Absolventul şomer de la Princeton care şi-a împuşcat tatăl după ce i-a redus alocaţia: „Nu am crezut că e atât de nebun“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un absolvent de economie al Universităţii Princeton a primit, vineri, 30 de ani de închisoare după ce şi-a împuşcat tatăl, partener al unei firme de investiţii, la câteva ore după ce acesta îi redusese substanţial banii săptămânali. Familia spune însă că nu are discernământ, el suferind de o boală psihică de 12 ani, afecţiune declanşată în vremea studenţiei la prestigioasa universitate americană.

Thomas Gilbert Jr, în vârstă de 34 de ani, a refuzat să ia parte la procesul său şi să coopereze cu avocaţii săi, fiind prezent doar la pledoariile finale. Avocaţii îi susţin nevinovăţia pe motivul bolii psihice confirmate atât de mamă, cât şi de terapeutul său. Tommy, cum îi spun cunoscuţii, ar suferi de schizofrenie paranoidă.

La momentul crimei, în 2015, Thomas Jr avea 30 de ani, era şomer şi primea până la 1000 de dolari pe săptămână de la părinţii săi. 

Gilbert a învăţat la şcoli private scumpe şi foarte selective de pe coasta de est a SUA. La proces au fost prezentate notele, scorurile SAT şi evaluările profesorilor. „Munca lui Tommy – întreg modul în care s-a prezentat el – în acest semestru este o poveste de succes. Mă bucur nespus să-i fiu martoră”, scria o profesoară a sa din anul doi de liceu.

Arnold Levine, avocatul său, spune că sănătatea mintală a lui Gilbert a început să se „deterioreze” când  a intrat la Princeton. „Nimeni nu putea să se uite la el – cu backgroundul, felul în care arăta, educaţia la acele şcoli – şi să recunoască că ar putea fi bolnav psihic”. „Nimeni nu voia măcar să conceapă aşa ceva”.

Susan Evans, fosta sa terapeută, a spus la proces că este pacientul ei de câţiva ani şi că era chinuit de gânduri paranoide care „interferau” cu capacitatea sa de a funcţiona în viaţa de zi cu zi, astfel că probabil nu putea lucra. Ea a menţionat că la un moment dat a făcut rapoarte pentru un prieten al tatălui său, dar că „nu a reuşit să continue” din câte îşi poate da seama.

Evans a recomandat testarea lui Gilbert pentru schizofrenie paranoidă cu doar câteva luni înainte de crimă. Alţi doctori au spus că i-au prescris antipsihotice pe care Evans confirmă că tânărul nu le-a luat.

Emailurile dintre Gilbert şi părinţii săi au arătat o relaţie tensionată dintre ei. Le cerea mereu bani pentru câte ceva, pentru „a face o donaţie” sau pentru facturi neplătite de mii de dolari cheltuite la un club sportiv exclusivist.

În 2013, Gilbert îi scria tatălui său: „Cu cât o să arăţi mai mult respect pentru spaţiul meu personal, cu atât te voi aprecia şi eu!”. Totuşi, după câteva săptămâni, îi scria mamei şi îi cerea mii de dolari pentru tot felul de lucruri. 

În 2014, a cumpărat o armă de foc şi, câteva luni mai târziu, tatăl său a început să-i taie din banii săptămânali. El îi zicea fiului său că doreşte să-l vadă independent financiar. Avocaţii spun însă că tatăl avea credite neplătite de mii de dolari. În acea perioadă, au expus procurorii, Gilbert căuta site-uri despre cum se falsifică cecuri şi modele de cecuri în alb. De altfel, la locuinţa sa au fost descoperite dispozitive de falsificare a cardurilor de credit.

Apoi, Gilbert a început să intre pe site-uri precum „angajează un ucigaş”  şi „găseşte un atacator”. La scurt timp, tatăl i-a tăiat alocaţia de la 800 la 600 de dolari. Chiar în ziua crimei, alocaţia tânărului ajunsese la 300 de dolari, spun procurorii care argumentează în favoarea faptului că Gilbert era perfect conştient de ceea ce face, acţionând metodic, după cum se vede şi în modul în care a comis crima.

Pe 4 ianuarie 2015, Shelley Gilbert şi-a găsit soţul pe podeaua dormitorului împuşcat în cap, cu pistolul pus pe piept, ca pentru a indica o sinucidere. Gilbert venise la apartamentul părinţilor din Manhattan şi îi ceruse mamei să iasă să-i cumpere un sandwich şi ceva de băut. Şi-a împuşcat tatăl şi a părăsit locuinţa părinţilor. Şi-a oprit dispozitivul de localizare de pe telefon şi a mers acasă unde a stat pe întuneric „pentru a-i induce în eroare pe poliţişti că nu e acolo”, a spus un psihiatru criminalist, martor al acuzării.

„El nu s-a prefăcut că e bolnav, ci că e sănătos”, a spus avocata sa. Mama tânărului a spus operatorului de la urgenţe că fiul său i-a împuşcat soţul: „Fiul meu nebun l-a împuşcat; nu am bănuit că e atât de nebun”. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite