Alison este pictoriţă. Este frumoasă, veselă, interesantă. Îi place viaţa. îi plac oamenii, cu cât mai neobişnuiţi, cu atât mai bine. Alison este ea însăşi foarte neobişnuită.

Când am intrat în casa lui Alison parcă am intrat în lumea lui Alice, cea din ţara minunilor. Totul părea magic, de la tablourile de pe pereţi şi podele, la mobila eclectică, până la pisoiul imens şi plictisit. Ştiind că sunt oncolog, Alison mi-a spus secretul ei - are o tumoră pe creier.

Alison era o fată sănătoasă şi plină de viaţă. Dar a început să aibă nişte simptome neobişnuite, dureri de cap, stări sincopale, momente de percepţie anormală a realităţii. Aceste stări neobişnuite s-au reflectat şi în tablourile ei care au devenit mai adânci, mai sumbre, mai frumoase.

Simptomele s-au înrăutăţit şi Alison a căutat ajutor medical. A fost trimisă la diverşi specialişti şi în urma unui test de rezonanţă magnetică nucleară i s-a pus diagnosticul. Are o tumoră pe creier. Chiar dacă nu este o tumoră malignă, este o tumoră primejdioasă. Este un ghem de vase de sânge anormal, vasele sunt înghesuite într-un bulgăre aşezat în creierul ei stâng, lobul temporal. Se numeşte cavernom sau malformaţie vasculară cavernoasă.

Creează simptome neurologice catalogate drept stări de epilepsie manifestate nu prin convulsii, ci prin alterarea percepţiei realităţii înconjurătoare. Imediat, neurochirugii i i-au propus tratament chirurgical.

Îngrijorarea cadrelor medicale s-a bazat pe dimensiunea mare a tumorii lui Alison şi pe faptul că poate sângera oricând. Iar o hemoragie cerebrală poate fi fatală, mai ales dată fiind dimensiunea tumorii. (FOTO: Alison Silva)

Odată operată, s-ar putea să nu mai poată picta niciodată.

În acelaşi timp. doctorii i-au spus că tumora ei este localizată într-o parte a creierului care este foarte importantă în procesul creaţiei. Şi că odată operată, s-ar putea să nu mai poată picta niciodată.

Alison a cerut timp se mai gândească. S-a întors acasa, în casa ei, în lumea lui Alice din ţara minunilor. S-a uitat la tablourile ei minunate, culorile ei minunate, personajele ei minunate, lumea ei minunată.

Şi s-a hotărât. S-a întors la spital şi a rostit răspicat hotărârea - nu îşi va trata tumora dacă riscul este să îşi piardă talentul, creativitatea, abilitatea de a picta. 

Povestea ei a atras atenţia mass mediei. A apărut la ştiri pe diverse canale de televiziune -  The Patient Artist - CBS News Video. Din necaz tot a ieşit ceva bine, pentru că valoarea picturilor a crescut instantaneu odată cu celebritatea lui Alison. Ea glumeşte că probabil cumpărătorii abia aşteaptă să-i plesnească tumora, ca să crească preţul la tablouri !!! Aşa e Alison, cu umor ciudat, dar real. („Heart of glass”, pictură de Alison Silva  FOTO: Alison Silva)

Ea glumeşte că probabil cumpărătorii abia aşteaptă să-i plesnească tumora, ca să crească la tablouri !

Ne-am împrietenit foarte bine. Eu i-am cumpărat trei tablouri, de care sunt foarte mândru. Este o adevărată plăcere să o vizitezi în ţara minunilor, la un ceai şi o tacla. Tacla înteruptă periodic de dorinţa ei de a se retrage în camera alăturată pentru a mai picta un pic. „Ma scuzaţi, dar e timpul să îmi pun tumora la treabă!”.

 

Articolul precedent, despre înmormântarea lui Chuck, intitulat „Aventuri din Manhattan cu Chuck, cine o fi fost el. Dumnezeu să îl ierte”.