Alegeri SUA 2016: Ultima dezbatere Clinton-Trump, şase teme de reţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante teme abordate de candidaţii la preşedinţia Statelor Unite Hillary Clinton şi Donald Trump care s-au întâlnit miercuri seara pentru cea de-a treia şi ultima dezbatere în direct din campania electorală, înaintea alegerilor din 8 noiembrie.

Trump, marioneta lui Putin

Candidata democrată la Casa Albă, Hillary Clinton, l-a acuzat miercuri pe rivalul său republican Donald Trump că este o 'marionetă' a preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui ţară a fost acuzată de oficiali americani din domeniul informaţiilor că se amestecă în alegerile din SUA, relatează Reuters. 

Numele lui Putin a fost des menţionat în timpul campaniei pentru alegerile de la 8 noiembrie. Trump l-a elogiat ca pe un lider mai puternic decât Barack Obama, atrăgându-şi criticile din partea lui Clinton şi a unor republicani care spun că este prea amabil cu preşedintele rus. De asemenea, Trump a refuzat să recunoască faptul că Rusia este în spatele atacurilor informatice asupra corespondenţei electronice a Partidului Democrat.

În timpul dezbaterii prezidenţiale de miercuri, Trump a spus că nu-l cunoaşte pe Putin, dar că probabil s-ar înţelege mai bine cu liderul rus decât Clinton, un fost secretar de stat.

„A spus lucruri drăguţe despre mine. Nu are respect pentru ea, nu are respect pentru preşedintele nostru, şi vă spun acest lucru, avem mari probleme“, a afirmat candidatul republican.

„Asta se întâmplă pentru că ar prefera să aibă o marionetă ca preşedinte al SUA“, a răspuns Hillary Clinton.

„Nu, tu eşti marioneta“, a răspuns Trump, adăugând că contracandidata sa nu-l place pe Putin deoarece „a fost mai deştept decât ea la fiecare pas“. 

Trump şi femeile

Trump a acuzat echipa de campanie a lui Clinton că a orchestrat o serie de acuzaţii de agresiune sexuală care îl vizează. Trump a dat asigurări că acuzaţiile sunt “complet false” şi a descris Campania lui Clinton drept “murdară”. “Nimeni nu respectă femeile mai mult ca mine, nimeni”, a adăugat el.

Pe de altă parte, omul de afaceri a mărturisit: “Nici măcar nu mi-am cerut scuze din partea soţiei mele, care stă chiar acolo, pentru că nu am făcut nimic”.

„Donald crede că a face femeile să se simtă mici îl face pe el mai mare. Le atacă demnitatea, încrederea în sine şi nu cred că există vreo femeie în lume care nu ştie cum este acest lucru”, a insistat Clinton, prima femeie care a obţinut învestitura unui partid important pentru alegerile prezidenţiale din SUA.

Ea a amintit şi restul minorităţilor pe care le-a insultat Trump. “Este un tipar. Un tipar al diviziunii, o viziune foarte întunecată şi, din multe puncte de vedere, periculoasă asupra ţării noastre, prin care incită la violenţă, îi felicită pe oamenii care împing şi trag şi dau pumni la mitingurile sale. Aceasta nu este America”, a insistat fostul secretar de stat.

 Moderatorul ultimei dezbateri electorale din cursa pentru Casa Albă, Chris Wallace, l-a întrebat pe Trump despre comentariile făcute de acesta în 2005, când s-a lăudat că le poate face orice femeilor, fără consimţământul acestora, pentru că este celebru, dar şi despre acuzaţiile de agresiune sexuală care au urmat.

Trump a sugerat că cele nouă femei care îl acuză vor doar să devină faimoase şi că acuzaţiile lor au fost pregătite, de fapt, de echipa de campanie a lui Clinton.

„Eu cred că ea (Clinton – n.r.) i-a făcut pe aceşti oameni să iasă în faţă. Sunt minciuni şi ficţiuni”, a răspuns republicanul.

Apoi, el a dat asigurări că “nimeni nu respectă mai mult femeile” decât el, dar a dezvăluit că nu i-a cerut scuze soţiei sale, Melania, atunci când presupusele victime au lansat public acuzaţiile.

“Nu îi cunosc pe aceşti oameni. Am o idee despre cum s-a întâmplat acest lucru, a fost echipa ei de campanie”, a spus Trump.

Hillary, fără frontiere

 O altă temă de discuţie a fost imigraţia. Trump a insistat că strategia sa dură este o cale de a-i scoate pe “hombres răi” din Statele Unite. El a reafirmat că va construi un zid la graniţa cu Mexicul, va expulza “nişte oameni răi, răi din această ţară”, apoi va stabili cine poate fi primit înapoi.

Pe de altă parte, Clinton i-a reproşat că nu a reuşit să discute cu liderul mexican despre planul său de a construi un zid la graniţa Mexicul şi de a obliga ţara latino-americană să plătească pentru proiect, deşi pentru asta fusese invitat la Ciudad de Mexico.

Ea a dat asigurări că va pune la punct o reformă a imigraţiei în primele 100 de zile de mandat.

De asemenea, candidata democrată l-a acuzat pe mogulul new-yorkez că angajează imigranţi ilegali la companiile sale, acuzaţie pe care Trump nu a negat-o.

„Clinton vrea să acorde o amnistie imigranţilor ilegali. Trebuie să avem graniţe ca să avem o ţară. Vreau să construim un zid la graniţa cu Mexicul. Avem nevoie de zid, grănicerii vor un zid“, a spus Trump. La care Clinton a replicat : „Nu vreau să avem deportări masive, să destrămăm familii, aşa cum vrea Trump“. „Când vorbeşte de imigranţi, Clinton nici măcar nu pomeneşte de terorismul islamic“, i-a răspun miliardarul. 

Acceptarea rezultatelor alegerilor

 Trump a refuzat să spună clar, în dezbaterea de miercuri, dacă va accepta rezultatul alegerilor pentru Casa Albă, indiferent dacă le va câştiga sau pierde.

„Vă voi spune când va veni momentul, vă voi ţine în suspans”, a spus Trump, întrebat dacă va accepta rezultatul scrutinului.

Clinton s-a declarat “îngrozită” de poziţia lui Trump. “Să fie clar, ceea ce spune el înseamnă: Denigrează, vorbeşte de rău democraţia noastră şi eu, una, sunt îngrozită că cineva care este candidatul unuia dintre cele două partide majore ar putea adopta această poziţie”, a adăugat ea.

Declaraţiile controversate ale lui Trump au venit numai la câteva ore după ce candidatul său la vicepreşedinţie, Mike Pence, a declarat pentru CNN că “vom accepta cu siguranţă rezultatul alegerilor”.

De fapt, nu există dovezi că frauda electorală este o problemă răspândită în Statele Unite. Un studiu realizat de Facultatea de Drept Loyola arată că, din totalul de un miliard de voturi înregistrate la alegerile din SUA în perioada 2.000 – 2014, au fost identificate numai 31 de cazuri de fraudă în care o persoană s-a dat drept o alta.

Dreptul femeilor la avort, România invocată

România a fost invocată în ultima dezbatere electorală înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în discuţia despre dreptul femeilor la avort.

Clinton a explicat că ea susţine dreptul femeilor de a face avorturi târzii în sarcină, spunând că Guvernul Statelor Unite nu ar trebui să se amestece în deciziile “cele mai personale”, cu atât mai mult când acestea vizează chestiuni legate de sănătate.

“Aceasta este una dintre cele mai grele decizii posibile pe care trebuie să le ia orice femeie şi familia ei şi nu cred că ar trebui luată de Guvern” a spus Clinton.

Ea a povestit că a mers în ţări unde avortul era interzis, precum România. "Am fost în ţări unde Guvernul obliga femeile facă avort, precum China, sau unde obliga femeile sa nască, precum în Romania”, a declarat ea.

Democrata l-a acuzat pe rivalul ei republican că a cerut ca femeile să fie pedepsite dacă avorturile vor devein ilegale şi ele totuşi recurg la această măsură.

Trump a făcut anterior o declaraţie în acest sens, dar a dat publicităţii apoi un comunicat în care a spus că nu aceasta este poziţia sa.

Planuri pentru economie

Hillary Clinton a spus că arem un plan complex pentru ameliorarea economiei, inclusiv un nou cod fiscal. Iar Donald Trump a replicat că dacă  Hillary Clinton ar ajunge preşedinte, americanii vor avea majorări de taxe. „Eu voi renegocia tratatul NAFTA, iar dacă nu reuşesc, îl voi anula“ a continuat miliardarul. 

Candidata democrată i-a răspuns: „ Când soţul meu a fost preşedinte, SUA au trecut de la deficit bugetar la excedent. Obama a redus deficitul cu două treimi“. Trump a contrat-o dur„: SUA nu mai produc nimic, avem o avalanşă de bunuri din China. Clinton a minţit în privinţa Tratatului Trans-Pacific de liber schimb“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite