drepturile cetăţeneşti, citat de The Guardian.  

Ei au mărşăluit în ciuda animozităţilor, opresiunii şi a brutalităţii pentru că au crezut în măreţia acestei naţiuni chiar dacă promisiunile din momentul fondator nu au fost respectate”, a declarat fiul fostului lider Martin Luther King.

Străzile din centrul oraşului Washington, care în mod normal ar fi aproape pustii în luna august, erau aglomerate, ca urmare a sosirii vizitatorilor din Mississippi, Alabama, California, Illinois, dar şi din alte regiuni.

Evenimentele vor culmina cu predica religioasă de miercuri, la care Barack Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, va ţine un discurs din acelaşi loc de unde Martin Luther King s-a adresat naţiunii cu o jumătate de secol în urmă.

Preşedintele american a mărturisit încă din campania pentru alegerile prezidenţiale din 2008 că Martin Luther King a fost un model.

50 de ani de la Marşul spre Washington şi de la « Am un vis ». Evident, am făcut progrese enorme. Eu sunt o dovadă a acestui fapt”, a declarat preşedintele american.

Cu toate acestea, pentru mulţi dintre cei prezenţi la marş, progresele făcute de la discursul lui Martin Luther King  se îmbină cu un sentiment de frustrare faţă de tratamentul primit de afro-americani.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările