Administraţia Biden renunţă la una dintre cele mai controversate măsuri ale lui Trump: sancţionarea Curţii Penale Internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antony Blinken FOTO EPA-EFE

Administraţia Biden a ridicat vineri sancţiunile impuse de către administraţia Trump împotriva judecătorilor şi personalului Curţii Penale Internaţionale, relatează presa internaţională/

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, într-un comunicat, că Statele Unite continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului.

Cu toate acestea, însă, administraţia Biden doreşte să abordeze aceste probleme mai degrabă „prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI”, nu prin sancţiuni. 

În consecinţă, preşedintele Biden a anulat decretul prezidenţial din iunie care permitea pedepsirea judecătorilor cu sancţiuni economice şi cu restricţionarea acordării de vize. 

Ca urmare, sancţiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda'' şi a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, au fost ridicate, precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga, a adăugat Blinken.

„Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente”, a spus secretarul american de stat.

Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan, notează Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite