Alegeri SUA 2020. O notă internă avertizează că Moscova încearcă să se amestece în lupta Trump-Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republicanul Donald Trump (stânga) şi democratul Joe Biden, cei doi candidaţi la duelul final din 3 noiembrie pentru Casa Albă FOTO AFP
Republicanul Donald Trump (stânga) şi democratul Joe Biden, cei doi candidaţi la duelul final din 3 noiembrie pentru Casa Albă FOTO AFP

Rusia încearcă să împiedice bunul mers al alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie din Statele Unite, luând la ţintă mai ales votul prin corespondenţă, avertizează Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) într-o notă internă dezvăluită joi de mai multe publicaţii de peste Atlantic.

„Rusia este susceptibilă să accentueze în continuare criticile împotriva votului prin corespondenţă, cu scopul ca populaţia să îşi piardă încrederea în procesul electoral”, scriu specialişti în informaţii din cadrul DHS, potrivit AFP.

Potrivit cercetărilor lor, eforturile Rusiei în acest sens au început cel puţin în martie anul acesta, prin intermediul presei de stat şi reţelelor de socializare, şi s-au accelerat odată cu răspândirea pandemiei de COVID-19 pe teritoriul american. Ţinta principală o reprezintă votul prin corespondenţă, o modalitate de exprimare a alegerii luată în calcul mai mult ca oricând de votanţii americani din cauza riscului expunerii la noul coronavirus în cazul prezenţei fizice la urne.

Adam Schiff, şeful Comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, apreciază într-un comunicat că Rusia se face „ecoul afirmaţiilor false şi înşelătoare” ale preşedintelui Donald Trump.

Cel de-al 45-lea lider de la Casa Albă se opune deschis votului prin corespondenţă, deoarece nu îl avantajează.

Pe de altă parte, mai mulţi senatori democraţi au cerut joi Departamentului Trezoreriei să sancţioneze „imediat” orice individ sau organizaţie din Rusia care interferează în alegerile americane.

Potrivit acestora, serviciile americane de informaţii dispun de informaţii care arată că Rusia încearcă să dăuneze campaniei democratului Joe Biden şi să o favorizeze pe cea a lui Donald Trump, cum a făcut şi în 2016 în cazul lui Hillary Clinton.

Conform sondajelor recente, Joe Biden este clar favorit în faţa lui Donald Trump. Totuşi, scenariul din 2016, cu Clinton învinsă de Trump deşi era favorită în sondaje, nu este exclus.

Acum patru ani, hackeri afiliaţi statului rus piratau informaţii compromiţătoare despre Clinton şi le făceau publice. În plus, Moscova fusese la originea unei reţele ample de troli care difuzau informaţii - foarte multe dintre ele inventate - anti-Clinton şi semănau discordie între americani. În prezent, campania rusă de influenţare este mai subtilă, fiind dusă, între altele, prin presupuse reţele media ce recurg inclusiv la jurnalişti liber-profesionişti ale căror domenii de interes se pliază pe mesajele sale.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite