Vladimir Putin, „expert” în materie de Internet. Vrea o enciclopedie online autohtonă şi explică de ce ruşii nu pot avea încredere în Wikipedia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Preşedintele rus Vladimir Putin a argumentat, joi, la TV motivul pentru care nu poţi avea încredere în Wikipedia, declarând că Rusia ar trebui să aibă în vedere conceperea unei variante domestice pentru enciclopedia online, informează The Moscow Times.

Vladimir Putin a făcut declaraţiile în timpul unui dialog televizat cu Maxim Dreval, CEO-ul Znanie („Cunoaştere”), o fundaţie înfiinţată în anul 2015 prin hotărâre prezidenţială şi finanţată de statul rus. Fundaţia are misiunea de a „îmbunătăţi societatea civilă din Rusia” şi proiectele din domeniul educaţiei. 

„Bineînţeles, informaţiile importante obiective, în amănunt, care au fost colectate adecvat şi cu pricepere (...) sunt la mare căutare”, a declarat preşedintele Rusiei. „Şi tocmai de aceea pur şi simplu nu poţi folosi Wikipedia”, a argumentat el, adăugând că „iar noi ştim calitatea informaţiilor de acolo”, relatează The Moscow Times.

„Dar atunci când ai oameni talentaţi care sunt profesionişti, în a căror opinii poţi avea încredere, asta bineînţeles că valorează mult. Este ca o enciclopedie, dar care trăieşte şi respiră”, a continuat Vladimir Putin. 

Rusia a avertizat Wikipedia că o blochează 

La o săptămână după declanşarea invaziei în Ucraina, pe 1 martie, Roskomnadzor, agenţia rusă de monitorizare a presei, a avertizat Wikipedia că va bloca accesul la site-ul său în toată Rusia din pricina unui articol numit „Invazia rusă a Ucrainei în 2022”. 

Roskomnadzor a învinuit enciclopedia online că a „diseminat ilegal informaţiile” despre armata rusă, victimele civile ucrainene şi operaţiunile bancare. 

Pe 2 martie, Rusia a obligat enciclopedia să şteargă respectivul articol. 

„Pe baza cererii emise de biroul Procurorului General pe 1 martie, Roskomnadzor a trimis o notificare managementului antemenţionatei surse de pe internet cu privire la nevoia de a şterge informaţia falsă legată de operaţiunea militară specială din Ucraina”, a anunţat Roskomnadzor într-un comunicat. 

Rusia acuză Wikipedia de „interpretări anti-ruse” 

Pe 5 aprilie, autoritatea rusă de monitorizare a presei  a anunţat că din partea Procurorului General al Rusiei a fost trimisă o cerere de a limita difuzarea de informaţii incorecte din punct de vedere social privind Forţele Armate ale Federaţiei Ruse. 

Roskomnadzor acuză Wikipedia că a devenit „o nouă linie de atacuri informaţionale constante asupra ruşilor”. 

„Autorii articolelor postate pe Wikipedia dezinformează utilizatorii resursei de internet cu informaţii false. În acelaşi timp, în articolele publicate pe resursă se promovează o interpretare exclusiv anti-rusă a evenimentelor”, a declarat Roskomnadzor într-un alt comunicat. 

Pe 13 aprilie, administratorii Wikipedia au informat că au primit două notificări din partea Roskomnadzor, de această dată notificările erau legate de pagina de Wikipedia a preşedintelui Vladimir Putin. 

„Lor nu le plac secţiunile 'Relaţiile cu Ucraina (2012-prezent)” şi ”După invadarea Ucrainei (2022)'”, au transmis administratorii enciclopediei pe pagina de Twitter în limba rusă a acesteia.   

Autoritatea rusă de monitorizarea a presei a amendat Wikipedia pe 26 aprilie cu 3 milioane de ruble, circa 40.000 de dolari, pentru şapte articole referitoare la „operaţiunea militară” în Ucraina, evenimentele petrecute în Bucea şi atacarea spitalului şi teatrului din Mariupol. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite